Ja tylko wtrącę że wg. mnie brama jest jak najbardziej otwarta od strony żyrosfery, widać po tabliczce i śladach pazurów. Obejrzałem teraz scenę w filmie jeszcze raz i potwierdzam. Indominuś musiał więc biegać w te i we wte tak jak napisał Raptosaur - swoją drogą nigdzie nie mogę znaleźć gdzie dokładnie był jego wybieg. Jako że atrakcja miała dopiero zostać otwarta to Paddocku nie ma na żadnej mapie. Z jednej strony musiało to być gdzieś poza murami, szmat drogi skoro lecieli tam dość długo helikopterem między górami, a z drugiej to jednak dość blisko bo bohaterka Claire dość szybko była tam autem, no i jaki jest sens budować nową kluczową atrakcję na drugim końcu wyspy? Coś mi tu nie gra.
PS. Chyba zły link z tym opisem, wyskakuje mi kawałek mapki.
Indominus był w wybiegu, w którym dorastał z siostrą - i to jest teren w "Restricted Area". Zaś jego "arena" miała być gdzieś indziej, za to pewnie już na terenie parku.
Czyli jak? Indominus wychodzi z wybiegu, szlaja się po Restricted Area napotykając ACU, a później zasuwa w drugą stronę, wbija do doliny żyrosferycznej i spotyka chłopców?
W sumie poprawiłem Ci link - powinieneś teraz mapkę lepiej widzieć.
http://vignette4.wikia.nocookie.net/jurassicpark/images/b/b1/Jurassic-World-Map- Clean.jpg
Co nie zmienia faktu, że dalej nie wiem co z tym wózkiem golfowym :D
Dziś mniej, za to treściwie:
1. Dosyć spoilerowo, bo mała rozpiska zdjęć dla tzw. 2 unit - są opisy miejsc:
https://pbs.twimg.com/media/C90O2p3XsAE64cu.jpg
2. Trochę zdjęć ogólnych zza kulis, tym razem opublikowanych na łamach portali, a nie twitterze:
http://uknip.co.uk/2017/04/exclusive-pictures-of-jurassic-world-sequel-film-set- being-built-in-hampshire/
http://www.gethampshire.co.uk/news/local-news/jurassic-world-2-see-first-1291099 2
3. To jest fajne i w miarę bezspoilerowe - zbliżenie na herb Lockwood :)
https://twitter.com/chloexamanda/status/854750880989630464
4. Chris Pratt potwierdza, że film będzie mroczniejszy i straszniejszy:
http://jurassicoutpost.com/pratt-jurassic-world-sequel-scarier/
Dzieeeeeeńdobreeeeek!
1. Do tej pory były zdjecia. A teraz - filmik ;)
http://jurassicoutpost.com/footage-emerges-jurassic-world-2-filming-england-pote ntial-spoilers/
2. Aktor Kevin Layne miał dołączyć jako najemnik. Jednak wczoraj nastąpił update na imdb i okazuje się, że jest on "submarine pilot". Do obsady dołączył też niejaki David Olawale Ayinde. Zagra reportera (co ma sens zważywszy na zdjęcie vana telewizji na jednym ze zdjęć).
Jest klimat :)
Nareszcie deszcz! Chociaż jego brak jakoś niespecjalnie przeszkadzał mi w Jurassic World, tak tutaj gdy się szykuje coś faktycznie mroczniejszego niż cukierkowe i kolorowe Jurassic Park/World to jest on jak najbardziej wskazany. Do tego jeszcze ta charakterystyczna żółta kurtka i ktoś ubrany podobnie jak Owen w JW na pokładzie helikoptera.
Pytanie tylko czy coś oprócz cyferek jest napisane na boku tego helikoptera, lub ewentualnie będzie to widoczne w postprodukcji? Chodzi o coś w rodzaju logotypów, czy to InGen, czy to Masrani, czy to może nawet Biosyn. A może Lockwood? A może to totalnie niezależna od korporacji jednostka?
