Kod da Vinci

The Da Vinci Code
2006
6,7 584 tys. ocen
6,7 10 1 583728
4,8 44 krytyków
Kod da Vinci
powrót do forum filmu Kod da Vinci

mydlą nam oczy tą wiara już od X czasu
prosze mi udowodnić, że to akurat wiara chrześcijańska jest tą własciwą a nie np. wiara w allaha czy budde (bo ktoś tak mówi ?)
"religie interpretują do swoich potrzeb wiesz jaki jest snes życia ? do dobrze"

ocenił(a) film na 1
Evilrulez

A ja się zastanawiam, kiedy przestaniecie traktować opowiastkę Browna jak podrecznik do historii...

chinese_bomb

mialem nadzieje ze juz dawno zeszlismy z tematu iz brown to nie zaden historyk jego ksiazka to fikcja literacka ktorej rozsadny czlowiek nie traktuje jako prawdy objawionej na ktorej wzoruja sie jego sympatycy. ale widze nie bo to glowny zarzut osob ktorych ksiazka w jakis sposob ubodla. a z tego co zaobserwowalem na sile sie wmawia jego sympatykom ze sa jak te moherowe berety pedzace za swoim przewodnikiem nowym rydzykiem zapatrzonym i nie potrafiacym trzezwo ocenic sytuacji no ale coz wasz poglad i wasze prawo az dziw ze brown nie zalozyl wlasnego kosciola kto wie moze w poniedlugim czasie zyskalby tylu wyznawcow ze traktowano by go powaznie;P gheghe no a co do negativa takis madry ze nie moge ze smiechu wytrzymac;) pieknie napisany post z fragmentem konstytucji tyle tylko iz przekazywanie wartosci chrzescijanskich to jedno a narzucanie religii wyznania etc to jawne pogwalcenie moich praw a i nie pisz tyle o milosci bo to jak bys opluwal tych ktorzy sie nia naprawde kieruja w zyciu. widac to zreszta w fragmencie "no chyba, że jakimś arabom będzie bardzo przeszkadzało jak im ktoś będzie tłumaczył, że wysadzanie sie razem z wielbłądem pod restauracją jest nie ok" bardzo ale to bardzo madre pisac takie glupoty (ale przecierz wiemy czemu maja sluzyc;) islam w swoim zalozeniu nie jest religia nastawiana na wrogosc do innych narodowosci czy wyznan ale bojownicy czy terrorysci islamscy manipuluja zawartymi w niej prawami na swoja korzysc a tak zle wszedzie odbierana "swieta wojna" nie jest synonimem walki z innymi wyznaniami (tylko po co to pisac skoro zabawniej jest pojechac po...) no ale jesli lubisz sie tak bawic :))

pzdr. (nie walcze ale nie lubie jak ktos smiga ostro jedynie po to zeby posmigac;)

mrowl

Ta obowiązkowa religia to jestpo prostu plotka. Nie wiem dlaczego ktoś gada takie głupoty, bez sprawdzenia tego. Otóż jeden przedmiot z DWÓCH ma być obowiązkowy- albo religia albo etyka. A to jest różnica.

ocenił(a) film na 10
air_jordan_show

Ja nie wierzę w żadnego boga bo nie jestem pierdolnięty ... nara i nie odpowiadajacie bo mnie nie przekonacie bez odbioru ...

ocenił(a) film na 2
air_jordan_show

powiem tylko tyle ze .... ilu jest ludzi na swiecie tyle jest interpretacji Pisma Switego i do niego nalezy siegnac aby oceniac cze koscioł kłamie czy nie. Opieranie sie na brukowej ksiazce ktora jest fikcja literacka jest w takich ocenach bezsesnsowne.Zeby co kolwiek oceniac obiektywnie trzeba znac wszyskie za i przeciw i opierac sie na potwierdzonych badaniach a nie na takich ksiazkach..... coz moze Ci ktorzy sa przekonani o pradziwych faktach w tej ksiazce opieraj swoje zycie i wiedze własnie na takich kasiazkach a literature bardzej wiarygodna niech odrzuca .... ciekawie jak długo by pozyli.... Co do wprowadzenia wartosci chrzescijasnskich w szkołach.... dziwi mnie fakt zbulwesowania z tego wzgledu ze według konsytucji Polska jest krajem chrzescijanskim i głowna obowiazaujaca religia jest Chrzescijanstwo ...... z tego powodu tez ze wzgldu na to ze szkoły sa panstowe mozliwosc wprowadzenia takich wartosci jest bezsprzeczna (jak sie nie podoba to prosze sobie zmienic szkołe lub kraj.... ) Pozatym wartosci chrzescijanskie moim zdaniem takie jak nie zabijaj nie kradnij , nie mow fałszywego swiadectwa i wiele innych .... nie zaszkodza polskiej młodziezy moze cos ich nauczy ... pozatym wartosci te w przez inne religie z pewnoscia nie byly by bojkotowane ... wiec dalsza dyskusja nie ma sensu........

