PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=33908}
7,3 81 tys. ocen
7,3 10 1 81225
6,7 32 krytyków
Komornik
powrót do forum filmu Komornik

Ja nie wiem. ludzie widzą w komorniku złego człowieka hm. kiedyś widziano w UBkach. Są to ludzie którzy pracują dla Państwa. To system jest zły a nie komornik. Jak katolicy biegają do kościoła i wierzą w jakieś cuda a potem biorą kredyt i myślą że się sam spłaci. A komornik wg nich ma w piekle sczeznąć. Wystarczy zmienić system na np komunizm, wspólnotę i wszystko będzie ok. a te brednie że komunizm jest zły to wymyślili żydzi i bogacze, walczą z nim jak mogą żeby im nie odebrano majątków które wyzyskiem i oszustwem zdobyli.

ocenił(a) film na 8
cyberskin

Cyberskin, znowu muszę odsyłać do książek naukowych jak w wątku ,,Imię róży''. Przeczytaj sobie książki Richarda Pipesa ,,Rewolucja rosyjska'', ,,Rosja bolszewików'', ,,Komunizm'' pozycję Orlando Figesa ,,Tragedia narodu. Rewolucja rosyjska'' , Dmitrija Wołkogonowa ,,Lenin'' i tegoż ,,Trocki'', Roberta Service ,,Lenin'', Jung Chang i Jon Halliday ,,Mao''. Tematy podawanych książek się powtarzają, ale to dlatego,że zawsze moim zdaniem zawsze wiedzę o jakichś wydarzeniach należy opierać na kilku źródłach a nie jednym. A co do twoich poglądów na temat wiary to są mówiąc delikatnie naiwne. Jestem katolikiem i nie spotkałem jeszcze człowieka wierzącego który by myślał w ten sposób. Wy radykalni ateiści naprawdę mało o nas wiecie.

historyk_2

historyk , nie jestem radykalnym ateistą tylko racjonalistą. nie wykluczam że bóg istnieje bo być może jest to np wyższa forma bytu której istnienia nie pojmujemy , ale zakładam że każdy jest w pewnym sensie kowalem własnego losu, materializm marksizm itp to dobre poglądy. nie ograniczają nikogo w kwestiach życia. nie są rasistowskie, homofobiczne, antysemickie jak poglądy katolików. I chociaż nie można -w tym co mogę nazwać swoim dążeniem- ominąć krytyki katolików oraz złego wpływu żydów na nasz standard życia nie jestem zwolennikiem metod drastycznych. Najgorsze jest to że prawdopodobnie marksizm zakładał prawdę odnośnie krwawego przejęcia władzy w przypadku chęci zmiany kapitalizmu na socjalizm. komunizmu jeszcze nigdzie nie ma na Ziemi zajarz to. To co nazywało się komunizmem tyle lat wcale nim nie było. Nie wiem ale to jest temat na większą dyskusję. nie trzeba czytać mnóstwa książęk żeby dojść do prostego racjonalnego wniosku że tylko jako wspólnota o równym statusie życia możemy osiągnąć tzw królestwo niebieskie na ziemi. do tego trzeba nauki, techniki i rozsądku a nie wiary w garbate aniołki i że Bóg jest w 3 osobach.

ocenił(a) film na 8
cyberskin

Cyberskin, wiem o co chodzi w komunizmie. Celem jest zniesienie własności prywatnej i wprowadzenie wspólnej,kolektywnej. Natomiast twój tekst pełen jest starych sloganów znanych od kilku stuleci(zaczęły powstawać w oświeceniu)Królestwo niebieskie na ziemi? Na tym świecie nigdy nie będzie idealnie. Czy ludzie kradną tylko dlatego że mają mało pieniędzy? Oczywiście,że nie, wielu złodziei ma kupę forsy. Czy ludzie gwałcą, zabijają, robią sobie różnorakie świństwa z powodu braku pieniędzy? Pewnie,że nie, wystarczy znać życie, nie trzeba książek żeby o tym wiedzieć. Nauka, technika i rozsądek zmienią nas na lepsze? Wiek XX był w porównaniu ze wszystkimi poprzednimi epokami innym światem pod tym względem. A w tym właśnie wieku rozpętano masowy terror, który kosztował życie milionów ludzi (właśnie nauka i technika to umożliwiły. We wcześniejszych epokach nie można było zbudować bomby atomowej, że o zastosowaniu innych zabójczych środków nie wspomnę). Równy status życia? Ludzie mają różne charaktery i zdolności, wiesz o tym. Czy leniwy robotnik powinien mieć taki sam status życia jak robotnik pracowity? I czy zwykły robotnik ma mieć ten sam status życia co profesor uniwersytetu, który włada kilkoma językami i pracuje nad wynalezieniem nowych lekarstw np. na AIDS?.

