PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=343217}

Hobbit: Niezwykła podróż

The Hobbit: An Unexpected Journey
2012
7,6 425 tys. ocen
7,6 10 1 425040
6,7 74 krytyków
Hobbit: Niezwykła podróż
powrót do forum filmu Hobbit: Niezwykła podróż

http://www.theonering.net/torwp/2011/07/12/46002-msn-exclusive-kili-and-fili-rev ealed/

Kili przyprawił mnie o szybsze bicie serca. ;)

ocenił(a) film na 10
Melethril

oni w ogóle nie wyglądają jak krasnoludy ;/ rozumiem że oni są najmłodsi z całej drużyny ale to troche przesada

ocenił(a) film na 9
Misior_pl

Oni bardziej wyglądają jakby byli z jakieś telewizyjnej produkcji fantasy, a nie jak z superprodukcji. Kili bardziej mi przypomina elfa niż krasnoluda. Ja się pytam: gdzie oni mają te słynne krasnoludzkie brody do pasa? W "Dwóch Wieżach" Gimli opowiadał, że ich kobiety mają brody, a "oni"? W ogóle te krasnoludy są zdecydowanie za mało barczyste i za chude. Ech, niestety moje oczekiwania słabną, a tak liczyłem, że oprócz Doriego, Noriego i Oriego wszyscy będą mieli dłuższe brody.

ocenił(a) film na 8
Melethril

W ogóle jak nie krasnoludy! Porażka. Podobnie zdjęcie chyba Noriego, Oriego i Doriego w którym wyglądają jak jakieś gnomy. Najlepsze jest pierwsze zdjęcie jakie zostało na FW pokazane, Gloina i Oina :) Wyglądają w nim jak typowi rasowi krasnoludzi :) reszta drużyny jak na razie kicha. Niestety taką będziemy musieli oglądać w filmie :/

ocenił(a) film na 7
Melethril

Z dupy są ci krasnoludowie ;/ To nie są brody w ogóle. No i jeszcze w Hobbicie wyraźnie jest napisane, że obaj byli blondynami.
Tolkien w jednym z esejów (bodajże w Peoples of Middle-Earth, XII tom HoME) napisał, że wszyscy krasnoludowie niezależnie od płci są brodaci i rodzą się z brodą...
Ja rozumiem, że trzeba się trochę naszukać, by znaleźć takie informacje i nie są one wyłożone na tacy w najważniejszych książkach opisujących dzieje Ardy. Z drugiej strony, tylko w tym eseju Tolkien potwierdza brody u krasnoludzkich kobiet, a te wg. świata przedstawionego w filmie raczej takie będą (gadka z Dwóch Wież + cytat z opisu Gloina: "Gloin is the only other married Dwarf in the Company (there being a shortage of female dwarves in general). His wife is an acclaimed beauty with a particularly fine beard."), więc jednak ktoś się do tych informacji dokopał. I jaka w tym logika? ;/

ocenił(a) film na 7
Gimli_syn_Gloina

Zgadzam się. Kili (przez ten łuk i strzały) przypomina mi ciemną wersję Legolasa z zarostem i mnie dziewczynie - podoba się, kurczę no nic na to nie poradzę. ;)

(...) Obaj mieli niebieskie kaptury, srebrne pasy i żółte brody (...)
- Kili, do usług - powiedział pierwszy krasnolud.
- I Fili (...)

Niby jest mowa o brodach, ale może Jackson chciał pokazać, że Fili i Kili byli o wiele wiele młodsi od swoich towarzyszy.? Gdyby dał im brody do pasa to ta różnica wieku wcale nie byłaby widoczna. Tak na ruski rozum.

ocenił(a) film na 7
Melethril

No tak, ale taki Oin z poprzednich zdjęć też wygląda na młodego, a jakąś brodę tam ma. Mogli im zrobić chociaż kozie bródki jakieś. W sumie Fili coś tam, tylko Kili taki z dupy zarost nosi...