ocenił(a) film na 6
MeRLiN_4

czyli sugerujesz żeby, większość nauczycieli i uczniów opóściło kraj, z powodu fanaberii ministra edukacji narodowej, ponieważ według sondaża 88,8% uważa że ten pomysł za "głupi i zupełnie poroniony". A jeśli chodzi o bardziej ambitniejszą lekturę, to można przeczytać książkę Michela Baigenta, Richarda Leighta i Henrego Lincolna pt "Święty Graal, Święta Krew" z 1982 r. tyle że zastrzegam żebyście się do mnie późnioej nie czepiali NIE WIEM NA ILE RZECZY OPISANE W TEJ KSIĄŻCE SĄ PRAWDZIWE

ocenił(a) film na 2
Syaimaral_sama

fanaberia czy tez nie zawsze wniosek taki jest składany pod głosowanie i dyskusje na ten temat dlatego tez nie sugeruje nic nikomu .... co do kasiazki to jest tylko jedna pozycja a gdzie reszta .... ??? coz opieranie sie na jednym nie zrodle tez jest bez sensu... dlatego tez uwazam ze dalsza dyskusja nie ma sensu.... wniosek potwierdzony jedna pozycja zrodłowa nadal jest wnioskiem nie racjonalnym i zwierajace duzo sprzeczonosci wiec z wydawaniem sie jakich kolwiek decyzji radziłbym sie z zapoznaniem wiekszej ilosci zrodeł .... a do tego czasu wysuwanie wsnioskow ze koscioł kłamie jest jak najbradzej BEZPODSTAWNE

ocenił(a) film na 10
air_jordan_show

Niee to nie chodzi o to czy mydlą nam oczy. To jest kwiestia wiary, czy wierzysz w Boga na tyle mocno by byc chrzescijaninem czy nie. Ja po przeczytaniu książki owszem, zaczęłam wątpić w niektóre fakty, ale w Chrystusa i Boga wierze dalej tak mocno, jak wierzyłam przed przeczytaniem tej książki.

kamille_

merlin szkoda slow. my o niebie ty o chlebie ze niby dyskusja bezsensu no to bezpodstawne jest ale twoje zdanie w danej kwestii gheghe... no bo niby po co skoro i tak do niczego nie doprowadzi fiu fiu nie mąć tak skup sie na jednej rzeczy (chyba za duzo emocjii hehe) ale tak to jest jak sie nie przeczyta uwaznie a strasznie sie chce zabrac glos (i wyrywa sie zdania z kontekstu):))

ocenił(a) film na 2
mrowl

hmmm mozliwe ale coz dziekuje za uwagi ..... emocje zawsze sa i beda jesli rzeczy tyczy sie tego w co ja wierze i porusza sie kwestie Boga ....i jak to bywa w takich przypadkach ja staje w obronie moich ideałow i z stad moze te emocje za ktore przepraszam........

MeRLiN_4

należy przypomnieć, że nie każdy dostąpił łaski wiary

ocenił(a) film na 2
BBR

coz łaska czy nie ...... nie ogranicza to w rzaden sposob do poszukiwania wiary i sensu zycia jaki ona nadaje....Nie mowie ze zycie bez wiary jest = zyciu bez sensu... ale głownie mi chodzi o to ze wiara nadje zyciu głebszy sens i daje nadzeje ze zycie wraz z koncem na tym swiecie nie konczy sie...
Dlatego tez nie mozna ogolniac wiary do łaski czy tez nie ....

ocenił(a) film na 10
air_jordan_show

Niech Żyje SZATAN precz z Bogiem ... muhahahahahaha

kosciół kłamie !!!!

mydlą nam oczy tą wiara już od X czasu prosze mi udowodnić, że to akurat wiara chrześcijańska jest tą własciwą a nie np. wiara w allaha czy budde (bo ktoś tak mówi ?) "religie interpretują do swoich potrzeb wiesz jaki jest snes życia ? do dobrze"

