Rozszerzona edycja dostępna w digital download już 22 października.
Szkoda tylko, że jedynie 12 minut dłuższa. Trochę mało jak dla mnie :)
The Hobbit: An Unexpected Journey Extended Edition
Rating: PG-13
Run Time: 184 mins.
Plus, usunięta scena, która znajdzie się w rozszerzonej edycji:
http://uk.movies.yahoo.com/the-hobbit--an-unexpected-journey-deleted-scene--excl usive--065952595.html
Pewnie na początku w dwóch hobbitach tez tak miało być ale wszystko rozciągnęło się na 3 film. Czyli to co miało być w wersjach rozszerzonych trafiło do wersji kinowych. Tak czy owak spodziewam się za rok 30 minut w Pustkowiu a około 40-50 w Tam i z powrotem.
Biorąc pod uwagę że zdjęcia trwały tyle dni co do Władcy oraz że były w tym roku (dość długo) dodatkowe zdjęcia - właśnie tak się nastawiam. Jak się rozczaruję to tylko ja :-P
Zdjęcia do Hobbita trwały dwa razy dłużej niż do Wp. I chyba nie sądzisz, że dodatkowe zdjęcia były tylko po to, by wrzucić materiał do wersji rozszerzonej. Nie licz na więcej niż 15 min w 2 i 3 czesci.
Po to by wyrzucić go do kosza, po za tym w WP było sporo nakręconych scen, które nie pojawiały się w edycji rozszerzonej. Szkoda tylko zmarnowanego materiału filmowego.
Masz link potwierdzający? Bo o ile wiem to zdjęcia do Hobbita trwały o wiele dłużej. Sam Peter powiedział, że są o 10 lat starsi więc i filmy robią dłużej.
Zdjęcia jak i LOTR i Hobbit, pochłonęły 771 dni. Trochę matematyki i wynik gotowy.
Tylko że zdjęcia do WP trwały 266 dni a do Hobbita chyba 472 dni. Dodając do Hobbita jakieś 2 miesiące zdjęć dodatkowych, mamy jakieś 532 dni. Czyli do Hobbita zdjęcia trwały dwa razy dłużej.
Poprawka,źle odczytałem .,
http://metro.co.uk/2013/07/28/peter-jackson-cuddles-up-to-cat-after-wrapping-the -hobbit-trilogy-shoot-3901384/
Hobbit -Główne zdjęcia zakończyły się w dniu 6 lipca 2012 r., po 266 dni filmowania. Dodatkowe zdjęcia do 2 i 3 części ok 10 tygodni.
LOTR-274 dni
http://wladca-pierscieni.stopklatka.pl/filmjacksona.asp ?menu=-1815221938
Zdjęcia do LOTR jak i Hobbita trwały tyle samo po 266. Skąd masz tak kosmiczne informacje? 472 dni żaden film w historii kina nie miał bo to nie realne! Jak będę w domu to znajdę Ci te dane. Nie zapominajcie, że LOTR miał dokrętki do każdej części.
Nie uważnie oglądasz video blogi - w jednym z nich była o tym mowa a tekst "Sam Peter powiedział, że są o 10 lat starsi więc i filmy robią dłużej." padł dlatego że w 133 dniu zdjęciowym przy LOTR a Hobbicie była pewna różnica- no i tu pamięć mnie zawiodła - ilości materiału lub coś w tym stylu. Po południu napisze dokładniej (muszę tam zerknąć).
Kamil, szanuję Cię ale przemyśl jeszcze raz jak to brzmi: 472 dni zdjęciowe...odejmij sobie weekendy, święta, przerwę 2-3 miesięczną którą miał cała ekipa itp. Skoro 266 dni to około 1,5 roku zdjęć to 472 to 2,5roku do 3 lat(czyli bzdura).
WSZYSTKO MACIE W VIDEO BLOGACH a piszecie takie nonsensy...
266 dni czy 472... coz to za roznica? :) Tak jak pisze "ellleone" - najlepiej nie polemizowac. Sa osoby, ktore wiedza wszystko najlepiej. A Hobbit jest najlepszy we wszystkim... a jesli nie jest to i tak nie wazne, bo dla zasady musisz przyjac ze jest ;)
Akurat we " Władcy " większość dodanych scen poszerza film
na minus jest tylko zmieniona scena, gdy Pippin znajduje Merrego po bitwie na Polach Pelennoru - w nocy - taaak ...
