PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=108083}

Królestwo niebieskie

Kingdom of Heaven
2005
7,2 178 tys. ocen
7,2 10 1 177758
6,4 33 krytyków
Królestwo niebieskie
powrót do forum filmu Królestwo niebieskie

Oczywiście nie obeszło się bez paru przekłamań (jak chocby to że Saladin aż taki dobry jak w tym filmie nie był i puścił z Jerozolimy tylko tych co zapłacili okup, resztę wziął w niewolę), ale mimo wszystko film jest bardzo dobry, warto tylko pamiętać by sięgnąć po wersję rozszerzoną, ktora wnosi kilka nowych wątków i jest nieco bardziej krwista. No i Orlando Bloom zagrał tu chyba swoją najlepszą rolę :)

Polecam wydanie czteropłytowe zawierającę wersję reżyserską (Definitive Edition) które można sprowadzić z Anglii za mniej niż 50 zł wliczając koszty przesyłki. Z dodatków zajmujących dwie płyty mozna sie dowiedzieć wszystkiego o realizacji tego filmu.

8/10

użytkownik usunięty

:)

ocenił(a) film na 10

Musze się zgodzić, jak dla mnie jeden z najlepszych filmów tego typu które oglądałem. 10/10

amaptiax

Pragnę trochę popolemizować co do dobroci Saladyna. Warto chociaż wziąć pod uwagę co się działo jak chrześcijanie brali Jerozolimę... Saladyn zaś, który słynął z tego, że nigdy słowa nie łamie przyrzekł, że zdobędzie Jeruzalem szturmem. Kiedy Balian zagroził wybiciem ludności przywódca arabski zgodził się na modyfikację swych ślubów przez tajemną kapitulację, która by wyglądała jak wzięcie szturmem, zaś ludzie będą jego jeńcami. Jeden mąż musiał zapłacić 10 sztuk złota tyle samo kosztowały 2 kobiety bądź 10 dzieci. Ubogich potraktował łaskawie wolność w zamian skarby z siedziby szpitalników. Ludzie na zebranie pieniędzy mieli 40 dni. Po za tym w potajemnym pakcie z Saladynem Balian ustalił, że sam wykupi dużą ilość ludzi za część skarbca Jerozolimy. Po upływie terminu pozostało jeszcze tysiące ubogich. Brat pana saracenów el- Adil poprosił o tysiąc niewolników, których wypuścił, potem Saladyn dał 1000 niewolników Balianowi, po czym wszystkich starych ludzi on sam wypuścił. Mi się wydaję, że nie jest tak źle jak na czasy średniowieczne. Jeśli nawet byli jacyś niewolnicy to większość młodzieńcy, którzy zostali zapewne później mamelukami, co jest nie lada zaszczytem.