Niby ostra jazda, a proporcje właściwe i nie mozna postawic na tej półce, co "Gwałt" chociażby...O potrzebie odreagowania, o tym czego nam czasami brakuje...
samotnosc i zagubienie
Ten film jest o samotnosci i zagubieniu wspolczesnego czlowieka. Sex w tym filmie tylko podkresla, jak czlowiek nie potrafii korzystac z tego co piekne i wzniosle. Nic ponad to. I az tyle.
fizycznie
Zagubienie ?- tak, samotnosc ? - rowniez...
Kazdy z bohaterow stara sie jednak radzic z codziennoscia, na swoj sposob...
Ona udziela sie artystycznie, udziela lekcji aktordtwa; On co prawda tylko "ucieka" ale znajduje w tym ich "zwiazku" - milosc. Niemozliwa wrecz do spelnienia...
dla mnie to oprocz ostrej, brudnej, pokazanej naturalistycznie erotyki - jest tu tez miejsce na kilka przemyconych scen, ktore sa "fajne"(coz to slowo puste znaczeniowo, ale najblizsze temu, ze ten film mi sie ... podoba).To co jest w nim jeszcze niezgorsze, to brak tej przemocy, tak chetnie pokazywanej w kinie francuskim(czasami ekstremalnej), a przede wszystkim to, ze wszystko moze stac sie ...prawda, ktora i tobie i mi moze sie ...wydarzyc ... moze nie w takiej formie, a jednak ...
odnajduje milosc?
Odnajduje milosc ? Chyba troche za duzo powiedziane. Raczej jej namiastke lub substytut. Bohaterowie miotaja sie nie potrafiac wziasc to co naprawde wartosciowe, probujac odnalesc sie za pomoca przyswajania polsrodkow. A to ich jeszcze bardziej pognebia.
miłość?
Tak mnie się też wydaję ze to namiastka miłości. Substytut był na początku, wtedy gdy wchodziła tylko w grę miłość fizyczna, zaspokojenie żadzy. Jemu i jej to odpowiadało. Ale potem coś się wydarzyło, główny bohater zaczął się zastanawiać kim on jest. Dlaczego jej nie ma. Później pojawiła się zazdrość - popatrzył na swoją kochankę inaczej, zobaczył że ma rodzinę pracę. Dlaczego ona to ma a on tego nie moze mieć? Wtedy zaczęło mu jej brakować, zaczął ją kochać, nie tylko pragnął ale pokochał. Do tego jeszcze ten jej mąż nieudacznik, wieczny taksówkasz nie rozumiejacy duszy artystki.
ten film jest szokujący moze obrazem ale nie treścią. Dlaczego intymność? Bo intymność jest bardzo ważna w życiu cżłowieka, to skrywanie czegoś przed całym światem i okazywanie tylko nielicznym. Bohaterowie zatraceni w początkowym seksie bez zobowiązań znaleźli naprawdę. Intymność ciała można łatwo odkryć a intymność duszy?
pozdrawiam