Więcej:
" Drużyna Pierścienia " - 30 minut
" Dwie Wierze " - 42 minuty
" Powrót Króla " - 60 minut.
Hobbit:
Miały być 2 filmy średnio po 2,5-3h.
Dostaliśmy jednak 3 filmy, tak więc reasumując dodatkowo mamy ok 3h filmu w 3części + wersje reżyserskie.
Nie ma jednak co narzekać tylko spojrzeć na to z tej strony.
Szybko się wszyscy przyzwyczaili, że Hobbit to 3 filmy a wersja reżyserska tak niewiele minut dodała.
Ale fakt jest taki, że jednak niespodzianką był 3-ci film i pozytywem to, że każdy z nich będzie miał wersję reżyserską.
Tak więc cały władca miał ok 1,5h materiałów dodatkowych a logicznie rzecz biorąc Hobbit będzie miał +1 film i sceny reżyserskie... tutaj jednak w długości "dodatkowego materiału" przebił Władcę dwukrotnie ;)
Trochę pozytywnego spojrzenia :-)))
Ale trzeba spojrzeć na to inaczej.
Hobbit miał być podzielony na 2 filmy.
Potem okazało się, że powstanie jednak trzeci film.
Wniosek z tego jaki? Dostaliśmy 1 film więcej który trwać będzie w wersji rozszerzonej z pewnością te 3h.
Tak więc logicznie rzecz biorąc dostaliśmy 3h dodatkowego materiału, gdyż od początku były planowane jedynie 2 filmy.
Nie ma co narzekać :) Po prostu wszyscy się szybko przyzwyczaili do faktu, że Hobbit będzie miał 3 części i chcą jeszcze więcej.
Ja też się zawiodłem, jak zobaczyłem, że wersja reżyserska będzie zawierała w 1 filmie dosłownie 13minut więcej materiału.
Doszedłem jednak do wniosku, że 3 film sam w sobie jest wersją Extended :-))) I myślę, że w ten sposób należy spojrzeć no i cieszyć się rzecz jasna :-)
Teraz póki co wielką niewiadomą pozostaje długość drugiego filmu. Obstawiam, że będą to 174 minuty ;) O tak sobie wywróżyłem :P
Zgadzam się w 100 procentach z kolegą :) Władca miał przygotowany scenariusz na 3 filmy i w ten sposób był kręcony. Stąd rozbieżności pomiędzy wersjami kinowymi i rozszerzonymi są spore. Tam materiału ponad wersję kinową było bardzo dużo. Z Hobbitem było zupełnie inaczej. Scenariusz pisany był na 2 części. Prawie cały pierwszy okres zdjęć był z myślą o 2 częściach. Następnie zmieniono Hobbita na trylogie i materiał rozszerzony został zawarty w wersji kinowej. Czyli tak jak piszesz....na samych wersjach kinowych dostajemy 3 h extended. Do tego po około 15 minut do każdej części rozszerzonej czyli ogólnie będzie około 4 h rozszerzonych scen względem pierwotnego planu dwóch części. Moim zdaniem to naprawdę jest dużo.
A co do czasu Pustkowia podejrzewam że czas będzie bardzo podobny do 1 części czyli około 168-170 minut :)
To miłe co piszesz :-) Dobrze, że jednak są osoby które w ten sposób potrafią na tę produkcję spojrzeć i cieszyć się z tego co jest :-) I oby tak dalej.
Teraz sobie uświadomiłem, że w przypadku filmu 3D to jakieś tam są ograniczenia kinowe. Zatem faktycznie druga część może mieć też ok 170minut, nie więcej.
No ale zobaczymy :-)
Pewnie więcej informacji o filmie zaczną jego Twórcy udostępniać najwcześniej od Września :-)
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151613984054821&set=a.396801514820.175 074.6425769820&type=1&relevant_count=1&ref=nf
A JEDNAK!!! jest dodatek do pudełka. Bilbo i Gollum!!!
