PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=108083}

Królestwo niebieskie

Kingdom of Heaven
2005
7,2 178 tys. ocen
7,2 10 1 177758
6,4 33 krytyków
Królestwo niebieskie
powrót do forum filmu Królestwo niebieskie

Kim byli Ci dwaj Saraceni ? Jeden darowal Balianowi zycie pod Karakiem, drugi ponaglal Saladyna o wyzwolenie Jerozolimy. Prosze o odpowiedź.

ocenił(a) film na 7
sebastian_zientek

Nie wiem czy dobrze rozumiem twoje pytanie ale nie były to postacie historyczne a raczej postacie które w scenariuszu miały za zadanie pokazać dobre i złe cechy islamu - uczciwy rycerz ratując życie głównemu bohaterowi i fanatyk islamski będącu odpowiednikiem Templariuszy po stronie Europejczyków.

ocenił(a) film na 10
sebastian_zientek

Te postacie de facto nie istniały. Pierwszy, rycerz to niejako sam Salah ad Din. Ten władca świata Islamu musiał być na prawdę niesamowity, skoro jego, grabarza "Królestwa Niebieskiego" i pogromcy Krzyżowców wychwalali pod niebiosa kronikarze zakonni. Dante Alighieri w swojej "Boskiej Komedii" umieścił go w pierwszym kręgu piekła, nieomal niebiańskim a przeznaczonym dla mędrców, myślicieli i ogólnie wielkich ludzi spośród pogan. On budził autentyczny szacunek i podziw wrogów! Ten drugi to typowy fanatyk. Jak słusznie zauważył mój poprzednik "odpowiednik Templariuszy". Takie dwie postacie mające zrównoważyć złych i dobrych w otoczeniu króla Jerozolimy. Zabieg stawiający niejako na równi obie strony konfliktu. I to mi się w tym filmie podoba!

ocenił(a) film na 7
rejmons

Główny bohater nie spotkał się z Saladynem, pod Karakiem życie darował mu wojownik saraceński którego ten wcześniej puścił wolno po "walce o konia" pozdr.