Znacie może jakieś książki o tematyce wypraw krzyżowych?Tylko wiecie nie podręcznik do historii w liceum :D tylko książkę gdzie są główni bohaterowie itd. :D Interesują mnie czasy Saladynów,,Lwiego Serca ,Gwidonów i innych baronów.Najlepiej żeby miała minimum 250 stron ,bo dla `gazety` szkoda mojego czasu....
Z góry serdecznie dziękuję za pomoc :)
Ps Z doświadczenia wiem ,że tutejsi forumowicze zawsze pomogą!
Ps2.Najlepiej takie, które są osiągalne w dzisiejszych czasach,najlepiej -dostępne w Empiku na przykład.
w Polsce z takich ala krucjatowych książek to chyba tylko Trylogia Zofii Kossak-Szczuckiej.... przede wszystkim warty uwagi jest "Król Trędowaty", gdzie akcja dzieje się dokładnie w tym samym czasie co akacja filmu Królestwo Niebieskie... jest Król Baldwin IV Trędowaty, jest Sybilla, Balian, Gwidon, król Baldwin V (jeśli oglądałeś rozszerzoną wersję KN, to będziesz go znał).... i inni... innych ksiązek raczej nie spotkałem o tej tematyce, szukałem trochę ale większość to angielskie dzieła nie przetłumaczone na polski... pozdrawiam
Może nie jest to do końca to czego szukasz, ale możliwe że Ci się spodoba. "Asasyni. Dzieje tajemnej sekty muzułmańskiej"
"Dzieje wypraw krzyżowych" Steven Runciman, "Templariusze" Malcolm Barber, a z beletrystyki cykl o Arnem Jana Guillou.
No właśnie coś czytałem na necie o "Dzieje wypraw krzyżowych" Steven Runcimana ,luknąłem na Allegro a tam za 3 tomy chcą ponad 130 zł!!!Szaleńcy nie naciągną mnie na stare obszarpańce z wyrysowanymi bohomazami na kolejnych stronach.Heh za Zieloną mile , Kod da Vinci,Anioły i Demony płaciłem niewiele ponad 30 zł i to nówki z empiku.Cwaniaki z Allegro.Ogólnie chodzi mi o to ,że wolałbym mieć zupełnie nową książkę pachnącą nowością do mojej jakże pięknej kolekcji ,którą powoli zapełniam.Wiecie o co chodzi...Jak za 20 lat sięgnę po jakąś książkę to będę trzymał w rękach zadbany egzemplarz a nie starą gazetę z 1978 roku...........
Ciekawe czy w sklepach typu Empik uzupełniają zapasy po nowym roku,bo niektóre książki mają oznaczone jako produkt niedostępny.........
M. Baigent , R. Leight - "Świątynia i Loża"
Marion Melville - "Dzieje Templariuszy"
J.G Frazer - "Złota gałąź"
Robinson John. J. - "Zrodzeni z Krwi"
Wilson Ian - " Święte oblicza"
Małecki Marian - "Proces Templariuszy we Francji 1307-1314"
Pernoud Regine - "Templariusze"
Barber Malcolm - "Templariusze"
Pickett , Lynn - " Templariusze : tajemni strażnicy tożsamości Chrystusa"
Dimde Manfred - "Święty Gral i tajemne stowarzyszenie Templariuszy"
Graham Hanckok - "Znak i pieczęć"
Perez -Reverte , Artuard - " Ostatnia bitwa Templariusza"
Malcolm Billings "Wyprawy krzyżowe"
Kestreicher:Anonima dzieje pierwszej krucjaty
Robert z Clery: Zdobycie Konstantynopola
Runciman Steven - "Dzieje wypraw krzyżowych
To z tego co mam na półce .
Jest jeszcze kilka pozycji po angielsku , jak Cię interesuje to podam tytuły i autorów na priv.
Z tych które podałem , nie wszystkie są godne polecenia.
Część to kupa bzdur nie trzymająca się ładu i składu.
Mi na ten przykład podobali się "Zrodzeni z krwi" ale teorie tam wysuwane są....................no kontrowersyjne mówiąc najdelikatniej.
Fakt , są atrakcyjne , ale jak na mój gust odrobinę nadmiernie naciągane.
Ale przeczytać warto.
Kilku ciekawych rzeczy się z tej książki dowiedziałem i uwierzyłem dopiero po zweryfikowaniu u innych badaczy.