Deszcz robi klimat! Jeszcze tylko dojrzeć kto tam jest na planie.
Jeśli się nie mylę, to zdjęcia powstawały na planie udającym Main Street na Isla Nublar, mamy zatem lagunę mozazaura i sąsiedztwo wybiegu Rexy. Do tego mrok i deszcz, a wg rozpiski mają tam kręcić do przyszłego czwartku.
Jeśli jest faktycznie tak jak mówisz - Isla Nublar - to jest HYPE. Wiadomo już że Rexy będzie; Indominus jest raczej trupem. Jak myślicie co z Mozazaurem? Gdzieś tutaj przewinął się news o pracy ekipy do filmowania podwodnego więc myślę że będzie, zresztą takiego wątku nie powinni pomijać.
Mnie najbardziej, oprócz fabuły i tytułu zastanawia kto tym razem będzie głównym gadzim villainem, zgodnie z tradycją serii następuje eskalacja, więc powinien być to jakiś prze-kozak. Kojarzycie pewnie tego vloga: https://www.youtube.com/channel/UCna_tYqpqQXe10zCf1LlYZg/featured
Koleś wrzuca codziennie filmiki ze spekulacjami - w większości fanowskie teorie spiskowe, niemniej jest kilka ciekawych pomysłów. W każdym razie roślinożerca byłby cool.
To ja tak:
- duży roślinożerca np. Triceratops (ew. nowa hybryda typu Stegoceratops)
- b. duży Dilofozaur (pamiętam że jak JW był jeszcze w produkcji i wyciekł pierwszy zwiastun, to obstawiałem że I-Rex będzie po prostu raptorem wielkości T-Rexa)
- Karnotaury (faktycznie dobry pomysł, no i mają korzenie w książce)
- Baryonyx (ew. Suchomim, coś na kształt Spino)
- Hybryda powyższych drapieżników (jako stworzenie Hoskinsa z liftingiem).
Jeśli chodzi o tytuł to daje 75% szans Jurassic Age.
Fabuła - mam kilka pomysłów jak to może wyglądać, jak przejrzę jeszcze raz całe forum i pół youtuba to coś naskrobie, w każdym razie Ty też chyba coś podobnego pisałeś (pomysły na fabułę).
Ze mną podobnie. Łykam te strzępki newsów robionych przez angielskich paparazzi i nic mi się nie układa sensownie w całość. To faktycznie szykuje się na coś dosyć nowego (ale czy gatunkowo nowego, czy tylko nowego w obrębie jurajskiego uniwersum - nie wiem). Pociesza mnie myśl o tym, że jeszcze w tym roku zobaczymy teaser.
Ja w weekend rzuciłem okiem na twittera i wieści z planu. Pojawił się ogon kolejnego gatunku dinozaura i całościowe zdjecia z tej całej posiadłości Lockwooda.
Chyba będę pasował i ograniczę się do Jurassic Outpost.
Wczoraj wrzucili fajnego newsa, to jutro go podlinkuję :)
Tymczasem budowla na Hawajach nabiera rumieńców
https://twitter.com/reelnewshawaii/status/855210189036806144
Trochę przypomina tunel z pierwszej części.
No i producent Frank Marshall chwali się, że to już prawie połowa okresu zdjęciowego na planie JW2:
https://twitter.com/LeDoctor/status/855435692289040394
Ten dziwny "animatroniczny" dinozaur w gablocie - co to za jeden? Kojarzy mi się z akrokantozaurem. Poza tym warto zwrócić uwagę na resztę wystroju odbijającego się w szybie. To chyba to samo pomieszczenie co na oficjalnym zdjęciu promocyjnym.
To na pewno to samo pomieszczenie co w oficjalnym zdjęciu sprzed miesiąca.
Teraz nie wiem czy te 2 "wycieknięte" dinozaury z planu to nie są przypadkiem jakieś eksponaty do tego prywatnego muzeum.
Tam się jeszcze ze 2 inne dinozaury w szybie odbijają :)
A ten duży to chyba acro/metriacanthosaurus.
