PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=343217}

Hobbit: Niezwykła podróż

The Hobbit: An Unexpected Journey
2012
7,6 425 tys. ocen
7,6 10 1 424990
6,7 74 krytyków
Hobbit: Niezwykła podróż
powrót do forum filmu Hobbit: Niezwykła podróż

wie ktoś czemu przesunieto o pół roku premiere 3 czesci ?!
pieniedzy zarobia tyle samo, a ostatnie zdjęcia mają skończyć się w tym roku- stąd moje
zdziwienie tą decyzją o.O

Marq_94

Wątek o tym już jest, wystarczy zjechać myszką w dół.

Prawdopodobnie chodzi o post-produkcję - zdjęcia jedno, a obróbka tych zdjęć, produkcja efektów specjalnych to drugie. W tym roku obrabiają film 2 i pewnie znowu skończą na ostatnią chwilę (tak też było w przypadku LOTR kiedy to Powrót Króla, 3 część, kończono tuż przed premierą, mimo że zdjęcia skończyły się dużo wcześniej). Termin letni oznaczałby, że mieliby bardzo mało czasu na post-produkcję 3 części. Być może chodzi też o termin letni - urlopy itp, ale koledzy we wcześniejszym wątku odrzucili tę wersję. W oficjalnym oświadczeniu nie ma nic ciekawego - powodem jest chęć utrzymania "tradycji" premiery w święta i takie tam głupoty.

ocenił(a) film na 7
zentaur

Post-produkcja raczej nie ma tu znaczenia, bo i tak by się wyrobili na lato. Przecież druga część już prawie gotowa, albo i gotowa. Zdjęcia do trójki zaczynają sie bodajże w maju i chyba kręcą okolo miesiaca, takze wyrobiliby się spokojnie.

Joecrou

Nie miesiąca tylko 2,5 miesiąca.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

No to 2,5 miesiąca.

Joecrou

To dlaczego Powrót Króla był gotowy dopiero tuż przed premierą, mimo że zdjęcia skończono dużo wcześniej?

Jeśli to nie post-produkcja i nie kwestie finansowe (oceny, że termin letni przyniesie mniejsze zyski) to ja nie mam pomysłów co do przyczyn tego przesunięcia. Może ktoś ma inne pomysły.