P.S. Pierwszy! :P
Szkoda, liczyłem na 20-25 min.
Skoro rozmowa Bilba z Elrondem trwa ponad 1.10 to zostaje 12 minut! Tylko 12 minut!
Scena z mieczem kolejna minutka. Zostaje 11.
Sceny na targu kolejna minuta. Więc 10.
Scena gdy wszyscy biegną w lesie, w alternatywnym zwiastunie. Scenki z drugiego trailera.
Więc nie napalajcie się na dłuższy prolog i bitwę pod Morią.
13 minut to mało jak na taki film.
Tutaj jest większe zdjęcie: http://forum.blu-ray.com/showthread.php?p=7911808 Ja tylko jestem ciekawa ile to będzie kosztować, zwłaszcza jeżeli u nas galapogos zdecyduje się wypuścić to wydanie.
Szczerze....wątpię żeby to edycja została wydana w Polsce. Popatrz że praktycznie wszędzie Hobbit w wersji kinowej był wydawany w steelbooku a w Polsce tego wydania brak. Galapagos 8 Listopada wyda surowe wersje 3D, 2D i DVD.....Na nic więcej bym nie liczył, niestety.
Hmm może i tak ale później rzucą cenę 250 zł za wydanie i ciekawe ile będzie chętnych..... Myślę, że jeżeli mieli by dać jakieś figurki to może do edycji DVD. Przynajmniej dla nich koszt produkcji byłby niższy i mieliby nadzieję na większą sprzedaż, no ale zobaczymy za 3 miesiące :)
Ja na wersję BD będę miał odłożone 400 zł, więc liczę na wersję z figurką
zresztą, na obrazku figurka jest tylko w wersji Blu-Ray 3D, nie ma jej w wersji DVD:
http://m-angela1002.tumblr.com/
Nie byłabym zdziwiona gdyby u nas nie wydali tej edycji z figurką, zwłaszcza że w USA i UK tez nie ma jej być. Ale to akurat nie problem bo raczej i tak będę zamawiała przez amazon.
Nie chce mi si ewierzyc jakos ze w USA gdzie sa tysiace fanow nie wypuszcza pakietu z figurka. Uwazam ze Galapagos nas nei zawiedzie. Skoro do LOTRa wypuscili to mysle ze do Hobbita tym bardziej. Mam wrazenie ze figurka wyjdzie w pakiecie 4-5 plytowym na dvd mimo wszystko aby ograniczyc koszta.
Duże zdjęcie http://www.dvd-forum.at/img/uploaded/78115_766d6540554f6258e814ce5fd214580b_1.jp g
Figurka wygląda niewiarygodnie słabo! Aż ciężko uwierzyć że to robota Wety! Detale, kolory...
To oczywiste... nie dostaniesz z płytą DVD czy BR figurki o poziomie detali dorównującej tej za kilkaset złotych.
Swoją drogą... film się chyba kupuje po to by go oglądać a nie dostać jakiś gratis w postaci figurki.
Jak ktoś sobie życzy wyjątkowej jakości, powinien szukać nie w gratisach lecz w pełnowartościowych produktach kolekcjonerskich.
Weź pod uwagę fakt, ze rozszerzone wersje całej trylogii posiadały w komplecie figurki stojące na bardzo wysokim poziomie wykonania, więc i teraz fani oczekiwali podobnej jakości
i, nie, taką wersję filmu kupuje się nie tylko dla samego filmu, lecz dla tych wszystkich " pierdół ", które są dodane obok filmu.
Khazad masz troche racji ale pamietaj, ze dystrybutor pusci (miejmy nadzieje) rozne wersje filmu. Film z figurka dla kolekcjonerow - jak ja czy Majk - i bez figurki dla tych, ktorych intersuje wylacznie film. Ja na pewno kupie pakiet kolekcjonerski. Posiadam wszystkie pakiety z LOTRa - raz odpakowane, obejrzane i zafoliowane ponownie :) Ten pakiet rozpocznie nowa serie... juz robie miejsce na kolejne 2 pakiety :)
To zamilowanie do kolekcjonowania tych "pierdółek" jest naprawde spoko. Jakosc nie jest najgorsza ale to nie jest najwazniejsze... choc jesli o jakosc tak naprawde chodzi to jest tak jak napisala lelen_lis - Argonath czy Minas Tirith sa wykonane perfekcyjnie jesli chodzi o detale. Oko ciesza. Gollum wyszedl tak srednio ale nie jest tez najgorszy :)
Film w wersji rozszerzonej to juz inna kwestia. Nie wiem jeszcze jak bedzie u polskiego dystrybutora z figurka, tzn z ktora wersja wyjdzie: tylko na blu, tylko na dvd, czy na obu nosnikach. Ale wiem ze film kupie na pewno.
