PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=375629}
8,0 430 tys. ocen
8,0 10 1 430344
6,5 76 krytyków
Interstellar
powrót do forum filmu Interstellar

W filmie pokazna jest w ciekawy sposób teoria względności. Jednak mam pytanie odnośnie czasu który płynie na planecie "Oceanie". Przebywając na tej planecie czas płynie dla nich zdecydowanie szybciej względem ziemskich lat. Jedna godzina to az 7 lat ziemskich. Kiedy wrócili do stacji po niespełna 3 godzinnej akcji Romilly spedził na statku ponad 23 lata. Moje pytanie brzmi:
co stałoby się gdyby spuścili bezzałogowy statek, który przekazywałby im obraz w czasie rzeczywistym bądż za pomocą zapisanego filmu. Interesuje mnie jaki byłby obraz z takiej kamery?
Zapis fizyczny tego filmu miałby wyłącznie 3 godziny, czy dla nich będących poza tą planetą miałby aż 23 lata? Jakby nie patrzeć to plik w jakim byłby zapisany obraz musi mieć taką samą długość i wagę niezależnie od czasu. Jeżeli na tej planecie nagrałby 3 godzinny film to powinienn miec on taką samą długość i wagę dla nich przebywających na stacji.
Jeżeli jest ktoś kto odpowie mi na to pytanie będę bardzo wdzięczny.

odolanowski

Po prostu zamiast 30 klatek na sekundę statek odbierałby 1 klatkę na godzinę. Oczywiście w rzeczywistości grawitacja czarnej dziury powykrzywiała by fale radiowe, tak że żaden dekoder by tego nie odtworzył, a planeta "Ocean" poruszałaby się prawie z prędkością światła i nie miałaby szansy nie być pożarta, ale to już szczegóły.