PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=108083}

Królestwo niebieskie

Kingdom of Heaven
2005
7,2 178 tys. ocen
7,2 10 1 177773
6,4 33 krytyków
Królestwo niebieskie
powrót do forum filmu Królestwo niebieskie

Włosy Sybilli

użytkownik usunięty

Czy ktoś wie dlaczego Sybilla ścięła włosy? Czy miała ku temu jakiś powód?
Czy tylko po to, by nie zostać rozpoznaną wtedy, gdy opatrywała rannych? I tak łatwo ją było można rozpoznać.

To dodawało dramatyzmu temu filmowi, a zwlaszcza tej końcowej bitwie. Ja tak myślę i tego się trzymam :)

......Ścieła bo w krótkiej fryzuze bardziej moglaby sie spodobac dla p.Orlando B. .......a jak nie to zawsze mialaby robote jako szarmuta Salladyna w Damaszku........

Być może wmówiła sobie, że ścinając włosy wtopi się w tłum, stanie się anonimowa i w ten sposób będzie mogła wspomóc broniących miasta rycerzy opatrując ich rany.
Jak dla mnie ścięcie włosów ma głębsze znaczenie, oznacza w tym przypadku żałobę (to tradycja w wielu kulturach zwłaszcza jeśli chodzi o kobiety), wyraża ból psychiczny, rozpacz po stracie ukochanej osoby.
Sybilla straciła wszystko, syna, brata, a w końcu Królestwo, szanse na jego ocalenie są niemal zerowe, a jej poddanym grozi niechybna i paskudna śmierć z rąk saracenów. To chyba wystarczające powody do rozpaczy!?
Trochę dziwi mnie to pytanie przecież to oczywiste:]

użytkownik usunięty
Wilczyca_9

To, że dla Ciebie jest coś oczywiste, nie oznacza, że dla innych też musi takie być. Trochę tolerancji.
Tak, to wystarczające powody do rozpaczy, ale co ma do tego ścięcie włosów? Pomaga w cierpieniu? Dla kogoś, kto w przeciwieństwie do Ciebie nie zna się na kulturach innych narodów, takie coś nie ma sensu. Z tego, co zaobserwowałam muszę ze smutkiem i niejakim niesmakiem stwierdzić, że w dzisiejszych czasach ludzie na pogrzeb raczej specjalnie się stroją niż skupiają na żałobie i nie ścinają z tego powodu włosy. Ale teraz już wiem, jakie to może mieć podłoże. Dziękuję.