ocenił(a) film na 8
historyk_2

Wszystkie epoki historyczne były pewne zła i okrucieństwa. Obecna też nie jest idealna. I tu właśnie jest absurd lewicowego przekonania o dobrej ludzkości, ale złych systemach społeczno-politycznych, w których żyje. To w w takim razie jak dobry z natury człowiek tworzył przez wszystkie epoki i nadal tworzy takie złe systemy?Może to kosmici nam te systemy zawsze przynosili? My natomiast nie mamy z tym problemu, bo według nas człowiek nie jest do końca dobry, jest skażony złem. I dlatego,że jest skażony złem nie zbuduje nigdy idealnego systemu społeczno-politycznego. Może budować systemy lepsze lub gorsze, ale idealnego nie ma i nigdy nie będzie.

historyk_2

nadal się nie rozumiemy. Ja zakładam że człowiek powinien dążyć w łaśnie do tego żeby był równy z innymi, a wtedy niemożliwe stanie się możliwe. Zobacz jak kiedyś traktowali sie ludzie a jak dzisiaj. ja majac 30lat mówię do 50letniego człowieka na ty a kiedyś mówiono na Pan. Szlachta przestała mieć znaczenie, stosunki między ludźmi są coraz bardziej bezpośrednie. trzeba teraz przebrnąć przez kilka etapów. Pierwszym jest porzucenie religii w wymiarze jaki znamy i przejście na front filozoficzny np podobny do buddyzmu tylko bez tych ich bożków i czary mary. Musimy od dziecka być edukowani o przemocy że jest zła, o homoseksualistach ze są, o pomocy drugiej osobie jak leży na chodniku, o wyrzucaniu śmieci do koza i segregacji odpadów itd. to powinna być nasza religia. znacząco pomaga w tym dobry byt materialny. a żebyśmy mieli dobry byt materialny wystarczy system idealistyczny materialistyczny motywujący do nauki. to można osiągnąć tylko przy wysokiej technice. Jeśli mówisz że ktoś wykorzystuje naukę i technikę do złych celów to mówisz o ludziach źle uświadomianych, wychowanych, nauczonych tego że tak można robić kosztem innych. w dobrym systemie takie zachowanie powinno być wychwycone już na etapie szkoły podstawowej, a do dziś nie ma nad tym kontroli. skąd biorą się pedofile? z dzieci do dorosłego jest troche czasu, w Polsce nikt tego nie bada nikt nie pomaga dziecią, młodzieży przejść przez ten okres. profilaktyka rozwiązuje dzisiaj wiele problemów, ale w naszym społeczeństwie to dobrze to jak dziecko zawrze związek małżeński spłodzi dziecko, kupi samochód i mieszka na własnym mieszkaniu. to szczyt. a jak jest gejem w katolickiej rodzinie to zostaje księdzem żeby nie zawieść rodziców etc. tak wyglądasz nasz świat. Problemem Polaków jest mówienie prawdy, przede wszystkim o sobie. za to za zamkniętymi drzwiami potrafimy dać pokaz. Jesli ktoś zacznie mysleć w kategoriach dobra publicznego zawsze będzie w tym kierunku brnął i tak uczył dzieci, to będzie spirala. trzeba lat pracy ale wierzę że się uda i wtedy będzie nasze królestwo niebieskie. Królestwo niebieskie pisałem w przenośni czyli że na to liczą katolicy ale nie doczekają się go bo śmierć jest końcem naszej egzystencji, jedyne co możemy się urodzić jako odmienna już świadomość ponownie i od nas zależy czy w lepszym czy gorszym świecie. Ludzkość jest organizmem złożonym, a my jesteśmy tylko komórkami. za szeroki temat na dyskusje na forum.
Pamiętaj że dobra filozofia, teoria nie koniecznie powstaje w mózgach ludzi oczytanych czy uczonych, ale przede wszystkim otwartych i uświadomionych.