Wracajac do figurek - musimy cieszyc sie tym co mamy :) polski rynek kolekcjonerski jest biedny... nie mamy takiej mozliwosci jak np Niemcy czy Anglicy. U nas nie ma az takiego popytu na gadzety kolekcjonerskie wiec i podaz jest slaba. Sam znasz temat od strony broni bialej... jakby nei nasz zaprzyjazniony Pan to byloby ciezko cokolwiek kupic. Wchodzi w gre ebay ale to jak sam wiesz troche wiecej zabawy :D Wszystko co "lepsze" trzeba sciagnac z NZ lub jak Bóg da to z magazynu z UK. Jesli w gre wchodzi to pierwsze to mamy problem bo dochodzi cholernie duze clo... cena wtedy wynosi nie kilkaset zlotych lecz w granicach 1200-2000zl. Przegladalem sprawe jesli chodzi o figurki z WETY... jest nieciekawie... Popatrz tez na miecze od WETY i ich ceny wzgledem UC - tam to jest czad... zarowno roznica cenowa jak i wizualna jest cholernie widoczna. Wiec cieszmy sie tym co jest i co miejemy nadzieje jeszcze bedzie :)
Majk luknij na figurke. Nawet pierscien sie na nim znajduje... detale i kolory sa neizle! Produkty WETY sa produktami limitowanymi wiec patrzac na to co daja w pakiecie trzeba sie cieszyc bo nie jest zle. Wole taka figurke niz nic.
Ale... ja skupilbym sie bardziej na czyms innym. Cos fantastycznego: Gollum i Bilbo - dwie z najwazniejszych postaci z uniwersum Tolkiena. Od nich wszystko sie zaczelo przeciez... dystrybutor dal czadu :) Balem sie o tego newsa z kufrem ale to chyba byla jakas plota... Oby ten pakiet trafil do przedsprzedazy juz niedlugo. Kupie na pewno! :)
Muszę zobaczyć tą figurkę w sklepie lub na zdjęciach oryginalnych. Tutaj mamy raczej wersję cyfrową tej figury, może dlatego pierwsze wrażenie negatywne. :(
Tu jest większe zdjęcie figurki w pudełku i nadal wygląda to jak tandetny plastik ...
http://www.amazon.com/gp/product/ref=%26%2574%2561g%3d%2562l%2575r%2561yf%256fr% 2575m%252d20?ASIN=B00E9HML1Q&tag=blurayforum-20
Niestety masz racje... miejemy nadzieje ze bedzie zrobiona z solidnej masy zywicznej i dokladnie pomalowana bez odpryskow. Nie sadze zeby WETA pozwolila sobie na taka tandete.
A tak na marginesie... jej wymiary to:
a) w calach: 8x5.25x7
b) w centymetrach: 20x13,2x17,5
Ktos na fanpage Galapagos już pytał się o ta edycję ale na razie nie chcą nic więcej powiedzieć poza tym że 8 listopada wyjdą trzy wydania i że będzie lektor. A skoro jest napisane że amazon exclusive to nie obstawiam że u nas ją wydadzą, co byłoby lipnym zagraniem skoro LOTR wydali w ten sposób.
Mnie jeszcze zastanawia, które wydanie będzie posiadać taką okładkę:
http://24.media.tumblr.com/4f0010a37c9accd332b6c3402236eb5f/tumblr_mqtfhohFOb1sn rif5o5_1280.jpg
jest ona niemal identyczna z tą z rozszerzonych wydań trylogii WP
oraz, czy te okładki z obrazkami będą tylko nakładką na właściwe pudełko z filmem?.