Jurassic World: Upadłe królestwo

Jurassic World: Fallen Kingdom
2018
6,0 77 tys. ocen
6,0 10 1 77175
4,4 33 krytyków
Jurassic World: Upadłe królestwo
powrót do forum filmu Jurassic World: Upadłe królestwo
ocenił(a) film na 10
Raptosaur

Jeszcze nie byliśmy w kinach na Fallen kingdom... A dziś ogłoszono datę premiery Jurassic World III... szacowana na 11.06.2021...:)

ocenił(a) film na 10
Raptosaur

Jeszcze nie byliśmy w kinach na JWFK... A już zapowiedziana została data premiery Jurassic World 3..11.06.2021

użytkownik usunięty
FanJurajska

Nie musisz dwa razy tego pisać.

ocenił(a) film na 10

Wiem spoko, myślałem że pierwszy post się nie dodał bo nie widziałem na forum.

Dawid0126

Zapowiedziano Jurassic World 3.
Premiera 11 czerwca 2021
https://twitter.com/JurassicWorld/status/966388308812034048/photo/1?ref_src=twsr c%5Etfw&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.comicbookmovie.com%2Fsci-fi%2Fjurassic_park%2F jurassic-world-3-officially-announced-universal-sets-a-prime-2021-release-date-a 158061

użytkownik usunięty
Dawid0126

Strona Dinosaur Protection dostała kolejny update w postaci dwóch nowych artykułów. Potwierdzają one kanoniczność 2 i 3 części Parku Jurajskiego:
http://www.dinosaurprotectiongroup.com/reports.html
http://www.dinosaurprotectiongroup.com/what-killed-the-gene-guard-act.html

Dodatkowo na Twitterze ciekawy post:
https://twitter.com/DinoProtectGrp/status/966734546208161792

ocenił(a) film na 7
Dawid0126

Strona DPD wyjaśnia kilka zagwozdek w nowym artykule, który kolega @Axel_Foley17 już linkował:

1. Po incydencie w San Diego w 1997 roku dinozaury na Isla Sorna zostały objęte ochroną na mocy takich samych praw jak inne zagrożone wyginięciem zwierzęta - tak zwany Gene Guard Act. Wola Hammonda została zatem zachowana. Nikt zatem nie mógł legalnie klonować tychże zwierząt.

2. W 2003 roku, 5 lat po przejęciu InGen przez Masrani anonimowy pracownik tej drugiej firmy postanowił anulować Gene Guard Act i to się ostatnecznie udaje za pomocą jak się okazuje łapówek. Jak się dowiadujemy z tekstu powodem była legalna chęć wykorzystania dinozaurów w nowym Parku.

3. Okazuje się, że pomimo zakazu Masrani udało się na 100 dni zainstalować na Isla Sorna jeszcze w 1998 roku i stworzyć nielegalnie: Ankylozaura, Ceratozaura, Korytozaura i Spinozaura.

4. Podane są listy gatunków na Nublar i Sorna wraz z ich populacją. Przy okazji dowiadujemy się, że:
- Kompsognaty dostały się na Nublar ukrywając sie w statkach transportowych pływających między Sorna i Nublar w latach 90
- podczas akcji demontażu parku znaleziono szczątki młodych raptorów, co potwierdza dziką populację żyjącą na Nublar

5. Jeśli dobrze rozumiem, to wszystkie dinozaury w Jurassic World zostały albo stworzone na Nublar, albo przetransportowane z Sorna (Karnotaur). Co wydaje się najsmutniejsze: na Sorna przez taki obrót spraw prawdopodobnie NIE MA już żadnych dinozaurów.

ocenił(a) film na 5
Cohonez

To znaczy, ze trexy i spinozaur zdechły, albo są na Nublar tak?

ocenił(a) film na 7
zdanowicz_bartek

Tak te notatki interpretują użytkownicy Jurassic Mainframe. Admin Jurassic Outopost z kolei twierdzi, że chyba na Sorna jednak coś jeszcze istnieje.

ocenił(a) film na 7
Cohonez

Życie na Sornie będzie na sto procent. "Życie znajdzie sposób" - i już ;) Nie da się ogarnąć całej wyspy ze zwierzętami i wykluczyć z niej życie, chyba że zbombardowaliby Sornę tak jak w książce Nublar.
A poza tym na logikę - w tym filmie zniszczą Nublar, a zapowiedzieli już premierę kolejnego JW. Gdzie ma się dziać akcja? Raczej nie na ulicach ;)

użytkownik usunięty
Mruck

Raczej na ulicach, bo Jurassic World 3 ma być podobno ostatnią częścią w serii, więc przydałby się finał z rozmachem ;)

ocenił(a) film na 5

Nie bedzie ostatnią, bo poki beda na tym zarabiac to nie skoncza. Byloby to conajmniej glupie

ocenił(a) film na 7
Mruck

No ja się spodziewam w JW3 akcji na stałym lądzie. Albo częściowo też na Sorna :D

ocenił(a) film na 9
Mruck

Ja podejrzewam, że w trzeciej części zobaczymy, jak dinozaury powoli przejmują panowanie na świecie. Kontrowersyjna teoria, ale coś w tym jest (tytuł filmu zobowiązuje, słowa Malcolma w trailerze brzmią trochę jak aluzja scenarzystów :) ).