Odp. Żadna nie jest prawdziwa ... tak samo jak i diabeł z obsranym ogonem... muhahahahaha , BARDZO CHĘTNIE OBEJRZĘ TEN FILM !!!

ocenił(a) film na 3
denny

podobno najwiekszym osiągnięciem szatana jest to, że ludzie w niego nie wierzą..a swoją drogą to kosciól prowadzi do tego, że ludzie zaczynają wierzyć w niego (KOŚCIÓŁ) A NIE W BOGA!! powodzenia..i niech mi ktoś powie ze luter nie miał racji...pomysleć ze po 6 latach męki kiedy ja wybieram się na studia łaskawie mnie przyjęto do bierzmowania za które trzeba zapłacic...hmm...czyzby to deja vu? cos podobnego juz było i się spierdoliło w 1517r...tylko teraz sprzedają skramenty..i nie mówcie, że to na sprzatanie kościóla bo jak sie okazuje to MY-bierzmowani mamy sprzatac kościól...AMEN

brunet

He he, ja mówię, że Luter nie miał racji, a za bierzmowanie nikt nie kazał mi nic płacić.

brunet

Ooo właśnie, poważne pytanie. Ile teraz kosztuje bierzmowanie, ile trwa kurs przygotowawczy, itd? Bardzo mnie t sprawa interesuję. Z góry dzięki za info, wiem na razie, że za ślub trzeba się potwornie wybulić, ale może bierzmowanie tańsze :/

ocenił(a) film na 3
air_jordan_show

O tak!!! dotknąłeś sensu !!! Masz rację, wszystko jest iluzją, istnieje tylko Dan Brown !!! O, wielki Danie Brownie, dziękujemy, że nam otworzyłeś oczy ! Amen

air_jordan_show

Tak, tak, a wszyscy ludzie to mugole i nie chcą nas puścić do HOGWARTU(hahaha)
Brown powinien się liczyć z tym, że będzie część osób, która tak przejmie się książką, że zwątpi w religie i uwierzy w jakieś fakty,ze kościół mydli nam oczy itd.
Łeh, niektórym fikcja literacka uderza do głowy.
Może zaczniesz szukać Śródziemia na mapie?

ocenił(a) film na 8
air_jordan_show

ja ci udowodnię:
-Dlaczego inne religie nie przetrwały więcej niż ok. 1000 lat, a chrześcijaństwo liczy ponad 2000 wiosen i ciągle się szerzy?
-Dlaczego chrześcijanie tak chętnie umierali za wiarę w Chrystusa (wątpię, by miliony ludzi umierało w imię kłamstwa)?
-Dlaczego chrześcijaństwo to największa religia wszech czasów?
Trzy powody to chyba dość, a jeśli Twój tok myślenia jest inny... Jeżeli kogoś uraziłam, to przepraszam. Ale wy nie urażajcie mnie, bo mówiąc, że Kościół kłamie, naruszacie godność nie tylko owego Kościoła, ale także moją, mojej całej rodziny i przyjaciół.

The_Slayer

To looknij se na budyzm czy islam.
Tak a dlaczego ks katolicko rzymski (tak tylko on) pomordowal najwięcej ludzi z posrud wszystkich religi??
Nie pojęcie chcrzesjanstwo zalicza tez pare innych wyznan .
A powiedz mi dlaczego Chrysutsa zdjeli przed szabatem i "powisiał" se tylko pare godzin?
Zobacz se na stornke http://www.rumburak.friko.pl/ i poczytaj o machlojkach twego kościółka .
A i dlaczego ksieza tworzą sobie nowe biblie.Dlaczego zamiast czytac jedną ev czytaja tak naprawde pare posklejanych i ze tak powiem gowno z tego wychodzi. Np zaczynają od ev Mateusza a koncza na łukaszu w ciągu 10 minut.Jaki to am sens skejanie se historyjek?Dlaczego kiedys nie mozna było czytac bibli ba dlaczego nie mozna było jej dotykac??
Czemu Ks mowi ze Juzef był cieslą(ja se nie przypominam zebym o tym gdziesz czytał w Bibli )tam było napisane ze był mistrzem zemiosła a w tamtych czasach to było jak szlachta nawięc więcej .
A wiesz czemu Jezus tworzy własną reliie zeby złonczyc wszytkie w jedno zeby połonczyc rzymian z romami i innch.
A tworzy ją bo urodził sie jako 4 syn a nie 1 .Co onzacza ze nie był pierworodny i ze nie mogł objąc tronu (pochodzi przeciez z rodu Dawidowego).A Maryja uciekała z nim bo nie urodził sie w odpowiednim czasie zdaje sie z eu nich dzieci mogły rodzic sie dow akacji(jedno z praw zydowskich) a Jezus urodzi sie w czasie wakacj(Czerwiec/Sierpien).
I dlaczego w bibli jest tylko Jezus sie narodził apozniej ze ma 33 lat i naucza .Gdzie jest jego dziecinstow??

