PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=8060}

Hotel New Rose

New Rose Hotel
1998
5,9 499  ocen
5,9 10 1 499
7,2 6 krytyków
Hotel New Rose
powrót do forum filmu Hotel New Rose

i nie znajduję "sci-fi" w tym filmie. Almost. Całe "sci-fi" tego obrazu to parę gadżetów, którymi posługują się bohaterowie i jakieś nowe lekarstwo. Nie lubię filmów Ferrary i skusiła mnie tylko zapowiedź, że akcja dzieje się w przyszłości. Powie ktoś, że rzecz tkwi w estetyce noir, w nieco odrealnionych obrazach - z tym mogę się zgodzić. Jednak nawet znakomity Walken, dobry Dafoe, i fajna, zagadkowa Argento nie są w stanie przekonać mnie do tego filmu, który szczególnie w drugiej retrospektywnej części staje się po prostu męczący.

killashandra

Rzecz w wizji rzeczywistości. Relacjach międzyludzkich. Korporacjach mających taką samą władzę jak rząd. Kradzieży naukowców. Bo gadżetowo cyberpunk już się dzieje, jak powiedział sam jego twórca.

ocenił(a) film na 9
Krazov

bardzo słusznie. tu sci-fi, cyberpunk objawia się w klimacie.

ocenił(a) film na 6
killashandra

Film jest żywym dowodem na to, że efekt 'dnia świstaka' trzeba stosować bardzo ostrożnie. Tutaj niestety pan Ferrara przedobrzył. Ma się wrażenie, że w pewnym momencie zaczął szukać jakiejś 'zapchajtaśmy'.
Nawet psychodele wychodzą lepiej, gdy zachowuje się choćby spiralny ruch akcji, a nie wpada w pętlę czasową bez wyjścia.