A ten motyw z łukiem też zauważyłem. Szkoda tylko, że w "Hobbicie" pojawi się też sam Legolas - ciekawe kto wygra konkurs piękności w momencie jednoczesnego pojawienia się na ekranie? Bo może i wygląda fajnie, ale wystarczy jedno ujęcie, gdzie będzie widać te 1,5m i czar pryska :P

ocenił(a) film na 5
Gimli_syn_Gloina

ludzie, przestańcie narzekać. Jackson dobrze wie, co robi. Film ma przyciągnąć atrakcyjną fabułą i przedstawieniem tematyki, to nie ma być WIERNA adaptacja książki. Inaczej naprawdę każdy by nosił jaskrawo-kolorowe kapturki i miał brodę do pasa, niczym w siedmiu krasnoludkach i królewnej snieżce. Chcecie, by krasnoludy wyglądały tak samo - proszę: http://www.deon.pl/gfx/deon/pl/defaultaktualnosci/116/315/1/1159474801.jpg naprawdę miło by się to oglądało? Mnie by się troiło w oczach, ale to subiektywne odczucie. Założę się, że gdyby wszystkie krasnoludy by były ucharakteryzowane na to samo kopyto, zaczęły by sie narzekania że Jackson nie urozmaicił postaci itd. Wiecznie coś nie pasuje. Uzbierajcie 500 mln dolarów i sami startujcie do nakrecenia filmu. Ile głosów, tyle wersji, a nie da się wszystkim dogodzić. Powinniśmy się cieszyć, że Hobbita reżyseruje człowiek najbardziej do tego kompetentny, a nie Del Toro i jego dziwne pomysły, czy inny reżyser supermana lub harrego pottera.

Jakby ktoś jeszcze nie zczaił, to będzie holywood'ski film - musi w nim byc jakiś lowelas, musi być wątek miłosny, wątek humorystyczny, wątek beznadziejnego heroizmu i no i oczywiście happy-end.

Przepraszam za trochę niemiły ton, ale postarajcie się nie czepiać wszystkiego, co się da. Trochę optymizmu.

Dla mnie Fili jest ok. Podejrzewam, że Bifur, Bofur, Bombur, Ballin i Dwallin spełnia już Wasze oczekiwania - bo z tego co pamiętam to krasnoludy "pełną gębą". I brodą :)

ocenił(a) film na 7
cichy89

Jeśli uważasz, że czepiam się wszystkiego, to ok... Mój pierwszy krytyczny post dotyczący tej produkcji. Chodzi mi o małą zmianę, o jakąkolwiek brodę, a nie jakiś 3 dniowy zarost... Kili wygląda nawet ok, mamy jakąś brodę, jest blondynem... Fakt, że nie są za bardzo podobni da się przeżyć, to tylko film, nawet ten kolor włosów, jak już wcześniej napisałem. Tylko ta broda... nie mogli mu dać czegoś długiego przynajmniej na 5cm, żeby nie wyglądał zbyt... ludzko?
Wiem, że film będzie pewnie piękny i nie mogę się doczekać powrotu do Śródziemia, fajnie też, że każdy krasnolud wygląda inaczej, ale wkurza mnie przegięcie w tą stronę. Sam fakt stworzenia seksownego krasnoluda jest dla mnie śmieszny, ale rozumiem - kasowy hit musi mieć swoje ciacha.

Smuci mnie raczej fakt, że nie da się tutaj raczej normalnie wyrazić dezaprobaty z czegoś, co się w filmie nie podoba, bo to od razu obraza "wielkiego Jacksona". Ty mówisz - więcej optymizmu, a ja powiem, że lepiej się nastawić troszeczkę (nie w pełni oczywiście) sceptycznie i być ew. mile zaskoczonym.

ocenił(a) film na 5
Gimli_syn_Gloina

to, że podpiąłem moją wypowiedź pod Twoją, nie oznaczało że biję konkretnie do Ciebie. Jeśli tak odebraleś to sorry. Mówiłem o ogóle. Niektórzy już piszą jaka to będzie klapa, mimo że do premiery 1,5 roku.

