PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=33200}

Kill Bill

Kill Bill: Vol. 1
2003
7,4 384 tys. ocen
7,4 10 1 384468
7,9 92 krytyków
Kill Bill
powrót do forum filmu Kill Bill

kill bill vol1.

użytkownik usunięty

Film moim zdaniem jest dobr jeżeli komuś przypadły do gustu poprzednie filmy tarantino, to ten jest obowiązkową pozycją, aczkolwiek na pewno nie stanie się dziełem tak kultowym (wśród znawców i wielbicieli) jak Pulp Fiction. Wydaje mi się, że juz sama postać reżysera i jego dorobek artystyczny sprawiają, że jakiekolwiek negatywne opinie ze strony wąskiego grona recenzentów (którzy w 75% przypadków po "pięć gwiazdek" przyznają tylko czarno-białym filmom sprzed 1960 roku - przygnębiające, ale faktem pozostaje) są nie na miejscu, mało tego, wogóle nie powinno ich być! Tarantino byłe jest i pewnie będzie reżyserem oryginalnym, wybijającym się ponad wszelkie kanony gatunku.... Film ma swój klimat, który z pewnością wielu przypadnie do gustu. Jest to obraz brutalny, momentami aż do przesady, ale jest to działanie w pełni zamierzone. "Fruwające" wokół Umy Thurman ręce, nogi i głowy czarnych charakterów traktowane są z przymrużeniem oka i specyficznym czarnym humorem, który urzeka i rozbawia. Jestem całkowicie pewien,że wiele osób wyjdzie z kina całkowicie "zniesmacznoa" nowym filmem Quentina Tarantino, ale przecież od dawna wiadomo, że jego filmy nie sa dla wszystkich. To tak jak z muzyką.... gdy idziecie ulicą z walkmanem na uszach, słuchając "błekitnej rapsodii" w wykonaniu lipskiej orkiestry gewandhausu, a tuż obok ktoś inny zachwyca się nową melodyjką sojej nokii... No cóż... są "gusta i guściki" nieprawdaż?