ocenił(a) film na 5
Bielak_812

When dinosaurs ruled the earth.

użytkownik usunięty
zdanowicz_bartek

I to powinien być slogan JW 3 :)

Cohonez

Scena otwierająca film to prawie na pewno kadr z trailera, z Rexy i helikopterem nad wodą mosasaura, w deszczu . Bardzo dobry pomysł. Pewnie będzie to krótka scenka, zaraz po której przeniesiemy się do rozmowy Owena z Claire przed wyruszeniem na wyspę.

ocenił(a) film na 7
Joecrou

Podobno to jest cała sekwencja w lagunie Mozazaura z helikopterem i łodzią podwodna. Utrzymana ma być jakoby trochę w stylu Bonda :)

Cohonez

Zapowiada się sporo akcji. No i widać że chcą pokazać Rexy tam gdzie się tylko da, a to dobrze. Myślę że w drugiej połowie filmu już jej nie zobaczymy. Szkoda tylko że do premiery będziemy znać cały film...

ocenił(a) film na 8
Joecrou

po cichu jednak licze,ze ta scena helikopter & trex to bedzie druga połowa filmu. Ale faktem pasuje to jednak do jego początków.

BarryGDZ

Odpada, bo wtedy wyspa już będzie zniszczona. A scena rozgrywa się w miejscu w którym mosasaur wciągnąĺ i-rexa pod wodę.

Dawid0126

Nie wiem czy słusznie, ale wydaje mi się, że Rexy może w tej części zginąć. Nie mam pojęcia jakby miało to się odbyć, ale Fallen Kingdom kojarzy mi się z Trex Kingdom. Niby upadłe królestwo ma dotyczyć całej Nublar, a z drugiej strony to właśnie Rexy jest jej ikoną.

ocenił(a) film na 8
Inconscient

Tego to bym rezyserowi i scenarzyscie odpowiedzialnym za JW2, nie wybaczył ;)

ocenił(a) film na 10
Dawid0126

A ja nie wiem czemu ale ciągle mam takie wrażenie że tym razem dinozaury uciekną z niewoli na stałym lądzie i będą miały szanse znów zawładnąć na Ziemi, tak jak pisało na pasku w domu myśliwym Jurassic Park 1. Jeżeli natomiast chodzi o Sorne hmmmm.... Ciężko powiedziec, ciekaw ile bedzie czy tylko jeden indoraptor czy może jakaś wieksza produkcja

ocenił(a) film na 10
marek36_filmweb

Na tej Sornie mogą dziać się dziwne rzeczy

ocenił(a) film na 7
Dawid0126

1. Postać grana przez Toby'ego Jonesa nazywa się Gunnar Eversol.

2. Na jubileuszowym wydaniu BluRay Jurassic Park ktoś znalazł grafiki koncepcyjne dla Fallen Kingdom. Spoilery:

https://www.reddit.com/r/JurassicPark/comments/7zdyym/fallen_kingdom_concept_art _on_25th_anniversary/

ocenił(a) film na 10
Cohonez

Może kolego podasz źródło odnośnie T. JONESA...? wcześniej na i bd byl Wheaton.. Tak samo na filmweb...

ocenił(a) film na 7
FanJurajska

Oczywiście. Jest to oficjalny zestaw Lego:

https://pbs.twimg.com/media/DWS48qKVAAAYDkK.jpg

ocenił(a) film na 7
Dawid0126

Jak informuje instagramowy profil Jurassicworldtrilogy (podają wiele wycieków bez spoilerów) Jeff Goldblum podzielił się wypowiedzią jakoby miał być na planie podczas gdy Bryce i Chris kręcili scene ucieczki przed dinozaurami. JA Bayona dla podkręcenia atmosfery puszczał im podczas kręcenia dźwięki i muzykę z poprzednich filmów :D

I teraz zagwozdka - w filmie są co najmniej dwie sceny z ucieczka przed stadem dinozaurów - na Nublar (kręcone na Hawajach) i gdziekolwiek jest miejsce pokazane na ostatnim trailerze (kręcone w UK). Jeff na pewno byl na planie w UK przez tydzień a tam kręcono sceny z pierwszego i ostatniego segmentu filmu. Może to oznaczać że Malcolma faktycznie zobaczymy nie tylko w scenie z procesu w Kongresie.