Ciekawi mnie jaką rolę tym razem będą mieć velociraptory JW2 i czy bedzie blue z pierwszej części JW. Moim zdaniem powinni jednak kontynuować przyjaźń i więź z raptorami ale powinny również dotrzymać tradycji aby była dobra rzeź zrobiona przez velociraptory i tak pewnie będzie z najemnikami
Acz kolwiek wolalbym powierzyć raptorom większą role aby przykuły uwagę każdemu widzu. W książce JP dla porównania velociraptory wspinaly sie po drzewach a w filmie nie mogły podskoczyc do pierwszej gałęzi. W Jurassic World gdyby nie blue myślę że film byłby bardzo cieniutki
Ja wolałbym, żeby Blue powróciła, ale nie była tak całkiem przyjazna.
W ogóle, to nie obraziłbym się za odtworzenie niewykorzystanych z książek "raptorzych" sekwencji: - pełnego polowania w zabudowaniach, poszukiwań gniazd, polowania raptorów na roślinożerców i totalnie dzikich i niewychowanych raptorów z Isla Sorna.
Początek Jurassic Park - transport velociraptora z isla sorna do wybuegu na Nublar razem z Robertem Muldoonem na czele ( Bob Peck ) heh Już wtedy wiedziałem że będzie to mój ulubiony i najlepszy film na świecie a minęło pare minut filmu i mialem wtedy jakies 7 lat.
Gdyby nie Muldoon moim zdaniem nie było by prawdziwego parku jurajskiego to on odrazu po Dr. Grant (Sam Neilem) wzbudził u większości respekt do raptorów, wprowadził odpowiedni klimat i napięcie niestety nie wiedział on tyle co Grant o raptorach i to go w filmie zgubiło hmmm.. ja osobiście nie dopuścił do tego zmienił bym jego los w scenariuszu i pokazał go w dalszych produkcjach JP, w książce przeżył ale za to był nalogowym alkocholikiem i bawił sie z raptorami przez ogrodzenie. Szkoda że nie żyje :( to był naprawdę dobry aktor - Niech Mu Ziemia Lekka!
Poniekąd dzikie i niewychowane raptory mieliśmy już w The Lost World: Jurassic Park. Można zauważyć, że w tej części są zdecydowanie głupsze i niezbyt pewne siebie w bezpośrednim kontakcie z człowiekiem po tych kilku latach pozostawienia na wolności. Najpierw z dziką brutalnością zabiły najemników, którzy wtargnęli na ich teren, a potem były niemal kompletnie zagubione w akcji w porzuconym miasteczku InGen. Nie potrafią otwierać drzwi, dachówki i ćwiczenia gimnastyczne odwracają ich uwagę, a napotykane po drodze szyby są dla nich całkowicie przezroczyste. Ponadto w łatwy sposób odwracają się przeciwko sobie.
W sumie dobra aluzja do książki. Tam było wyjaśnienie, że były inteligentne, ale bez wychowania przez człowieka nie wiedziały co z inteligencją zrobić i społeczność stada im siadała.
Nie chcę już wchodzić na twittera, bo to jednak zbyt spoilerogenne.
Jako epilog do znalezisk dokumentujących prace na planie dodam, że plan z posiadłością jest całkiem spory, że pojawiły się kolejne ciężarówki do transportu (notabene wszystkie na kalifornijskich rejestracjach) oraz, że zauważono ogon pewnego znanego już z serii dinozaura (skoro można go poznać po ogonie, to zawęża to krąg podejrzanych ;)). Widziałem też klatkę na mniejsze egzemplarze dinozaurów.
Ale mimo porzucenia źródeł twitterowych (notabene ktoś chyba podziałał i nie ma masy materiałów pod tagiem #jurassicworld2) mam dwa fajne pełnokrwiste doniesienia.
