PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=108083}

Królestwo niebieskie

Kingdom of Heaven
2005
7,2 178 tys. ocen
7,2 10 1 177758
6,4 33 krytyków
Królestwo niebieskie
powrót do forum filmu Królestwo niebieskie

Zastanawiałem się...w filmie, wydaje się, że rycerze posiadają miecze jednoręczne. Zdaje się to potwierdzać fakt, że w czasie wydarzeń prezentowanych w filmie, miecze półtoraręczne nie były powszechne. Nie mniej, rycerze, swoimi mieczami, walczyli raczej oburącz, kiedy nie trzymali tarczy.
Chciałem się zapytać - czy taki sposób walki ma sens - bronią jednoręczną, ale w obu rękach. A może to ja się mylę z oceną mieczy w filmie - może było to miecze bękarcie?

ocenił(a) film na 10

Ma sens i to wielki dam ci przykład z gier obrażenia, szybkość zadawania ciosów bez tarczy jest nie współmiernie wiekszy niż z tarczą w drugjej ręce.
Miecz półtoraręczny już z samej nazwy "półtorej ręki" wskazuje że jest prawie mieczem dwuręcznym lecz został tak skonstruowany żeby w razie potrzeby można było nim władać oburącz.
Potoczna nazwa "półtoraręczny" wzięła się z problemu klasyfkacji tego typu mieczy - ich rękojeść jest znacznie dłuższa niż w mieczach jednoręcznych, a zarazem krótsza niż w mieczach prawdziwie dwuręcznych ("mieczach wielkich"). Umożliwia ona dołożenie drugiej ręki, ale w wielu egzemplarzach był to chwyt niepełny, a dłoń rycerza opierała się częściowo na rękojeści, a częściowo na głowicy miecza.