PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=626983}

Igrzyska śmierci: Kosogłos. Część 1

The Hunger Games: Mockingjay - Part 1
2014
6,7 216 tys. ocen
6,7 10 1 216379
5,8 59 krytyków
Igrzyska śmierci: Kosogłos. Część 1
powrót do forum filmu Igrzyska śmierci: Kosogłos. Część 1

Johanna Mason

ocenił(a) film na 8

Wie ktoś z was co się dzieje później z Johanną? Nie pamiętam czy coś ominęłam, ale o niej chyba nie było później wstawki. No bo - Gale w drugim dystrykcie, Matka przy szpitalu, a o Johannie nic...

ocenił(a) film na 8
dorka120

Johanna to otwarty wątek, z jednej strony to dobrze, z drugiej - trochę szkoda, bo to jedna z moich ulubionych postaci.
Przez to, że widzimy świat oczami Katniss po prostu nie wiemy niektórych rzeczy, bo ona ich nie wie i wszystko to kwestia interpretacji.
Była silna, poradziła sobie, ale żadnego specjalnego happy endu w jej wątku nie jestem w stanie sobie wyobrazić, niestety.

dorka120

Mnie osobiście w Kosogłosie (książce offcorze) gdy Johanna była z Katniss i wszedł Gale a ona przejechała mu nogą po udzie i powiedziała coś w deseń "Zostawię was samych, boski"

użytkownik usunięty
Falloutmaniak

Szkoda ze Johanna nie miała żadnego wątku miłosnego. Bo ciagłe romanse Katniss zaczynały być już irytujące. Masz racje, tez pamietam te scene w szpitalu i myślałam że Collins to jakoś pociągnie, no ale nic :(

ocenił(a) film na 6
dorka120

Na pewno w filmie będzie przedstawiona alternatywna wersja. Tak samo jak z Effie - pojawi się w Kosogłosie, mimo że w książce nic o niej nie ma. Za dobra obsada, by zwalniać po dwóch częściach.

ocenił(a) film na 9
CasperChase

Effie w Kosogłosie jest, pojawia się pod koniec i jest znów 'eskortą' Katniss.

ocenił(a) film na 6
maria_the_slayer

Pojawia się przez kilka stron, a w filmie będzie miała znaczącą rolę. O to mi chodziło. :)

użytkownik usunięty
CasperChase

Skąd wiesz, że w filmie będzie miała znaczącą rolę?

ocenił(a) film na 6

Reżyser zapowiedział, że Bonnie i Twill nie znajdą się w filmie, ale za to więcej ekranowego czasu przypadnie ciekawszym wątkom - np. przemiana Effie i wymienił jeszcze kilka innych. Z tego wnioskuję. Poza tym, nie sądzę, żeby był na tyle głupi, by marnować talent Elizabeth. :)

użytkownik usunięty
CasperChase

Dzięki za odpowiedź.

ocenił(a) film na 6

Służę pomocą. :)

CasperChase

Ja słyszałam że Effie umrze, bo aktorka nie mogła grać w dalszych częściach. Ale wolę żeby był za dużo E., niż żeby jej w ogóle nie było.

ocenił(a) film na 6
wika_kolaszynska

Nope, nopity, no. Effie nie umiera. To niemożliwe wręcz. Śledząc twittera Elizabeth Banks nawet do głowy mi nie przyszło, że mogliby ją wyciąć. Z jej wypowiedzi wywnioskowałem, że to najlepsza rzecz w jej karierze aktorskiej i nie chciałaby z tego zrezygnować.

ocenił(a) film na 8
CasperChase

Dobrze, że to mówisz, bo już się zaczęłam martwić ;)

ocenił(a) film na 7
dorka120

W ogóle w książce na końcu mało wyjaśnili. Nie mówię nawet o postaciach, bo takie otwarte zakończenie ma swoje zalety, ale ja osobiście chciałabym się dowiedzieć czegoś więcej o wydarzeniach w Panem po zakończeniu rewolucji. Autorka nie zasypała nas informacjami :d

ocenił(a) film na 8
dorka120

Pewne jest to, że żyje bo gdy ocaleni zwycięscy igrzysk mieli głosować nad kolejnymi z dziećmi z kapitolu to ona tam była ale szkoda, że nie wiadomo jak potoczyły się jej losy :(

ocenił(a) film na 8
mysza94

myślę, że scenarzyści coś dla niej wymyślą, bylebyśmy się tylko nie rozczarowali ;)

użytkownik usunięty
dorka120

Najbardziej mi ją było szkoda w drugiej części, gdy mówi że Kapitol wziął jej wszystko...

ocenił(a) film na 8
dorka120

Johanna napisała parę listów do Katniss, z tego co pamiętam potem się urwało.

ocenił(a) film na 7
czesiol

Tak naprawdę nie tylko Johanny wątku nie znamy ale także innych postaci, winą tego wszystkiego jest pierwszoosobowa narracja Katniss.

ocenił(a) film na 7
Pecia15

A myślę, ze takie otwarte zakończenie(no może nie do końca, ale zawsze) to był celowy zabieg pani Collins, która nie podała nam wszystkiego na talerzu, tylko słania nad wyobrażeniem sobie dalszych wątków. Jak coś to pozostają jeszcze opowiadania fanfiction :>

ocenił(a) film na 7
Pecia15

*skłanie do

ocenił(a) film na 10
dorka120

Osobiście wyobrażam sobie, że Johanna mogła wrócić do swojego 7. dystryktu.

)Choć w sumie miała dość drzew i lasów ;p)