vastolord1

W Polsce, dla dobra ogolnego i wiary Katolickiej oraz
>ze zwyklej sprawiedliwosci, klamstwa o Kosciele tez powinny byc
>zakazane.

1. Jakie niby "dobro ogolne" reprezentuje zbrodnicza organizacja
klamcow, oglupiaczy wyzyskiwaczy, zbrodniarzy znana pod nazwa "Kosciol
katolicki"???
2. Dlaczego w ogole kogos ma interesowac "dobro wiary katolickiej"???
Na jaka cholera nam takie "dobro" (czytaj: zlo i obluda)???
3. W czym niby wiara katolicka jest lepsza od innych wiar, ze AZ
trzeba ja w Polsce chronic prawnie?
4. Dlaczego nie mozna prawnie chronic zamiast zbrodniczego Kosciola
sekty Kacmajora z Majdanu Kozlowieckiego, ktory to Kacmajor i jego
Kosciol nikogo nie zamordowal (w przeciwienstwie do Kosciola
katolickiego)???
5. W czym Kosciol katolicki mieni sie byc lepszy od Kosciola
Kacmajora???

Proponuje stworzyc tez pojecie "klamstwa o sektach" i (na poczatek)
pozamykac w wiezieniach tych opluwaczy wszelkich sekt zatrudnionych do
produkcji goebbelsowskiej propagandy w Dominikanskim Centrum Masowej
Dezinformacji oraz zabiellowym FSN he, he, he

> Ja nie proponuje wiec nic nowego, tylko to, co juz w
>prawie polskim istnieje, to znaczy, aby klamstwo o Kosciele tez uznac
>za czyn spolecznie szkodliwy i takie klamstwa karac w takim samym
>wymiarze i stopniu w jakim juz karze sie podobne czyny.

A ja proponuje wiec tylko to, co juz Ty Tadzio proponujesz i co w
prawie polskim istnieje, to znaczy, aby klamstwo o Kosciele i klamstwo
o sektach tez uznac za czyn spolecznie szkodliwy i takie klamstwa
karac w takim samym wymiarze i stopniu w jakim juz karze sie podobne
czyny. Pasuje ci to Tadziu???
Moze jednak zrezygnowac z tych szczegolowy okreslen jakie to niby jest
klamstwo i wrocic do istoty sprawy: Za KAZDE klamstwo wsadzac do
wiezienia??? (nawet klechow wyglaszajacych bujdy z ambon !!!) Co Ty na
to Tadziu?????

vastolord1

http://www.wykop.pl/link/197604/swiadectwo-nawrocenia

ocenił(a) film na 3
vastolord1

nie wsadzać do więzienia tylko palić na stosie ;-) zaraz,zaraz,ale to już chyba było...

użytkownik usunięty
fenix

Dla mnie kościół to mafia :)
Zbierają haracze, straszą ludzi, w przeszłości ich zabijali, manipulują nimi i wszędzie mają swoje "wtyki" :)
W czym są lepsi od włoskiej mafii ? :D

Rozbrajają mnie akcje, gdy ktoś chce pochować swojego ojca, by miał zwykły pogrzeb, a nie ma pieniędzy na to i co słyszy "idź do innego kościoła".
W kościele obowiązuje jedna zasada - "nie płacisz, to spier...da...laj" :)

ocenił(a) film na 7

Według mnie nieważne jest, czy jest się katolikiem, czy buddystą, ważne jest to by być DOBRYM CZŁOWIEKIEM. Szanującym drugiego, przyrodę, siebise, zwierzęta i życie, żyjącym w zgodzie z innymi i z samym sobą.
Bo można być katolikiem, codziennie biegać do kościoła, wrzucać po 20 zł na ofiarę, a po wyjściu z kościoła iść do łóżka z żoną przyjaciela.

To było tak poza tematem.