1. Jurassic Outpost donosi o wywiadzie jakiego James Cromwell udzielił portalowi Collider. Poświęcony był on nowemu filmowi z udziałem Jamesa - "The Promise", ale aktorowi "wymskło się" kilka wieści o Jurassic World 2:
- (o przeskoczeniu z grania w kameralnym filmie do grania w blockbusterze) "Ludzie od rekwizytów stworzyli cudowne rzeczy. Ludzie od scenografii stworzyli cudowne rzeczy. Tu jest tyle pieniędzy i tyle mocy i tyle prestiżu. To Jurassic Park. To niewiarygodne. A później robisz swoje i zamiast robić to w pokoju, robisz to na planie wielkości boiska z prawdziwymi rekonstrukcjami dinozaurów. Mieliśmy trzy naturalnej wielkości repliki szkieletów, które przybyły z muzeum w Ameryce. I pięć innych głów".
- (o pracy reżysera i forsowaniu pomysłów) “Pieniądze to nie przedmiot. Poświęcasz czas i robisz to, co potrzeba. Reżyser The director, [któremu życzę jak najlepiej], próbował przewalczyć producentów. Chyba nie powinienem tego mówić.”
- (o pracy z reżyserem JA Bayona) “Jest wspaniały. Bardzo go polubiłem. Robi dziwne rzeczy. W pewnym momencie postaci którą gram ma zależeć na pewnej rzeczy. Podszedł do mnie i powiedział “jeśli chcesz się załamać i zapłakać, to możesz”. Pomyślałem, "O, serio? Dzięki! Przez co płaczę?” I Geraldine Chaplin, która zrobiła z nim już 3 lub 4 filmy, powiedziała, “Poprosił cię o płacz? Zawsze to robi!” Ewidentnie ma małą książkę z przepisami na to jak wznieść aktora na wyższy poziom.”
Zatem widzimy, że w filmie nie będzie brakowało emocji oraz że mimo sporego budżetu (te 250 mln to chyba jednak nie była ściema) reżyser dalej walczy o swoje wizje - powodzenia.
Źródło: http://jurassicoutpost.com/james-cromwell-talks-jurassic-world-2-football-field- sized-set-real-recreations-dinosaurs/
2. Jak donosi portal Sci-Fied, powołując się na informacje ze strony nowoobsadzonego aktora, Kevina Layne, w nadchodzącym filmie czeka nas "epic submarine scene", czyli "epicka scena z łodzią podwodną". Wcześniej rola Kevina opisywana była jako "najemnik", ale teraz jest to "pilot łodzi podwodnej". Co ważne - jedno nie wyklucza drugiego i w filmie podobno najemnicy się pojawią.
Źródło: http://www.jurassicworld2movie.com/news/jurassic-world-2-have-epic-submarine-sce ne
Teraz jestem ciekaw, po co w filmie łódź podwodna. Mozazaur jest w lagunie i raczej nie wyjdzie.
Podepne sie.
Film ma premiere w czerwcu tak, podobnie jak JW1 . Kiedy wowczas pojawil sie pierwszy trailer ? Listopad ?
W Jurassic Park 3 co pożarło tych ludzi z łodzi w okolicach wyspy? Czyżby spinozaur wybierał sie na takie długie wycieczki?
Dobre pytanie... Są różne teorie, jednak żadna nigdy nie została w pełni potwierdzona i wyjaśniona przez jakiekolwiek pewne i oficjalne źródło. Podobno wg roboczej wersji scenariusza były to pteranodony. Zakładając, że na Isla Sorna pewna rasa pteranodonów nie była trzymana w awiarium (a konkretniej te widoczne pod koniec TLW:JP, które też), jest to bardzo realna opcja. Spinozaurus raczej wątpliwe, by wypływał tak daleko w ocean po to by zapolować na pędzącą motorówkę, która prędzej jego samego mogłaby zabić. Poza tym, czy one czasem nie są słodkowodne? Jeszcze inna możliwość to tylozaur pokazany w Jurassic Park: The Game, który pod koniec został uwolniony do oceanu i dalszy jego los pozostaje nieznany. Prawdopodobnie krąży gdzieś wokół tych wysp i InGen nie było w stanie go złapać co najmniej od 1993 do aż 2001 roku, w których się dzieje akcja JP:TG i JP3. Zwłaszcza że InGen w tym czasie był w niedobrej sytuacji finansowej tuszując powstałe na tych wyspach incydenty, płacąc odszkodowania rodzinom ofiar, i starając się pozyskiwać fundusze od inwestorów.
