PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=660005}

Kamikaze

Eien no Zero
2013
7,2 2,3 tys. ocen
7,2 10 1 2258
Kamikaze
powrót do forum filmu Kamikaze

Film mnie zaskoczył pod każdym względem:
- świetnie zrealizowane ujęcia w powietrzu, nie ukrywam, że dawno nie widziałem tak dobrze zrobionego filmu
- świetnie ukazane rozterki głównego bohatera. W starej Japonii takie zachowanie to było samobójstwo, a pomimo tego on walczył o swoje życie. Ukazali to bez przerysowań, bez patosu.
- świetnie ukazany kontrast pomiędzy starymi Japończykami, wychowanymi na honorze, a młodymi, którzy za nic mają honor, ojczyznę. Scena w restauracji, kiedy kłóca sie przy stole o to czy kamikaze byli terrorystami czy nie - rewelacja. Młodzi, wychowani w nowej Japonii, gdzie ludziom wpojono nowy system wartości nigdy nie zrozumieją dlaczego ich dziadkowie postepowali tak czy inaczej.

Pomimo tego, że film trwa prawie 2h20min, nie odczułem tego. Historia przedstawiona sprawnie, wciąga od samego początku, bez dłużyzn, nie potrzebnych scen czy ujęć. Dziwne, że film ma tak niska ocenę.

ocenił(a) film na 8
Fabrycy

film ma tak "niską" ocenę bo aktorzy drą mordę i robią wielkie oczy, ich teatralne, przerysowane emocje nie są strawne dla białasów...

Kamecha

Tez nie znosze tego ich "darcia mordy" i wybuchow agresji z byle powodu. Ale sceny batalistyczne na wysokim poziomie. Nie dziwie sie, ze w Japonii film zostal obsypany nagrodami.

ocenił(a) film na 8
CyboRKg

sceny batalistyczne z tego filmu oglądam prawie codziennie ;)

ocenił(a) film na 8
Fabrycy

Była jedna scena w stylu amerykańskiego Patosu SOJLER ALERT ! - Gdy Wnuk widzi przelatujące zero i salutującego Miabe - Spojler ALERT OFF. Na szczęscie to pojedyńczy mankament. Tak to film bardzo dobry.

LeXincerta

To nie mankament lecz zaleta. Niezbędna dawka patosu w filmie skierowanym do młodszych generacji Japończyków, symboliczny pomost międzypokoleniowy.