A jeśli chodzi o "Kod..." i chrześcijaństwo, to ja myślę, że Kod to nie prawda historyczna, jednak, jeśli chodzi o schemat z małżeństwem Jezusa i Marii Magdaleny, to przemyślałam to głębiej i powiem, że coś mogło w tym być. W końcu Jezus też był człowiekiem, niezwykłym, ale nadal człowiekiem.
Co do Biblii, to jestem przekonana, że była prawdziwa, ale już dawno taką nie jest. Że przez te wszystkie lata jej treść jest poprzekręcana tak, że już nikt nigdy nie dowie się, co naprawdę było w niej zawarte, a taka Biblia, jaką znamy dzisiaj została stworzona w średniowieczu przez chorobliwie bojących się Boga mnichów, którzy nie mieli nic wielkiego do roboty.

Takie jest moje zdanie. Z chęcią włączam się do rozmowy.

ocenił(a) film na 9
EnidAnGleanna

Ja na sprawe Jezusa i Marii Magdaleny patrzę dokładnie tak jak jest to ukazane w książce. Jednak takie zdanie miałem jeszcze nim o niej usłyszałem. Wg. mnie Jezus jest postacią historyczną podobnie jak Mahomet. Oboje dali początek danej religii, ale oboje wg. mnie byli zwykłymi ludźmi. Dlatego jak najbardziej wierze w to, że Jezus był mężem Magdaleny.

jarassek

Bóg nie kazał stworzyć kościoła, byście chociaż się wsłuchali, czy wczytali w Pismo Święte, a nie...
Wierzycie bardziej w Google, filmy fantasy, UFO, i tajemnice niż w Boga. Na pewno Watykan coś ukrywa np. pochodzenie jednego z papieży Piusa któregoś tam, ponieważ pewien kapłan zakłada, że ma on korzenie polskie. I ten kapłan nie jest Polakiem.
Jak chcecie to bądźcie Agnostykami, Deistami i innymi, ale ja wolę coś zrobić by sobie zasłużyć na życie wieczne, a wierzę w nie. Więc jedyna INSTYTUCJA jaka mi w tym pomoże to Kościół.

nowok8

a ja wierzę w Boga i czuję jego obecność w moim życiu:)

ocenił(a) film na 8
nowok8

Kościół wcale Ci nie pomoze w zaskarbieniu sobie zycia wiecznego. Możesz chodzić do kościoła a przykazania zostawiać na jego progu, co tym samym nie sprawi,że Twoje zycie będzie jakościowo lepsze,a chyba o to się rozchodzi czyż nie ? No ale ,człowiek jest grzeszny i cóż sam może.

ocenił(a) film na 6
air_jordan_show

Temat rzeka, co zresztą widać po ilości komentarzy. Podstawą każdej religii jest historia i tradycja - dlatego ówcześnie religie nie powstają, są za to sekty. Nie da się udowodnić prawdziwości żadnej religii - powstawały odrębnie - chociaż np. buddyzm ciężko nazwać religią. Religie oddają się trybalizmowi - buddyzm to system filozoficzny - chociaż to jest kolejny temat do rozmów; odpuszczam.

air_jordan_show

religie zostaly stworzone po to aby miec kontrole nad ludzmi

Yuasu

Pismo Swiete jest słowem Bożym i tylko wg słowa Bożego mamy żyć, jest wiele religii i praktycznie wszystkie maja odstepcze aspekty, w tym takze kosciol katolicki. Z tych co znam prawdziwie wg słowa Bozego ucza/ glosza adwentysci dnia siodmego.

A do tych ktorzy niewierza w PIsmo Swiete, to naukowo udowodnili ze papirusy ze starego testamentu ktore zapowiadaja Mesjasza (Chrystusa) sa sprzed VI wieku przed nasza era, a profesorzy obliczyli ze wg pradopodbnienstwa jest praktycznie niemozliwe zeby jakikolwiek czlowiek spelnil niecala połowe tych proroctw, a co dopiero wszystkie. Wszystkie dokladnie spelnil Pan Jezus i tylko On.
Wierzmy, gdyz kto wytrwa do konca bedzie zbawiony, pozdrawiam i z Panem Bogiem!:)

Rafka2010

Nie rozumiem jak mozna sie w zyciu kierowac jakas ksiazka (biblia), dla mnie to smieszne, nauka idzie do przodu a kosiciol coraz bardziej nagina fragmenty z bibli bo juz nie wie co ma wymyslic zeby nie stracic ludzi ktorych do niedawna z latwoscia kontrolowal