Hmm, generalnie idąc tym domysłem odnośnie backgroundu fabularnego na temat InGen doszedłem do wniosku, że chętnie obejrzałbym spin-off w uniwersum JP nakręcony w stylu Szczęk. Rzecz działały się w 2002 roku w czasie, gdy InGen pod skrzydłami Masrani Global wdrążaliby projekt budowy Jurassic World, i zostają wysłane grupy najemników na obie wyspy w celu kontroli populacji przed przeniesieniem do nowego parku. Jedną z takich grup, na której miałby koncentrować się główny wątek, byłaby grupa najemników trudniących się w polowaniach na rekiny, którym przypadła by misja odnalezienia i schwytania żywego bądź martwego tylozaura pływającego w pobliżu Nublar i archipelagu Las Cinco Muertes. "We need a much bigger boat!"
Z JP3 jest ten problem, że w pewnym momencie zaklepano scenariusz, w którym istniał wątek tajemniczych ataków na stałym lądzie, a za którym stały pteranodony. I to pod kątem tego scenariusza powstały rekwizyty i scenografia do filmu. Później dołaczył Michael Koepp (scenarzysta poprzednich części) i "uprościł" skrypt doprowadzając go do stanu, który znamy. Z tego co czytałem o scenach faktycznie nakręconych, a usuniętych, to wychodzi na to, że na końcu filmu okazuje się, że za atakiem na motorówkę stoją pteranodony, ale scena nie znalazła się w filmie, bo wiadomym było, że pterozaury są zamknięte w ptaszarni. Dlatego też teraz można sobie spekulować, jak to na serio było - tak jak wspomina kolega @Raptosaur. O ile się nie mylę, to pterozaury na Isla Sorna to głównie Pteranodony, ale też jest wzmianka o Gastonii. Można zatem założyć, że pterozaury w TLW były na wolności, coś się stało w latach 1997-2001 i je zamknięto, ale z kolei nie wszystkie, więc teoretycznie jakieś zbłąkane egzemplarze mogłyby odpowiadać za incydent z motorówką.
Podobna sprawa ma się zresztą z załogą statku SS Venture z The Lost World. O ile można sobie wyobrazić, że Tyranozaurowi podano pewien środek, wydostał się z klatki i załatwił całą załogę, to dalej nie wiadomo jakim cudem w budce sternika wszystkie szyby i ściany są całe, a ze steru zwisa tylko ręka. Jest to niedopatrzenie po pierwotnym scenariuszu i storyboardzie, gdzie na pokład statku wlazły też raptory i zrobiły sobie rzeź. Ostatecznie scen tych nie nakręcono, ale parę niekonsekwencji pozostało - zresztą w TLW nie tylko w tej scenie widać, że "coś ucięto" :)
Nigdzie o tych wyciętych scenach i konceptach fabularnych z JP3 nie słyszałem. Sam udział Koeppa przy scenariuszu to dla mnie nowość. No i te gastonie na Sorna (ale przecież to z rodziny ankylozaurów jest gatunek)... Jakieś źródło?
Generalnie z ważniejszych wiem tylko tyle, że wycięto rozszerzoną scenę w laboratorium, bitwę Udeskiego z raptorami, trochę animatronicznych ujęć walki T-rexa z Spino + dodatkowych ujęć CGI z Spino i ankylozaurami, walkę Spino z ankylozaurami porzucono z kolei do czasu JW. Były też plany alternatywnych zakończeń takich jak walka raptorów z Spinozaurem, potem że marines mieli walczyć z Spinozaurem, lub pteranodonami. Właściwie bajzel realizacyjny z tym filmem był ogromny, to trzeba przyznać.
