Dobry , poważny i mądry film. Wcale nie tylko dla młodzieży.
Zgadzam się z tobą ;) Nie wiem jak ktoś może przyrównywać IŚ do Zmierzchu czy Harry'ego Pottera. Toż to szczyt bezszelności
Pjona. Widać, że wiesz o czym mówisz :).
HP i Zmierzch są tak zupełnie inne, że nie da się ich porównać z Igrzyskami (i dobrze, bo w mojej opinii są bardzo średnie). Może się komuś nie podobać Hunger Games a podobać HP czy Zmierzch (chociaż tu trudniej), ale każdy obiektywny przyzna, że Igrzyska to zupełnie inny ciężar gatunkowy.
Każdy obiektywny i myślący rozumie, że te serie to ta sama filmowa nisza, mający ten sam target.
Właśnie obrażanie się o takie porónanie świadczy o niezrozumieniu i braku obiektywności. Co ciekawsze, z jakiegoś powodu wszyscy uznają to za obrażanie filmu/gustu/etc co jest nawet bardziej absurdalne.
A czy ktoś tu zaprzeczył, że Igrzyska celują przede wszystkim w inny target niż Potter i podobne serię? Nie, to seria skierowana GŁÓWNIE do nastolatków. Mam wrażenie, że bardziej chodzi o to jaki wspomniany ciężar gatunkowy mają Igrzyska i o czym traktuje. Wiadomo, totalitaryzm, mass media i tak dalej. To w jaki sposób zostało to ujęte (dobrze czy źle) to już podlega indywidualnej opinii każdego. Chodzi o to, że mimo wszystko trudno jest te serię porównać, bo poza samym targetem, mają niewiele wspólnego.
Chodziło mi o obrażanie się, że ktoś porówna do Pottera itp jakby to było nie wiadomo jak błędne i obraźliwe. A jest wręcz przeciwnie.
Przeczytaj post assilum to zrozumiesz do czego piję :)
A co do tej cieżkości... Oczywiście zmierzch trzeba skreślić na starcie, ale w Potterze mamy sporo tych motywów. 7 część przedstawia totalitarne rządy i walkę z systemem np. W piątej (albo szóstej? Nie pamiętam) mamy przedstawienie siły mediów w starciu z jednostką. Itp itd ;)
Jakieś multi fanboya Lawrence? IŚ od sagi Zmierzch czy HP wcale tak daleko nie leżą...
Z całym szacunkiem dla Ciebie, ile masz lat? O tym, czy coś jest dla młodzieży czy nie trudno decydowac będąc nastolatkiem...
Ja mam już '3 z przodu' i osobiście uważam, że film jest przeznaczony przede wszystkim dla młodzieży.
Ja jestem bliski 3 z przodu i zgadzam się, że jest przede wszystkim dla młodzieży, ale zdecydowanie nie tylko dla niej. Dorosły widz także MOŻE znaleźć tam coś dla siebie.