tak na marginesie - Tolkien Tolkienem, ale ja nie mogę sobie wyobrazić krasnoludzkich kobiet z brodami. Podejrzewam, że mogą się pokazać w którejś części. A wtedy chyba ryknę w kinie. Rozwiązania widzę dwa: albo zrobią im jakieś bokobrody na kokardki (z żadnym zarostem!), albo przedstawią je jako grube helgi, czyli typowe Niemki :)

ocenił(a) film na 7
cichy89

Spoko, po prostu wkurza mnie jakaś nagonka na ludzi choć trochę sceptycznych :P
Co do krasnoludzkich kobiet. Miałem duże problemy z wyobrażeniem sobie tego, ale na ratunek przyszedł mi rysunek przedstawiający Dis, matkę Filego i Kilego: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/92/Enana_D%C3%ADs.jpg
Nawet strój pasuje mniej-więcej do filmowej konwencji, daj tylko na skraju szat geometryczny wzorek i voila! ;D

ocenił(a) film na 9
cichy89

"Uzbierajcie 500 mln dolarów i sami startujcie do nakrecenia filmu. Ile głosów, tyle wersji, a nie da się wszystkim dogodzić. Powinniśmy się cieszyć, że Hobbita reżyseruje człowiek najbardziej do tego kompetentny, a nie Del Toro i jego dziwne pomysły, czy inny reżyser supermana lub harrego pottera. "
nie uzbieralem tylu ale i tak zabieram sie do ekrnaizjcji tolkiena. return of the shadow czyli pierwsza polowa 'druzyny' od shire przez magota bomadila bree czub az do rivendell.

Melethril

Hobbit to materiał na jedną wielką totalną filmową klapę, ale na pewno nie na kasowy film.
Kiedyś się zastanawiałem czy Jackson nie uderzył się w głowę, jeśli chce nakręcić drogiego Hobbita. Jak on to zamierza zrobić, żeby było przystępne dla mas, bo teoretycznie wydaje się to być niewykonalne. Oglądanie podróży 13-stu brodatych kloców nadaje się co najwyżej na kino alternatywne i niskobudżetowe, ale z całą pewnością nie na hit pokroju Władcy Pierścieni.
Jak widać znalazł rozwiązanie problemu - nagiąć ile tylko można. Będą nowe postacie, typu elfka grana przez Evangeline Lilly no i będą krasnoludy, które mogłyby być ludźmi. Teraz to ma sens...

ocenił(a) film na 10
Kazioo

Tak jak i "Władca Pierścieni" tak i "Hobbit" nie będzie wiernym odwzorowaniem książki Tolkiena. Peter Jackson ma swój sposób na przedstawienie historii WZORUJĄC się na powieściach. Rozumiem zdziwienie jakie zapanowało po okazaniu oblicza Kiliego, ale ktoś gdzieś już dobrze napisał że każda postać musi się czymś charakteryzować, być rozpoznawalną i wnosić coś odmiennego do historii - chyba nie chcielibyście, aby wszyscy wyglądali (prawie) tak samo. Będę innego zdania i powiem, że jestem zadowolony z takiego obrotu sytuacji - przyznam się, że nawet czytając książkę trudno było mi wyobrazić sobie każdego z osobna inaczej niż przedstawił to Alan Lee na ilustracjach, bo moje wyobrażenie o krasnoludach jest takie, że oni wszyscy są do siebie za bardzo podobni. Jak wspomniałem wcześniej, cieszę się że każdy będzie się na swój sposób wyróżniał no i nie pozostaje nam nic innego jak czekać do premiery (szczerze wierzę w to, że będzie to dzieło na miarę WP!) ;)

