PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=573864}
7,6 18 tys. ocen
7,6 10 1 17932
7,7 20 krytyków
Inside Job
powrót do forum filmu Inside Job

jednakze ten mnie merytorycznie przerosl bo niewiele rozumiałem, zdecydowanie lepiej do mnie trafil capitalism love story micheale moora.

Grisza30

bo ten jest merytorycznie nakręcony, z wykorzystaniem tego, co najważniejsze - informacji, wnikliwych badań etc., a film Moore'a to tylko jakaś próba obrażania kapitalizmu i obwiniania tego "złego" wytworu, który tak naprawdę jest najlepszym wytworem ludzkiego umysłu dotyczącego gospodarki. Może dlatego niewiele rozumiałeś, a może po prostu film nie dla Ciebie, bo jednak sporo tutaj fachowej wiedzy pokazanej w 110minutach.

nicco16

tak wlasnie napisalem, moze innymi slowami, film nie dla mnie. gospadarka i jej pewne mechanizmy zostaly jak dla mnie rozkrecone na zbyt male srubki aczkolwiek moja wiedza na ww temat jest na tyle obszerna zeby Ci powiedziec ze bardzo sie mylisz piszac ze kapitalizm jest najlepszym wytworem ludzkiego umyslu... wg mnie ten dzisiejszy kapitalizm to jest cos co rozpiepsza ten swiat tak samo jak religie, wpycha biednych w jeszcze wieksza bide a multimiliarderzy staja sie jeszcze bardziej bogaci coraz bardziej lapczywi na te pieniadze ktore w coraz wiekszym stopniu sa jedynie wirtualna fikcją

Grisza30

jeśli napiszesz mi o "lepszym" systemie gospodarczym i uargumentujesz to w sposób jednogłośny, to wtedy cofnę słowa. Kapitalizm nie może działać w społeczeństwach upaństwowionych, bo to kult indywidualizmu - dla niektórych jednoznaczne z tym, co Ty napisałeś. Wyzyskiwanie i "bogacące się szuje" są w kazdym systemie, dlatego nie wiem co ten argument wnosi?:)

Grisza30

Ten kapitalizm wyciagnal 300 mln chinczykow z nedzy, co rok kilkadziesiat milionow dzieki niemu dolacza do chinskiej klasy sredniej, tak ze 65% chinczykow wierzy w kapitalizm i maja racje bo zbuduje tam dobrobyt po kilkudziesieciu latach ekperymentowania z socjalizmem.

Jak sam napisales ten film cie merytorycznie przerosl. Tak samo jak cie przerasta merytorycznie dyskusja na temat systemu gospodarczego. Wiec zrob mi i sobie dwie przyslugi, nie wypowiadaj sie na tematy o ktorych nie masz pojecia i nie glosuj w wyborach.