No, chyba że on tam tylko obserwował a nie pracował :)

ocenił(a) film na 10
Cohonez

Cohonez mnie zastanawia i nikt nie chce mi udzielić odpowiedzi... Gdzie może znajdować rezydencja Lockwooda?

ocenił(a) film na 7
FanJurajska

Tego nikt nie wie na 100%. Aczkolwiek praktycznie wszyscy spekulują, że gdzieś na stałym lądzie. Prawdopodobnie jest to miejsce połączone z oceanem. Myślę że może chodzić o stan Kalifornia.

użytkownik usunięty
Cohonez

O ile w Kalifornii rosną drzewa iglaste, tak jak w trailerze Behind The Scenes było to pokazane.

ocenił(a) film na 10

Ja bym postawił na park Yellowstone, chociaż nie wiem czy ktoś by dał zgodę na budowę ogromnej willi jaka posiada Lockwood... Na terenie parku narodowego.... Moze Pensylwania?? I obrzeża miasta Harrisburg??

ocenił(a) film na 7

Rosną. Jest park narodowy w Kalifornii (zapomniałem nazwy, ale nie Yellowstone) na terenie którego powstała część zdjęć do The Lost World. W sumie to byłby fajny smaczek.

ocenił(a) film na 9
Cohonez

Ten rezerwat nazywał się Redwoods Eureka.

ocenił(a) film na 7
rusekolsztyn

Dziękuję :)

ocenił(a) film na 7
Cohonez

Ja czekam na Ceratozaura z JP3

ocenił(a) film na 9
Dawid0126

Pojawiło się nowe króciutkie wideo viralowe odnośnie Dinosaur Protection Group. Niewiele nowych informacji, ale dla tych, którzy lubią sobie popatrzeć na "dobrą ciocię" Claire oraz na kilka ładnie wplecionych ujęć z Jurassic World i The Lost World materiał warty zobaczenia. I raczej nie ma spoilerów.

https://twitter.com/DinoProtectGrp/status/969626486972989440

Raptosaur

Moim zdaniem wątek indoraptora zakończy się w ten sposób. Sceny na przeszklonym dachy to prawie sama końcówka filmu. Szkło pęka pod hybrydą, a ta spada prosto na rogi triceratopsa (szkielet który znajduję się w głównej sali) Mam nadzieję że się mylę, ale coś mi się wydaje że jest to bardzo prawdopodobne.

ocenił(a) film na 5
Joecrou

Według mnie zakończy się tak: Blue z indoraptorem wypadają przez okno i toczą bój. Blue powoli żegna się z życiem, kiedy to z lasu słyszymy znany każdemu ryk(rexy) i teraz dwie opcje:
1)indoraptor słyszaąc to ucieka i mamy furtkę do kontynuacji
2)indoraptor postanawia walczyć i...no właśnie niby jest lepszy od Blue, ale słabszy od Rexy więc jest teoretycznie łatwiejszy do pokonania, a w większości filmów czarne charaktery sá coraz silniejsze. Interesuje mnie wasze zdanie na ten temat.

ocenił(a) film na 7
zdanowicz_bartek

Ten motyw z Indoraptorem spadającym na czaszkę ceratopsa to jest bardzo fajny pomysł, bo wpusuje się w politykę "hołdowania" poprzednim częściom serii:
1. Raptory walczące - także na dachu - to scena znana z The Lost World
2. Raptor ginie nadziany na coś ostrego - pręt - znane z The Lost World
3. Raptor spada na szkielet dinozaura - finał Jurassic Park

zdanowicz_bartek

Odpada. Nie będą powtarzać tego samego co w JW, tylko z zamianą miejsc. Pozatym wątpię by T-rex pojawił się w ostatnich 30 minutach filmu. Zresztą już raz ich "uratuje" przed carnotaurem, drugi raz w jednym filmie to będzie za dużo :P

ocenił(a) film na 10
Dawid0126

Indoraptor wcale nie musi zginąć tak szybko i nie wiadomo, bo może być ich troszkę wiecej niż tylko jeden.

ocenił(a) film na 9
Dawid0126

Michael Giacchino przystępuje dziś do nagrań muzyki do Jurassic World: Fallen Kingdom.

Zdaje się, że w tym roku kompozytor nie ma takiego nawału pracy, jaki miał w 2015, gdy obok muzyki do Jurassic World, komponował jeszcze do 4 innych filmów niemal bez przerwy. Mam nadzieję, że przełoży się to pozytywnie na jakość kompozycji w nowym filmie. Jurassic World muzyki złej nie miał, jednak jak na jego możliwości dałoby się jeszcze lepiej. Tak więc trzymam za niego kciuki, muzyka to bardzo ważny aspekt tego uniwersum.

https://twitter.com/m_giacchino/status/973202510000177152

ocenił(a) film na 7
Dawid0126

Dziś postaram się wrzucić analizę trailera z SuperBowl.

Za to teraz napiszę nieśmiało, że zabawka Indoraptora zdradziła ciekawą cechę tego zwierzęcia. Niestety jest to spoiler, więc zainteresowanych zachęcam do samodzielnego zgłębienia tematu. I nie - nie jest to kamuflaż.

Cohonez

O cholera. Chodzi o jego łapy, prawda?

użytkownik usunięty
Roko16

Nie. Ale jeśli zrozumiesz o co chodzi, proszę nie spoileruj innym oraz sobie (ja popełniłem ten drugi błąd).

To ja chyba wolę się nie doszukiwać. :P

ocenił(a) film na 7
Roko16

Powiem tylko, ze może nie jest to jakiś mega spoiler, ale na pewno bardzo atrakcyjny smaczek.

ocenił(a) film na 8
Cohonez

Jeśli chodzi o to, o co myślę, że chodzi, to już chyba w trailerze dało się to zauważyć ;)