ocenił(a) film na 9
morpheustm

dolaczam sie do twojej opini panie morpheustm.
Wyraznie mozna zauwazyc ze Peter Jackson wie co robi i probuje z wszystkich krasnoludow zrobic cos wyjatkowego i zeby kazdy z nich przeszedl do historii kinonatografji a tak napewno sie stanie po Hobbicie ktory wyjdzie do kin a ktory zrobi wielka furrore przez kolejne pokolenia i lata.
Nie zdziwie sie jesli kazdy z tych krasnoludow przejdzie do klasyki kina jako cos niezwyklego i wyjatkowego.
Bardzo podobali mi sie 5 krasnoludow na poczatku a tych 2 kolejnych juz troche mnie bo przypominaja mi chlopakow z playboya i z mieczem z Final Fantasy.Ale jak by to przemyslec to dochodzimy do wniosku ze wlasnie to jest wlasnie najlepsze w tym filmie.Peter Jackson chce zeby byl kontrast pomiedzy tymi krasnoludami i zeby kazdy byl wyjatkowy i unikatowy.Dla mnie Bomba i bardzo mi sie to podoba.
Mozna marudzic ze tych 2 jest wogole nie podobna do krasnolodow ale z drugiej strony kazdy znajdzie cos dla siebie ;] w kinie nie tylko faceci ;] ale i kobiety a przeciez o to chodzi zeby nikt nie narzekal zabardzo ;].

Peter Jackson to geniusz wiec poprostu trzeba mu zaufac.Krasnoludy mi sie bardzo podobaja jak narazie oczywiscie oprocz tych 2 playboyow ale wybaczam bo to bedzie widok dla kobiet ;].

ocenił(a) film na 10
lavrenzo84

Ja również sie dołaczam do twojej wypowiedzi lavrenzo84 krasnoludy so OK . Po mojemu to wszyscy krasnoludowie powinni mieć topory oprocz Thorina .

ocenił(a) film na 7
ziomek5548

A widzisz, to mnie akurat cieszy, choć dla równowagi kolejni krasnoludowie powinni miecz raczej topory, w końcu to główna broń krasnoludów :D Bo na razie mamy 2 kostury bojowe (Nori, Oin), 2 miecze (Fili), łuk i miecz (Kili), zestaw toporów (Gloin), falchion i kiścień (Dori) i chyba topór (coś tam wystaje zza pasa Oina, tylko nie wiem, czy to toporek, czy też jakiś buzdygan).
W książkach Tolkiena tak naprawdę topory miał tylko.... Gimli. Z zawołania "Baruk khazad" i kilku informacji w trylogii wiemy, że to była ulubiona broń krasnoludów. Ale oprócz nich mamy miecze (Thorin dzierży Orcista, Narsil wykuły krasnoludy, oddział z Żelaznych Wzgórz był wyposażony w krótkie miecze), młoty bojowe, oskardy (kilofy bojowe), łuki (w każdym bądź razie coś wypuszczającego strzały, nie zdziwię się, jeśli filmowcy dadzą im kusze), włócznie (filmowcy to rozwinęli - włócznia używana przez trolla w grobowcu Balina była krasnoludzka)... nie samym toporem brać krasnoludzka zabija ;)

ocenił(a) film na 10
Gimli_syn_Gloina

OK krasnoludy z kuszami normalka, z mieczami też może być, z włóczniami z buzdyganami owszem. Ale łuk to maleńka przesada ani we ,,Trylogii Władcy Pierścieni''nie było nic wspomniane żeby krasnoludy mieli łuki ani W ,,Sadze o Wiedzminie'' tez nic nie było. Przywódca [ Thorin Dębowa Tarcza ] on jeden miecz a reszta kamratów topory, to by było widać z daleka kto jest przywódcą. Jacyś ludzie ,,nie-inteligenty'' z pewnością nie odgadną, kto stoi na czele drużyny aż ktoś im tego nie powie;)

ocenił(a) film na 7
ziomek5548

A w Hobbicie właśnie jest napisane że używają łuków - kompania dostała takie od Beorna i jest nawet wspomniane, że Fili i Kili najlepiej szyli z łuków. Do tego mamy salwę krasnoludzką w kierunku ludzi z Esgaroth przed Bitwą Pięciu Armii, a Tolkien nigdzie nie wspomina o kusze, więc uznajemy, że używali łuków.
Zresztą krasnoludowie z łukiem nie wyglądają najgorzej. fajnym przykładem niech będą figurki dwarf bowmen z gry "Lord of the Rings: Strategy Battle Game" wydanej przez Games Workshop. Warto dodać, że gra powstała na filmowej recenzji i figurki powstają w oparciu o wygląd krasnoludów przedstawionych w filmowej trylogii:
http://battlemind.files.wordpress.com/2008/11/100_1146-lotr-dwarf-bowmen.jpg
http://www.e-link.com.pl/img/4/461481_2.jpg

To co pisał Sapkowski raczej nic do sprawy nie wnosi, dość że krasnoludowie Śródziemia różnią się w wielu kwestiach od tych z Mahakamu.