Tutaj ciekawie piszą o pre-produkcji:
https://en.wikipedia.org/wiki/Jurassic_Park_III
Cześć wszystkim! O to news dnia: Dr. Ian Malcolm wraca!
http://www.hollywoodreporter.com/heat-vision/jeff-goldblum-joins-jurassic-world- sequel-997569
Z jednej strony fajnie. Z drugiej - mogli jego udział jednak zachować w tajemnicy :D
W sumie to chyba jedyna postać z oryginalnej serii, której obecność można jakoś dobrze umotywować.
Teraz czekam na podobne wieści od Sama Neilla i Laury Dern :P
PS. Jaki nagłówek pojawi się na Filmwebie tym razem? :>
Admin Jurassic Outpost twierdzi, że Jeff był związany z projektem od samego początku i że teraz został on ogłoszony. Ciekawe, czy producenci mają coś jeszcze w zanadrzu.
Oby dr. Granta. Ach, spotkanie Malcolma, Granta i Wu w jednym pokoju po 20 latach, było by świetnie :)
Ja bym Granta widział jako kogoś przetrzymywanego siłą przez konkurencyjną firmę w celu pomocy przy trenowaniu dinozaurów - takie odbicie Owena. Swoją drogą ten motyw pojawił się już w komiksie "Raptors Attack" z połowy lat 90.
To by potwierdziło info z przed jakiegoś czasu, gdy ktoś wypowiadał się że w filmie powróci ważna postać z pierwszej trylogii.
To ja pisałem :D
Generalnie to Jurassic World 2 kręcony jest pod Londynem, a właśnie w tym samym czasie i chyba w samym Londynie powstaje nowa animacja Wesa Andersona - Jeff podkłada tam głos postaci, więc teoretycznie może być na miejscu.
Spekulowano, czy może sceny z Goldblumem nie zostały przypadkiem nakręcone w centrum w Langley na parę dni przed oficjalnym startem zdjęć. Tłumaczono to grafikiem aktorów.
Generalnie jestem ciekaw, czy będzie to tylko minutowy epizod, czy coś większego. Póki co jedyne, co mi przychodzi do głowy, to ciągłe powtarzanie głównym bohaterom: "A nie mówiłem?"
Bardzo pozytywna wieść, nawet jak to będzie występ epizodyczny. "A nie mówiłem?" i "Teoria Chaosu" powrocą :D
Cohonez dobrze przewidywał powrót do uniwersum Parku Jurajskiego akurat Goldbluma.
Jestem definitywnie za, jeśli to tylko cameo lub rola towarzysząca głównej obsadzie. Raczej ciężko mi sobie wyobrazić by po raz kolejny uciekał przed dinozaurami. Dobrze by było, gdyby rozwinął swoje myśli zasugerowane w dwóch poprzednich filmach. Jakiś dłuższy dialog bądź monolog komentujący dotychczasowe wydarzenia i parę cytatów z książek byłby czymś wielkim, a nie tylko tani sentymentalizm.
Coraz bardziej rozumiem, dlaczego Trevorrow raz mówił, dlaczego nie chce powrotu tej, oraz innych postaci poza Henrym Wu w swoim filmie. Wiedział, że jedyne co może zrobić w swoim filmie bez szkody dla tego uniwersum, to głośny i efektowny blockbuster mający przypomnieć markę po latach i ustabilizować widownię dla następnych filmów reżyserowanych przez innych twórców. A teraz, gdy reżyserem jest człowiek z wyrobionym już nazwiskiem i poniekąd warsztatem filmowym, będą mogli sobie pozwolić na poważniejszy i mroczniejszy ton, prawdopodobnie nieco bardziej kameralną historię, jednocześnie przy zachowaniu gatunkowych granic jurajskiego storytellingu.
PS: Pozostaje jeszcze tylko jedno pytanie. Co z Sarah Harding? Moje fanowskie marzenie, to zobaczyć ją obok "cioci" Claire. Dwie ulubione rude bohaterki kina dinozaurowej akcji w jednym filmie :3.
