PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=343217}

Hobbit: Niezwykła podróż

The Hobbit: An Unexpected Journey
2012
7,6 425 tys. ocen
7,6 10 1 424990
6,7 74 krytyków
Hobbit: Niezwykła podróż
powrót do forum filmu Hobbit: Niezwykła podróż

Okropne! Patrząc na głosy użytkowników filmwebu myślałem że ma te 3 Oscary w garści.
Jestem zawiedziony. Może lepsze będą nowsze części i dostaną jakieś Oscary.

ocenił(a) film na 9
anakin_sparrow

Brak Oscarów nie decyduje o tym, że film jest zły. Często najlepsze sagi i filmy mają najmniej statuetek.

Marvolo666

Racja. Mimo wszystko fajnie by było gdyby jakiś Oscar się znalazł.

ocenił(a) film na 9
anakin_sparrow

Nie ma się czym przejmować. Brak Oscara za charakteryzację, czy scenografię to ośmieszenie dla Akademii a nie Hobbita. Z całym moim szacunkiem dla Nędzników i Lincolna.

użytkownik usunięty
Marvolo666

Bo scenografia w Hobbicie była w większości komputerowa, a nie zbudowana.

ocenił(a) film na 9

Ale scenografia to nie tylko obudowa. To wszystko co składa się na obraz świata jaki widzimy w filmie...krajobrazy, wyposażenie wnętrz, oświetlenie. Jednym słowem wszystko, co budzi dany świat do życia. O wiele łatwiej jest odwzorować kawałeczek USA sprzed 150 lat aniżeli zbudować od podstaw literacki świat i tchnąc w niego życie.

użytkownik usunięty
Marvolo666

Tyle, że świat w Hobbicie nie był zbudowany od podstaw - to samo widzieliśmy już we Władcy, ten sam styl. I Władca dostał za scenografię Oscara, więc nie ma sensu nagradzać drugi raz tego samego. Zwłaszcza, że wtedy rzeczywiście było co nagradzać - Shire, Bree, Rivendell, Orthank, Moria, Lorien, Edoras, Fangorn, to wszystko było zbudowane. W Hobbicie mamy powtórkę z Shire i Rivendell, a wszystkie nowe (stare również) miejsca są w większości komputerowe. Nawet krajobrazy zostały tak podrasowane, że nie można na nie patrzeć.

ocenił(a) film na 9

Można by się spierać długo ;) Tak czy inaczej dla mnie scenografia z Lincolna w niczym nie była lepsza od tej ukazanej w Hobbicie. Bądź co bądź mnóstwo już było filmów historycznych, które Oscara nie dostały, pomimo wiernego odwzorowania klimatu i przestrzeni.

anakin_sparrow

właśnie dobrze że nie dostał żydowskiego ,,OSKARA''

Marvolo666

No dokładnie. Albo taka Alicja w krainie czarów. 2 oscary w tym za scenografię i charakteryzację ale reszta do Hobbita nie dorasta nawet do pięt. Nie mówię że Alicja to film zły, jest naprawdę bardzo dobry ale w porównaniu z Hobbitem to,,, przeciętniak.

kamilxxx09

sorry nie za charakteryzację tylko za kostiumy.

ocenił(a) film na 10
kamilxxx09

Alicja to nie jest jakiś tam przeciętniak...

Kociepierogi

Film jest bardzo dobry przecież powiedziałem.

ocenił(a) film na 10
anakin_sparrow

Ale to dopiero początek bo zbyt dużo ludzi nie oglądało Hobbita jeszcze może w następnych Oskarach hobbit wygra kilka Oskarów.