PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=626983}

Igrzyska śmierci: Kosogłos. Część 1

The Hunger Games: Mockingjay - Part 1
2014
6,7 217 tys. ocen
6,7 10 1 216757
5,7 61 krytyków
Igrzyska śmierci: Kosogłos. Część 1
powrót do forum filmu Igrzyska śmierci: Kosogłos. Część 1

Pytanie do tych, co przeczytali książki.

Co myślicie o Peecie w ostatniej części? Bo ja mam mieszane uczucia.
Został pojmany i był torturowany, "przerobiono" go na mordercę Katniss, ale kilka dni
wcześniej przekazał informację o bombardowaniu Dystryktu 13, więc jeszcze musiał coś do
niej czuć, jednak po kilku dniach chce ją udusić. To raz.

Dwa: po co autorka umieszczała go w ekipie chcącej zabić prezydenta? żadnej specjalnej roli
tam nie odegrał, oprócz ostrzeżenia, że zbliżają się zmiechy... wygląda to tak jakby autorka nie
miała z nim co zrobić i wpychała go w akcję na siłę, można było mu wymyślić coś
ciekawszego, na dodatek wyszkoleni żołnierze jak np. Finnick zginęli, a on mimo iż był zakuty w
kajdanki został zraniony dopiero na placu po wybuchu...

Widział ktoś może wywiady z autorką i wi o co jej chodziło? xD

ocenił(a) film na 9
girl_with_tattoo

Coin wysłałą Peetę do tej misji po to, żeby zabił Katniss.

kornik134

czego nie zrobił. Dalej mnie nic nie przekonuje :D

girl_with_tattoo

Wiesz co, kornik134 a trochę racji. Prezydentka chciała zlikwidować Katniss, bo stanowiła opór jej rządom, choć po cichu.
A nie wyczailiście może tego "powiązania" 13 z Kapitolem? Coś mi tu śmierdzi...

lifeiscool

Coin od początku wydawała mi się podejrzana, była zbyt zafiksowana na rewolucji i zemście, jak na dodatek wypaliła z pomysłem "symbolicznych" ostatnich igrzysk to już wg.

A co do Peety, to nie podważam planów, jakie miała wobec niego Coin, tylko bardziej plany Collins xD jak czytałam, to odniosłam wrażenie, że nie miała na niego specjalnego pomysłu i wcisnęła go tak trochę na siłę...

użytkownik usunięty
girl_with_tattoo

W tej ostatniej akcji strasznie mnie wkurza, że wszystkich uśmierciła, oprócz naszych kochanych Katniss i Peety...

jest trochę tego dużo, 80% mieszkańców Dwunastki, Prim, Finnick, Cinna...

użytkownik usunięty
girl_with_tattoo

Jest właśnie jest. Szkoda też że właśnie uśmierciła także Prim. Przez to cała trylogia poległa...

Jakby się tak zastanowić, to niby jakiś happy end jest, ale szaleństwa nie ma

użytkownik usunięty
girl_with_tattoo

No nie ma. Od poniedziałku zabieram się za Niezgodną, ciekawe co tam wymyślili...

o widzisz, ja w wolnym czasie mam zamiar przeczytać Delirium. Ponoć też dobre.

ps. może w filmie trochę uradośnią to zakończenie xp

użytkownik usunięty
girl_with_tattoo

Może^^
Nie czytałem Delirium, nawet nie wiedziałem że taka książka istnieje^^

Ja mam nadzieję, że w filmie na zakończenie coś wymyślą, bo autorka pod koniec pisała tak, jakby miała już dość serii i chciała ją jak najszybciej skończyć.
Chciałabym zobaczyć epilog, ale taki radosny ;)
A co myślicie o Wisielczym Drzewie? Wepchną to?

Dobry jest jeszcze "Więzień Labiryntu" ;)

Nadixa

Co do zakończenia - takie samo wrażenie odniosłam.
Wisielcze drzewo mogą wepchnąć, skoro rozbijają "Kosogłosana" 2 części. Dzieje się tam mniej niż w "W pierścieniu ognia", więc mogą się bardziej skupić na szczegółach. Tak na moje oko :)

girl_with_tattoo

Masz rację, mogliby tego nie rozdzielać, byłoby lepiej ;)
Scena z Wisielczym drzewem to jedna z moich ulubionych, więc jestem ciekawa jak wyjdzie ;)

użytkownik usunięty
Nadixa

No właśnie chciałem zacząć czytać Więzień Labiryntu (tak samo jak Niezgodna), ale w mojej księgarni go nie ma

zapytaj o "Delirium". Może za wcześnie polecam, bo dziś zaczęłam czytać, ale zaczyna się ciekawie :)

użytkownik usunięty
girl_with_tattoo

Ok, zobaczę ;D

przeczytałam całą sagę. Po igrzyskach wszystko wydaje się marną imitacją, ale nawet niezłe to było :)

Ja czytam ebooki, bo mieszkam na wsi, nie ma księgarni i jest tylko jedna biblioteka, gdzie jedynymi takimi fajnymi książkami są "Harry Potter" i "Władca Pierścieni". Jakoś trzeba sobie radzić ;)

użytkownik usunięty
Nadixa

Niestety nie mam ebooka ;/

ja się bawię w pirata, co polecam, ale warto sprawdzić najpierw opinie, bo niektóre się trudno czyta, powtarzają się akapity, nie ma polskich znaków itp.