PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=108083}

Królestwo niebieskie

Kingdom of Heaven
2005
7,2 178 tys. ocen
7,2 10 1 177773
6,4 33 krytyków
Królestwo niebieskie
powrót do forum filmu Królestwo niebieskie

Wszystko to szczera prawda,wersja reżyserska Królestwa Niebieskiego to całkiem inny,znacznie lepszy i miejscami porywający film !!! Wszystko jest dopowiedziane,wątki porwane w wersji kinowej mają rozwinięcie,sa też nowe,bardzo ważne sceny dopowiadające los dziecka Sybilli...
Wszystko tak realne i prawdziwe,jakby sie działo tu i teraz a nie w przeszłości...Genialny film,genialny Ridley Scott...
Film w tej wersji bije inne arcydzieło Scotta,Gladiatora rozmachem,przewyższa go klimatem.Odczucie niezwykłego realizmu i prawdziwości tego co widzimy jest nieodparte...Tak należy kręcić filmy historyczne,to jest genialny prawzór...
Film bardzo skrzywdzono,bo z pewnością to jeden z najlepszych i najpiękniejszych filmów historycznych w historii kina !!!
Polecam wersję reżyserską,a będziecie zachwyceni...

ocenił(a) film na 9
GGGGG_2005

Zgadzam sie ze wszystkim co piszesz! Królestwo w wersji rezyserskiej jest wspanialym filmem. Ma bardzo madra i ciekawa tematyke - co ludzie potrafia robic w imie Boga (fanatyzm wobec prawości) - rozwinieta i doprowadzona do konca (nie to, co w poszatkowanej wersji kinowej...). Wreszcie wszystko trzyma sie kupy. No i te zachwycajace zdjecia i efekty specjalne!
Owszem - bije Gladiatora tym, co wymieniles, ale jednak fabula jest bardziej spojna w Gladiatorze.

ocenił(a) film na 8
MajnaPelikan

Gdzie oglądaliście tą wersję reżyserską? Chętnie bym obejrzał.

ocenił(a) film na 9
PawelM

Jesli chodzi o mnie, to po prostu sciagnalem sobie z linkow z jakiegos forum (oczywiscie była to moja kopia zapasowa - precz z piractwem! ;-] ;-)). Wersja rezyserska bywa oznaczona skrotem "DC" pochodzacym od slow "Director's Cut", czyli wlasnie "Wersja rezyserska".

ocenił(a) film na 8
MajnaPelikan

Dzięki za odpowiedź :) Poszukam. Jeszcze pytanie czy można ten film znaleść z lektorem czy tylko napisy?

ocenił(a) film na 9
PawelM

Napisy sa na pewno. Jezeli chodzi o wersje z lektorem, to nie mam pojecia.

ocenił(a) film na 8
MajnaPelikan

Znalazłem z lektorem. :) Oczywiście kopię zapasową :D Pozdrawiam.

użytkownik usunięty
GGGGG_2005

Jeśli chodzi o klimat to w pełni się zgadzam, ale jeśli idzie o realizm film już tak nie zachwyca. Przede wszystkim Balian z Ibelinu w okresie, w którym dzieje się akcja filmu był już w podeszłym wieku. Bardzo podeszłym. A na ile lat wygląda Orlando Blum chyba nie muszę mówić. Ponadto Balian ruszył z Gwidonem de Lusignan pod Hittin, ale że dowodził ariergardą, udało mu się wyprowadzić z bitwy tylu ludzi, żeby dość długo odpierać szturmy Saladyna na Jerozolimę i wymóc na nim (Saladynie) dosyć dobre warunki poddania miasta. Dokładnie takie jak w filmie. Po za tym film naprawdę trzymał poziom, pomimo kolejnej dawki propagandy. Wersji reżyserskiej nie oglądałem, ale skoro wszyscy tak zachwalają to poszukam.

ocenił(a) film na 9

Jakiej propagandy?
Wg mnie film ciekawie przedstawil temat fanatyzmu religijnego oraz czym jest prawdziwa religijnosc.

użytkownik usunięty
MajnaPelikan

W kwestii propagandy chodziło mi o to, że ani Europa ani Ameryka, nie rozumie Arabów i dlatego pokazuje ich uproszczony obraz. Dla Europejczyka i Amerykanina bardziej zrozumiałe są motywy de Chatillona, który chce się wzbogacić na wojnie, niż doradcy Saladyna, który nieustannie wywiera na nim presję, naciskając na zdobycie Jerozolimy. Mówimy sobie: "Walczyć o pieniądze. Zgoda. Ale walczyć o taką kupę gruzów jak miasto. Nie rozumiem". Jihad jest dla Arabów takim samym nakazem religijnym jak dla Katolików przystępowanie do Komunii Świętej. Natomiast widz może odnieść wrażenie, że Arabowie walczą właśnie z czystego fanatyzmu, a tak nie jest.

Film pod względem technicznym prezentuje się świetnie. Wg najlepsza jest scena, po której posłańcy przybywają po Baliana a następnie jest walka pomiędzy towarzyszami Baliana i kusznikami.

użytkownik usunięty
Arda_22

Nooo, najlepszym z nich był Germanin walczący z bełtem w gardle.

A wszystko w zimowej scenerii... masz rację woodenedd- to zrobiło na mnie wrażenie:)

ocenił(a) film na 9
GGGGG_2005

nie wierzyłem w 'cuda' jakie miały być w wersji reżyserskiej, ale po obejrzeniu muszę stwierdzić że to faktycznie całkiem inny film. coś niebywałego. z oceny 7/10 ma u mnie teraz 9/10.

ocenił(a) film na 9
GGGGG_2005

obejrzałem tylko wersję reżyserską i wersji normalnej nie zamierzam oglądać! Jeśli cokolwiek by uciąć to film na pewno dużo traci. Reżyserska wersja to jeden z najlepszych filmów historycznych jakie widziałem.