Jak już napisałem, Tolkien wcale nie każe nam kojarzyć krasnoludów z toporem, choć uznaje go za ich ulubioną broń. Tak samo jest z elfami - Tolkien określa ich jako znakomitych łuczników, ale nie karze im być wszystkim strzelcami. Elficki król Finrod Felagund wręcz szydził z łuczników i chwalił frontalny atak piechotą.

ocenił(a) film na 10
Gimli_syn_Gloina

Jak widać nie ma co sie spierać z krasnoludem , albowiem jego upór jest wiekszy . Z pewnością masz rację , ale i tak wole krasnoludów s toporami i młotami.

ocenił(a) film na 7
ziomek5548

Haha :D Rozbawił mnie ten komentarz :D

ocenił(a) film na 7
lavrenzo84

Ja bym się jednak zdziwił, gdyby każdy z nich miałby być niezapomnianą postacią. Taki Oin czy Bofur w książce są ledwie zauważalnym tłem, nie wiem, jak to rozwiążą w filmie... Mi również podobała się pierwsza 5, każdy inny, fajnie wykonane szaty, po zdjęciu widać już niejako charakter postaci. Nowe zdjęcia wywołały jednak u mnie straszne zawiedzenie. Dlaczego - opisałem to już powyżej.
Mam tylko nadzieję, że wojownicy z Żelaznych Wzgórz będą wyglądać jak w książce- brody splecione w dwa warkocze wciśnięte za pas, do tego małe puklerze na plecach, miecze i oskardy bojowe :D

użytkownik usunięty
Gimli_syn_Gloina

Ja osobiście nie mogę się pogodzić z wizerunkiem najmłodszych krasnali, wyglądają raczej jak ludzie z Dunlandu, niż młodzi Khazadowie... Nie zmienia to faktu że czekam na film tak samo jak wcześniej, pocieszam się myślą, że może reszta krasnoludów będzie bardziej "krasnoldzka". Być swoim imażem pobije wszystkich król Dain, wystarczy obejrzeć parę zdjęć portretującego go aktora.

Thorin na pierwszym zdjęciu z Bilbem wygląda świetnie.

ocenił(a) film na 9
obleh

Tych krasnoludów to o dupę rozbić.

obleh

Błagam gdzie wy widzicie Thorina z Bilbem niech mi ktoś proszę podeśle link bo oszaleję muszę zobaczyć Armitage'a w tej charakteryzacji. :) Pozdrawiam

ocenił(a) film na 5
IzabelaTON

http://www.filmweb.pl/news/FOTO+M%C5%82ody+Bilbo+Baggins+na+pierwszym+zdj%C4%99c iu%21-74898# i http://1.fwcdn.pl/an/867323/24742.$.jpg

ocenił(a) film na 10
IzabelaTON

Na pewno kojarzysz zdjęcia Bilba czytającego dokument, w tle u progu przejście zasiadają przy stole krasnoludy - na pierwszy rzut oka wysuwa się Thorin i dalej wyraźnie już widać białą czuprynę Balina i łysinę Dwalina.

morpheustm

To zdjęcie widziałam Sorry wszystkie krasnoludy mi się podobają poza Thorinem no w zasadzie nie wiele go tam widać więc może jeszcze zmienię zdanie.
Dzięki

użytkownik usunięty
Gimli_syn_Gloina

Na pocieszenie Gimli_syn_Gloina mogę podzielić się z Tobą moim spostrzeżeniem, otóż bardzo możliwe, że wizerunki ze zdjęć nieco zmienią się w samym filmie. Wystarczy porównać strój Doriego z oficjalnych zdjęć i z oficjalnej relacji z planu:

http://collider.com/wp-content/uploads/hobbit-movie-image-dwarves-nori-ori-dori- 01.jpg