Słuchałem ostatniego podcastu JurassicOutpost. Odnośnie Goldbluma, to komentarz jest taki, że gdyby to było cameo, to nie ogłaszano by tego, ponieważ chciano by zachować niespodziankę na ostatni moment. Również ogłoszenia castingowe były podawane zgodnie z planem przed startem zdjęć, zatem wg strategii producentów rola Jeffa może być całkiem znacząca, aczkolwiek na pewno nie główna. Zresztą, z tego co widzę to Daniella Pinenda ma bardzo dużo scen i niektórzy nazywają ją nową główną postacią. BD Wong zdaje się też mieć więcej do powiedzenia i pokazania niż ostatnio.
Ten Goldblum to nam sporo namieszał, ale są też inne newsy.
Na przykład James Cromwell pytany przez Larry'ego Kinga kogo gra w Jurassic World 2.
I tu odpowiedź: "Jestem Benjamin Lockwood, partner Hammonda. Wspólnie opracowaliśmy technologię klonowania genów."
Więcej:
http://jurassicoutpost.com/james-cromwell-shares-playing-benjamin-lockwood-conne ction-john-hammond-jurassic-world-2/
Czyli James gra właściciela posiadłości, której wnętrze widać na oficjalnym zdjęciu.
No to zaczyna nam się klarować fabuła... Pospekulujmy: moim zdaniem złą stroną w filmie będzie konkurencyjna do InGenu firma (BioSyn?) z jakimś nieciekawym typkiem na czele (Dodgson?), która zwerbuje dr Wu (może okazać się że Hoskins był ich wtyką w InGenie). Owa firma zamierza wybić wszystkie pozostałe na Isla Nublar dinozaury i otworzyć konkurencyjny park dla "wyprodukowanych" przez siebie okazów (Isla Sorna/San Diego?). Możliwy jest też rezerwat w którym grube ryby za słoną opłatą będą mogły polować na dinozaury (skoro Trevorrow wykluczył rozwinięcie "militarnego" wątku). W opozycji do tych cwaniaczków będzie stała dobra strona: Owen+Claire+Lockwood+Malcolm (?). Lockwood wygląda mi na kogoś kogo lubi pieniądz, być może więc użyje swoich zasobów i będzie chciał uratować ocalałe na Isla Nublar zwierzęta transportując je na ląd (klatki widziane na planie). Patrząc na zdjęcia posiadłości wyciekłe z planu, gospodarz jest żywo zainteresowany tematem (dinki w gablotach to moim zdaniem modele/atrapy). Konfliktowi będzie towarzyszyć pewne medialne nagłośnienie i protesty (teraz przyszła mi do głowy opcja że to Kostarkański rząd będzie chciał wybić zwierzęta traktując je jako zagrożenie - scena z łodzią podwodną - i trzeba je będzie ocalić). Najtrudniej jednak przewidzieć finał. Kiedyś obstawiałbym starcie dinozaurów z dwóch konkurencyjnych korporacji, ale chyba za dużo w tym absurdu. Zresztą finał ma być zdaje się "kameralny", więc tutaj chyba spasuje.
Lustrzana opcja jest też taka, że Lockwood będzie po "złej" stronie mocy i zasponsoruje bad-guyów. Jednak po aparycji aktora i wspomnianej scenie płaczu uznaję tą opcję za mniej prawdopodobną. Btw czy ktoś zna dokładne tłumaczenie idiomu "to blow-back"? Jeśli znaczy to "odkręcić/cofnąć" osiągnięcia Hammonda, to wykluczam opcję jakoby to Lockwood chciał otworzyć nowy park.
Natomiast to czy Goldblum namieszał zależy od tego czy będzie to cameo z jedną kwestią czy większa rola. Moim zdaniem spotkamy go właśnie w rezydencji Lockwood, myślę że może utrzymywać jakiś kontakt ze wspólnikami Hammonda.
Jeszcze pytanie - czy ktoś przypomina sobie czy w książkach była postać o nazwisku Lockwood? Nie kojarzę.