PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=108083}

Królestwo niebieskie

Kingdom of Heaven
2005
7,2 178 tys. ocen
7,2 10 1 177758
6,4 33 krytyków
Królestwo niebieskie
powrót do forum filmu Królestwo niebieskie

Fabua jest dokładnie taka jaka powinna byc . film jest nakrecony na podstawie faktów historycznych ( nawet Reginald jest prawdziwy był ksieciem Antiochi :P) wiec nie nalezy sie go czepiac ze nie zwala z nóg. Jesli chodzi o mnie to najbardzie podobały mi sie stroje Saracenow swietnie odwzorowane i ukazanie ich charakteru bo tak szczerze mówiac to w XII i XII wieku to Europejczycy straszna chołotą byli :P

użytkownik usunięty
przemoo66

Nieznam tego okresu tak dobrze jakbym chciał więc z przyjemnością obejrzałęm film - klimat tego okresu chyba udałom się pokazac.
B.Dobry Film, pod każdym względem.

ocenił(a) film na 8

Mimo iż film jest bardzo dobry :D To zgodny z historią to za bardzo on nie jest...tak jak np.Gladiator tego samego reżysera,a szkoda,bo film byłby jeszcze ciekawszy :)

ocenił(a) film na 7
przemoo66

Zupełnie się nie zgodzę, że nakręcony na podstawie faktów historycznych. Można powiedzieć, że bardziej "w oparciu o fakty". Film ma strasznie chaotyczną i pomieszaną linię czasową, dlatego w filmie możemy spotkać obok siebie postaci z kilku różnych pokoleń. Władcy i wodzowie także nie tacy i nie w tej kolejności, ale mimo to film dobry. Zabrakło mi jednak pokazanie w większym stopniu różnic kulturalnych między stojącymi w stagnacji europejczykami i rozwijająca się i stojąca na wysokim szczeblu kultura i inteligencja wschodu. Mimo to polecam, bo film ciekawy :)

użytkownik usunięty
Casta

Ciekawe. Wiadomo że ,muzułmanie popchnęli do przodu półwysep iberyjski, to oni np założyli dzisiejszą stolicę Hiszpanii - Madryt.

ocenił(a) film na 8
przemoo66

Polecam powieść KRÓL TRĘDOWATY, która opowiada o tych samych wydarzeniach co film, ale jest wierna faktom historycznym. Na przykład Sybilla jest postacią o wiele bardziej zepsutą i zawistną niż w filmie.

ocenił(a) film na 10
przemoo66

Przyznaje że moja wypowiedź była trochę nie fortunna i odbiegała od faktów, ale tak to już jest gdy człowiek 16 zostanie zauroczony przez jakiś film. Po zgłębieniu tematu i przeczytaniu sporej ilości publikacji o dziejach średniowiecznej Europy i Lewantu z przykrością odwołuje swoją wypowiedź z dnia 8 grudnia 2005. Pozdrawiam :)