A Oto zdjęcie z planu (uznałem że to Dori - sugeruję się brodą i rękawicami):
http://www.herr-der-ringe-film.de/v3/media/galerie/hobbit001/hobbit_05/hobbit_vi deo1_41-cb83282.jpg

Obejrzyj to zdjęcie:
http://www.herr-der-ringe-film.de/v3/media/galerie/hobbit001/hobbit_05/hobbit_vi deo1_10-cb83282.jpg

Spójrz na pierwszą od prawej czarną brodę, zaplątaną w długi, owinięty na półce warkocz. Zarówno kolor, czarny, jak i kształt głowy - modela odpowiadają twarzy Aidana Turnera (Kili) zatem jest nadzieja :) dla porównania obok zwisa broda Bombura. Myślę że oficjalne zdjęcia są tylko przedsmakiem tego co nas czeka, być może Jackson specjalnie podsunął nam zmodyfikowane wizerunki, aby zobaczyć reakcje fanów, tak czy inaczej nic innego nam nie pozostaje, jak tylko czekać na film. Jackson nas nie zawiódł przy "Władcy" miejmy nadzieję, że i teraz tego nie zrobi :)

ocenił(a) film na 7

Wiesz co, też o tym myślałem. W końcu Kili był jako jedyny z krasnoludów zmuszony po przeprawie z pająkami do ścięcia brody z powodu zaplątania jej w pajęczyny - więc kto wie? Tym bardziej, że sam Aidan Turner na początku zdjęć miał naturalną brodę :D
Swoją drogą strój Doriego nie jest jakoś zmieniony, moim zdaniem temu z filmiku brakuje po prostu kapoty.

ocenił(a) film na 9

Dori się nie zmienił. Przypatrzyłem się lepiej i doszedłem do wniosku, że na zdjęci braci Dori ma coś takiego. A oto porównanie: http://imageshack.us/photo/my-images/12/dorio.jpg/

ocenił(a) film na 7
Banner

Myślę, że grzechu68 miał na myśli sam strój, a nie brodę ;)

ocenił(a) film na 9
Gimli_syn_Gloina

chcialem powiedziec ze wygladam troche jak Kili wiec jak ktos chce moge mu dac autograf ;].

ocenił(a) film na 10
lavrenzo84

lavrenzo84 tera to dowaliłeś:) , hahaha :)

ocenił(a) film na 7
lavrenzo84

<spadłem z krzesła>

użytkownik usunięty
Banner

Tym elementem - brodą właśnie sugerowałem się, pisząc że to Dori, mówiąc o zmianie wizerunku miałem na myśli strój. Peter Jackson na facebookoym profilu Hobbita opublikował trzeci film z planu, poświęcony głownie krasnoludom. Mój apetyt został zaspokojony, Kili nie ma brody, przynajmniej ja jej nie widzę, ze to są takie smaczki jak biała rada, dwa wielkie topory Dwalina (trzeba sie przyjrzeć :D), każdy z krasnali obejrzany niemal z każdej strony, więc myślę że niejasności zostaną rozwiązane.

http://www.facebook.com/TheHobbitMovie#!/video/video.php?v=10150326323406807&oid =141884481557&comments

ocenił(a) film na 7

Wygląd mają jak na zdjęciach, poza kilkoma szczegółami (dwa topory Dwalina, Bombur będzie biegał ze sztyletem, a nie chochlą, Fili prócz dwóch mieczy ma mały młot bojowy, ogólnie wydaje się że każdy krasnolud ma ze 3-4 rodzaje broni, podobnie jak Gimli :P). Jak dla mnie bomba ogólnie rzecz biorąc :D Jeśli chodzi o sposób ich przedstawienia, to nadrabiają te niesnaski wizualne swoją grą i prezencją. Nie mogę się doczekać!