PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=564833}
6,6 38 tys. ocen
6,6 10 1 37978
5,9 19 krytyków
J. Edgar
powrót do forum filmu J. Edgar

Krytycy mają dość mieszane uczucia, ich opinie z pewnością nie zwiastują wielkiej rewelacji, choć w sumie podobno jest to bardzo przyzwoity BioPic. DiCaprio gra tu faktycznie jedną z najlepszych swoich ról - tyle zostało z moich zmartwień co do manieryzmu i pozornej wtórności z trailera. Poza tym ogromny plus za charakteryzację. Sporo dobrego mówi się też o scenografiach, kostiumach i roli Hammera. Oczekuję na Oscarach jakiś 3-5 nominacji. Szkoda, bo sądziłem, że Clint i Dustin Lance Black także są w wyścigu...

ocenił(a) film na 8
Galadh

Ocena 7.0 po prawie 280 oddanych głosach także rewelacji nie zwiastuje. Wielka szkoda, bo liczyłem że duet DiCaprio & Eastwood stworzą coś co będzie się długo pamiętało. Pozostaje mieć nadzieję ,że DiCaprio zagrał świetną rolę i zostanie za to jakoś nagrodzony -> Nominacja, może Oscar. Sam film pewnie zostanie nagrodzony Oscarem za coś z kategorii Kostiumy i charakteryzacja. Pożyjemy, zobaczymy.

bartekcz92

SZczerze mówiąc spodziewałam się takich recenzji...jakoś zwiastun nic nadzwyczajnego nie pokazał, a film o tematyce politycznej, biograficznej wcale nie jest łatwo zrobić w taki sposób, aby był ciekawy i trafil zarówno do publiczności jak i krytyków.
Leo jak i Clint mieli już tyle sukcesów że wątpię aby tylko dobry lub niezły film z ich udziałem mieli nagradzać ...
Myślę że nominacje raczej powędrują do ludzi mniej znanych ,może początkujących w tym biznesie niż kolejne wyróżnienia dla panów, którzy i tak już mają sławy i pieniędzy nie mało .
Mówi się o filmie :Służące: no i pewnie on ze swoją tematyką raczej będzie miał wiele do powiedzenia na tegorocznych Globach i Oskarach
A swoją drogą czy ktoś pamięta laureatów tych nagród z przed 4, 5 lat????

ocenił(a) film na 8
agnieszka_kozinska

Mnie zwiastun z kolei bardzo się spodobał i patrząc na te youtubowe kciuki (210 pozytywnych przy 3 negatywnych i w przypadku niemieckiego trailera 1306 pozytywnych i 6 negatywnych) wiem ,że nie jestem osamotniony. Sława i pieniądze to jedno ,lecz DiCaprio nagród za wiele to nie ma, z tych ważniejszych to tylko jeden Złoty Glob.

Co do filmu to obawiam się ,że będzie (jest) podobnie jak w przypadku Aviatora. Dla wielu był on przydługi i mimo świetnego DiCaprio u nas film ma ocenę poniżej siódemki.

bartekcz92

Az tak bardzo przejmujesz się tą średnią? Społeczność filmwebowa oceniła nisko niejeden świetny film i niejednemu też ją zawyżyła, ja raczej nie będę się nią kierował przy oglądaniu filmu Eastwooda (który swoją drogą zapowiada się świetnie).

ocenił(a) film na 8
Sebu_BGZ

W ogóle się nią nie przejmuję. staram się tylko znaleźć przyczyny. Dopóki filmu nie zobaczę tylko to mi zostało:)
Doszukuję się więc pewnych podobieństw pomiędzy postrzeganiem tych filmów przez publikę, przyszłość zweryfikuję czy się myliłem.

ocenił(a) film na 8
bartekcz92

Napłynęły kolejne oceny i film ma już 7,6. Na IMDB pojawiły się już opinie użytkowników, więc trzeba zabrać się do lektury :)

ocenił(a) film na 8
bartekcz92

Właśnie wróciłem z kina, film oceniłem na 8. Ogólnie myślę, że 140 minuto to za mało żeby zobrazować postać JHH choć poruszono chyba najważniejsze tematy, niektóre może trochę po macoszemu. DiCaprio, który nie należy do moich ulubionych aktorów, tutaj przyznam że mnie zachwycił, jego kreacje ogląda się z prawdziwą przyjemnością. Ogólnie film na pewno godny polecenia. Pozdr. z NYC.

ocenił(a) film na 8
sllaweek

Dzięki za pierwszą, polską opinię :)

bartekcz92

Clint mógłby zrobić film o Jamesie Deanie albo Rudolphie Valentino, bo Hoover to chyba nie jest łatwa to sportretowania postać z uwagi na długi okres życia i nagromadzonej liczby wątków. Nie mogę się doczekać filmu, pomimo nieprzychylnych mu opinii. W tym roku przed nami jeszcze film o Marilyn Monroe- bajeczny rok filmów biograficznych.

ocenił(a) film na 8
jamesdawid

Film o Jamesie Deanie już jest, z Franco w roli głównej :)
Coś słyszałem,że nawet 2 filmy o Marylin Monroe ,ale jeden to chyba w przyszłym roku

bartekcz92

James Dean z Franco w roli głównej to kiepski film telewizyjny, beznadziejna charakteryzacja i mało ciekawie opowiedziana historia. Mi chodzi o prawdziwy film zrobiony z rozmachem, który można byłoby zobaczyć w kinie. Ten drugi film o Marilyn to z Naomi Watts ale chyba nawet nie ruszyły zdjęcia,zero informacji.

jamesdawid

No Edgar ma chyba niefart... Internetowe dane jeżeli prawdziwe, podają że film jak na razie zarobił coś ok. 16 mln...to słabiutko...
Ale nie tylko Leo i Clint muszą przełknąć gorycz porażki...Nowy filmik z udziałem J. Deppa też jakoś widzów nie porwał. Może po prostu gwiazdy się znudziły i nadchodzi era młodszych panów

agnieszka_kozinska

Budżet filmu wyniósł 35 mln $ w USA film jest wyświetlany w 1,910 kinach a w pierwszy weekend zgarną 11,569,000 $ jak na film o takiej tematyce i kat R wynik całkiem zacny.
Wszystko teraz zależy od spadków w kolejnych tygodniach, ale jest szansa na 35-40 mln $

Mortalking

na imdb ma juz ocene 7,6 i 1220 ocen ;D

Holek94

Trochę później i 7,2 / 4,736 ocen ;)

ocenił(a) film na 7
bartekcz92

Zgadzam się. Mi również trailer bardzo się podobał... a DiCaprio chyba rzeczywiście stworzył tu jedną ze swych najlepszych kreacji aktorskich.

ocenił(a) film na 5
Galadh

a według mnie Eastwood po prostu nakręcił kolejny dobry film. on nikogo już nie musi zadowalać czy wywoływać sensaci. ważne by zawsze robił dobre filmy