ocenił(a) film na 8
cyberskin

,,Jesli ktoś zacznie mysleć w kategoriach dobra publicznego zawsze będzie w tym kierunku brnął i tak uczył dzieci, to będzie spirala.'' I tu się mylisz. Wychowanie nie ma aż takiego wpływu na rozwój człowieka jakbyś chciał. Prosty przykład: wszyscy jesteśmy wychowywani w przekonaniu,że prostytucja jest złem. W takim razie skąd w ogóle są prostytutki? Przecież te dziewczyny zostały wychowane w przekonaniu że prostytucja jest złem,a jednak zostały prostytutkami. I nie zawsze tak się dzieje z biedy, tak samo jak nie zawsze ludzie kradną. W serialu ,,Blisko,coraz bliżej'' jest pokazany przykład polskiej rodziny na Śląsku w której wszystkie dzieci zostały wychowane na głębokim przywiązaniu do polskości. Ale jedno z nich postanowiło zmienić tożsamość narodową na niemiecką. Jeszcze inny przykład: wiesz przecież,że ludzkie charaktery się zmieniają. Ktoś może być wychowany w pewien sposób, a potem zmienia swój charakter, to jest życiowa sprawa. Moja mama ma zupełnie inne podejście do świata niż jej siostra. A przecież zostały obydwie wychowane przez tych samych ludzi.

ocenił(a) film na 8
historyk_2

Wychowanie ma pewien wpływ na rozwój człowieka, ale nie aż taki jakbyś chciał. Napisałeś ,,trzeba lat pracy ale wierzę że się uda i wtedy będzie nasze królestwo niebieskie''. No właśnie ty wierzysz. Ty stworzyłeś sobie swój własny system filozoficzny, który dla ciebie jest religią. Bardzo często się tak dzieje z ludźmi, którzy odrzucają religię. Tworzą jakiś swój system filozoficzny i wierzą w niego jak w religię. Grudziński napisał w ,,Innym świecie'' ,,Trzeba widzieć siedzących w łagrze starych komunistów aby przekonać się,że komunizm jest religią''. Taki bowiem był ich stosunek do tej ideologii. Wpisz sobie w google hasło ,,trynitarianie''. Dzięki temu znajdziesz tam stronę o nazwie trinitarians. Na tej stronie są ciekawe polemiki ze światopoglądem ,,racjonalistycznym''. W dziale ,,ateizm'' znajdziesz wiele ciekawych artykułów m.in. ,,Czy światopogląd racjonalistyczny opiera się wyłącznie na faktach''? ; ,,Czy ciężar dowodzenia spoczywa tylko na teistach?'' Polecam także dział racjonalista na tym samym portalu. Mam nadzieję,że nie myślisz w ten sposób z jakim się u niektórym spotkałem ,,katolicyzm jest taki głupi, że nie warto z nim polemizować''. Piękna metoda, tylko co ona ma wspólnego z racjonalnym myśleniem? Równie dobrze, ja sobie powiedzieć ,,ateizm jest tak głupi,że nie warto z nim polemizować''.

historyk_2

sam sobie wytłumaczyłeś. pisałem o wychowaniu w zrozumieniu i świadomości a nie wklepywaniu zasad. Tak więc prostytucja wcale nie jest zła, jest bo trzeba zarabiać na życie i bo schodzą dziewczyny na złą drogę i jest patologia w społeczeństwie. Maryśka też nie jest zła i powinna być normalnie sprzedawana jak alkohol od którego są prawdziwe komplikacje zdrowotne. właśnie to jest prawidłowa droga myślenia. Złem światowym jest kościół katolicki i wpływ pieniędzy na życie zwykłych ludzi. złem są ludzie którzy czynią zło z przyjemnością.. katolicyzm jest głupi i to jest nie podważalne, uważam że wiara to mechanizm biologiczny związany z budową naszego mózgu. bezkrytyczne przyjmowanie zabobonów i pouczanie innych że tylko ta wiara jest słuszna jest upośledzeniem umysłowym. Owszem wiedza na tematy religii powinna byc znan i nauczana jako religioznawstwo i dawał wolną wolę wyboru wierzenia, ale wszystkie relacje edukacja edukowany powinny przebiegać świecko, bez ukierunkowania i wmawiania głupot do głowy. Należy się zająć ochroną życia na ziemi jeśli chcemy nadal tu żyć, trzeba się zająć pacyfizmem jeśli chcemy mieć pokój etc. . Trzeba myśleć na przyszłość a nie żyć przeszłością. nie wiem już co mam tu pisać żeby dać się zrozumieć.

ocenił(a) film na 8
cyberskin

Dobra stary, to nie ma sensu skończmy tą dyskusję. Pozostanę przy swoich poglądach.