PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=108083}

Królestwo niebieskie

Kingdom of Heaven
2005
7,2 178 tys. ocen
7,2 10 1 177758
6,4 33 krytyków
Królestwo niebieskie
powrót do forum filmu Królestwo niebieskie

Film niezły...do momentu kiedy Orlando rezygnuje z "oferty" trendowatego króla i nie zgadza
się aby jego siostra (z którą się przespał) została jego żoną, jego wróg (wiadomo - zły,
okrutny i niesprawiedliwy) templariusz został stracony. Przecież to nielogiczne i głupie - nikt
by tak nie postąpił. Od tego momentu film jest nielogiczny i niedorzeczny. Przynajmniej
zdjęcia są dobre... I był potencjał.

chester07

zgadzam się. amerykanie mają jednak tendencję do zbytniego patosu i tworzenia bohaterów bez skazy.

ocenił(a) film na 9
chester07

Ten moment w filmie zawsze sprawia że odechciewa mi się oglądać dalej...

ocenił(a) film na 9
chester07

Ok, w porządku - poza tym jednym fałszywym taktem film ogląda się jak świetne przedstawienie. Wbrew pozorom właśnie, nie ma tu fałszu ani charakterystycznego dla takich dzieł patosu. Scott czaruje. Gdyby choć 1/10 superprodukcji rodem z "Holiłudu" miał w sobie tyle treści, ładunku emocjonalnego i stylu... Połączenie amerykańskiego przepychu z europejskim spojrzeniem i taktem - czasem przeważa jedno, czasem drugie. Same zdjęcia i muzyka to 10/10. Spodziewałem się czegoś dużo gorszego.

ocenił(a) film na 10
chester07

Gdyby się zgodził to dalsza część filmu nie miała by sensu, poza tym Balian pojechał do ziemi świętej tylko po to żeby odkupić grzechy, w wersji reżyserskiej jest nawet scena jak oddaje Jbellin (tak to się pisze?) jednemu ze swoich rycerzy.
Mnie film bardzo się podobał, zwłaszcza, że interesuje się tym okresem historycznym, dla mnie 9/10

Btw...ktoś tam się pytał czy to co leciało na polsacie to wersja reżyserska. To była zwykła wersja, reżyserska trwa o ~45 minut dłużej.