PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10045279}

Hrabia Monte Christo

Le Comte de Monte-Cristo
2024
7,7 21 tys. ocen
7,7 10 1 20666
7,5 21 krytyków
Hrabia Monte Christo
powrót do forum filmu Hrabia Monte Christo

Nieporozumienie

ocenił(a) film na 1

Bardzo chciałam zobaczyć ten film. Rzuciłam okiem na oceny i na komentarze, wszystko pięknie. Uwielbiam filmy spod znaku płaszcza i szpady, widziałam wszystkie ekranizacje Hrabiego Monte Christo i… ta to jakieś nieporozumienie.
Film ma tyle wspólnego z książką, że lepiej by wyszło gdyby twórcy po prostu dali inny tytuł filmu i nazwali inaczej bohaterów, byłaby zupełnie nowa historia, więc może i mniejsze oczekiwania, może dałoby się to oglądać. A jak już uparcie chcieli żeby to był Hrabia Monte Christo to pominięcie lub dramatyczne uproszczenie głównych wątków, motywów działania postaci, całej intrygi i powodów zemsty jest, ehh, brak słów.
Film niebywale uproszczono, jest płytki i naiwny. Gra aktorska mocno przeciętna.
Absolutnie nie rozumiem zachwytów i pozytywnych opinii. Najgorszy ekranizacja książki, najsłabszy film jaki widziałam od bardzo dawna i pierwszy film od wielu wielu lat, którego nie byłam w stanie obejrzeć do końca.

ocenił(a) film na 10
aglog

Współczuję. Dam na tacę i złożę w ofierze jakiegoś baranka, może to ci pomoże. Trzymam kciuki!

ocenił(a) film na 7
aglog

O widzisz, mam inne wrażenia po filmie. Irytująca dla mnie była fabuła ekranizacji z 2002 r. To był dopiero koszmarek. Zwłaszcza to co zrobiono z Mondego wówczas. Kompletnie niewiarygodne i niekanoniczne! No i uproszczenia tej powieści przy przeniesieniu na ekran kinowy są niezbędne. Nikt nie wysiedzi przecież tyle w kinie. W wypadku najnowszej ekranizacji zrobiono to w miarę sprawnie.

aglog

Już miałem to zobaczyć. Ale po takiej jednak wnikliwej ocenie chyba sobie odpuszczę. Zwłaszcza, że zwróciłaś uwagę na elementy, które dla mnie też pewnie mają znaczenie. Zachwyty pewnie pochodzą od ludzi o nikłych oczekiwaniach od ekranizacji powieści, czy w ogóle filmu. Dziękuję.

ocenił(a) film na 2
aglog

Rzeczywiście płycizna i mocno na skróty... Gniot jakich ostatnio wiele, a publika w zachwycie. Dam dwójkę za ładne obrazy w plenerze :)

aglog

Ten film zachwyca młodzieżowkę PiSu - widzą w nim ambitne postacie które po trupach przeniosły się z biednej Marsylii do stolicy - Paryża i zostały elitą , w dodatku bogatą . I dlatego dają temu *dziełu" 10 , bo też marzą o Warszawie.

aglog

Jestem w szoku ze zawsze sie znajdzie sie odklejeniec co spamuje pod kazda pozycja 50 zdan jakie to straszne, nudne, ojeny, co zachwytt, ludzie ogarnijcie sie, obudzcie. Sa takie odklejence co wszystko złe, be, niedobre, straszne, ziarnko grochu pod materacem przeszkadza i oto mamy efekt. Dac czemus 1 lub 0 na dziesiec to trzeba byc poprostu tlukiem. Zeby cos zaslugiwalo na taką zerową ocene musialoby byc nagrane w niskiej rozdzielczosci, z aktorami ktorzy seplenią, dźwięk ledwo slyszalny i widoczni rezyserowie i sprzęt w kadrze, ale co tutaj debatowac. A i jeszcze znalazl dzban co dorzuca polityke pis cos tam, kolejny atencjusz, czekajacy na atak i polityczna przepychanie. Wroc na facebooka, tam politykofile lubia jak kibole krzyczec ze moj klub najlepszy a reszte jexxć