Zakładam ten temat dla tych, którzy chcą się dowiedzieć nieco więcej o tym smoku oraz o jego powstawaniu. Codziennie będę wrzucał tutaj coś nowego o Smaugu, opartego o najnowsza książkę Smaug Unleashing the Dragon. Miłego czytania :)
spoko, wiem cos o tym :P jak załozylam temat o tych męskich bohaterach to nie mogłam sie skupic na liczeniu. :P
aaa no ba.
lolmiki mi pomagal i pilnował punktacji Jeża:P
wygrał Aragorn, 2 byl Jeż (to akurat zasługa lolmikiego i jego codziennych glosów ) a 3 chyba Boromir, chociaz pewna nie jestem
nikt go tu nie hejtuje :p uważam, jest uroczy, chociaż nie podzielam Twojej fascynacji jego meskoscią :p
Wrzuciłbyś trochę skanów z książki ? Każdy chętnie by sobie pooglądał szkice koncepcyjne itp. itd. . Tak na marginesie skandal że nie ma Polskiego wydania, o kontynuacji kroniki nie wspomnę...
NOWA CIEKAWOSTKI!
1. Smaug był tworzony najpierw na podstawie modelu/szkieletu złożonego z prostych figur geometrycznych. Potem skanowano jego postać do komputera i dopiero tam nakładano na jego ciało płytki, łuski i wszelkie zgrubienia. Dbano przede wszystkim o to, aby wszelkie płytki na jego ciele współgrały z ruchami mięsni, aby skóra Smauga nie wydawała się być sztucznie naciągnięta i sztywna.
2. Nie wiem, czy wiecie, ale skóra Smauga jest tez pokryta drobnymi kamieniami/skałami. Czyżby nawiązanie do skarbów, które wbiły mu się w ciao w książce?
Dzisiaj też będa nowe prawdopodobnie. Ale zastanawiam się też na stworzeniu tematu z ciekawostkami z Kroniki 3.
Także myśle że możliwe jeśli chodzi o ciekawostke numer 2
A 1 także bardzo ciekawa :)