Wlasnie skonczylem ogladac wersje rezyserska Krolestwa niebieskiego i musze powiedziec, ze jest to naprawde kawal dobrego kina.
Pamietam jak ok 3 lata temu obejrzalem wersje normalna i nie spodobala mnie sie ona. W wersji rozszerzonej jest 40 min dodatkowego materialu, ktory sprawia, ze historia Baliana nie ma juz dziur logicznych i niedomowien.
Jezeli ktos moze opisac dokladne roznice do do dwoch wersji to bylbym wdzieczny.
hmmm trochę tego jest. dlatego ja spędziłam niedawno pół dnia oglądając na przemian wersję reżyserską i kinową zatrzymując co jakiś czas i zwracając uwagę na różnice. radzę Ci zrobić to samo ;)
jest więcej o Bailanie, o tym, że ten mnich co grzebał jego żonę to jego brat itd., dodane są seny miłosne Bailana z Sybillą, w wersji kinowej przemknął motyw z synem Sybilli, w wersji reżyserskiej pokazana jest jego koronacja, krótki okres jego rządów, kiedy Sybilla była jego regentką, odkrycie u niego trądu i decyzja sybilli o zabiciu go, żeby nie cierpiał jak jej brat. - to tak baardzo z grubsza.
Różnic jest na prawdę sporo, niektóre są małe inne na prawdę zauważalne. różnice przewijają się przez cały film i trudno to tak tutaj wszystko porównać.
Radzę Ci zrobić tak jak ja zrobiłam - obejrzeć z 30 min wersji kinowej, włączyć reżyserską dojść do momentu gdzie skończyło się oglądać wersje kinową, obejrzeć kolejne 20-30 min kinowej itd. zajmuje to dużo czasu, ale wtedy najlepiej widać wszystkie różnice ;)
mi osobiście bardziej podobała się wersja reżyserska. w prawdzie dłuższa, ale więcej jest opowiedziane i jest ciekawsza. ;)
na stronie empiku widnieje taki produkt ale oznaczony jest jako niedostępny. poszukaj na allegro i merlinie. ale obawiam się, że musisz ściągnąć.
wersja reżyserska trwa 3h.
http://allegro.pl/krolestwo-niebieskie-kingdom-of-heaven-4-dvd-i1200503405.html ale tylko ang. wersja, nie ma lektora ani napisów.
na allegro i merlinie teraz nic nie widze. i chyba juz nic nie bedzie...