Powiem nawet że scenariusz filmu jest najlepszym od czasu Braveheart!!! Jak go oglądałem w kinie to miałem wrażenie że ridly zrobił ten film dla mnie na zamówienie - po prostu genialny film! Zaskakująco dobra jest też dla mnie muzyka H.G. Williamsa (idelnie odzwierciedla wydarzenia na ekranie+te wszystkie wstawki typu chorał Bacha albo średniowieczny chorał gragoriański). Coś pięknego! Bitwa o Jerozolime przewyższa o NIEBO tą z Powrotu Króla, w którym to kamienie sypią sie z minas Thirit jak klocki lego a scenografia wokół miasta jest żadna!!!!!!!!!!!! Pozdro dla fanów tego filmu!
Masz 100 % racje Bravehearta nie przebil i chyba nic nie przebije juz ale od gladiatora czy innych podobnych produkcji o niebo lepszy
Kamienie-Minas Thirith-Lego fajnie. Tak poza tym pamiętaj że Władca był robiony 2 latka wcześniej i nadal przewyższa Jerozolimcię samym rozmachem. Zresztą porównaj te dwa dzieła i odpowiedz sobie sam. Jerozolimcia wyciągneła wszystko z Powrotu Króla, od Wież oblęzniczych na katapultach kończąc i nie tam aby była zła, Scoot wyrażnie się nie postarał i postanowił zainwestować w przerąbany już kilka razy temat, no i wyszło mu to całkiem nieźle tylko że jak już wcześniej wspomniałem(nic nowatorskiego), a co do klocków obejrzyj sobie scenę zburzenia muru-Klocki Lego :P pozdro
czyli twoim zdaniem maszyny oblężnicze i wieże są ściągnięte z "powrotu króla" ?, reżyser LOTR je wymyślił i ktoś od niego ściąga, albo lepiej idąc twoim tokiem myślenia te maszyny i wieże wymyślił sam Tolkien, bo przecierz to było robione na podstawie jego ksiązki.
Mówiąc poważnie, te urządzenia wykorzystane w "Królestwie Niebieskim" naprawde brały udział przy oblężeniu Jerezolimy, także to w "Powrocie króla" zostały "wyciągnięte" z czasów Średniowiecza, proponuje troche poczytac na ten temat a nie pisac takie idiotyzmy.
Film jest trudniejszy w odbiorze od takiego Gladiatora czy LOTR, bo ma podłoże historyczne, wiec miejscami trzeba troche wysilic głowe żeby zrozumieć o co w tym wszystkich chodzi, najlepiej jak sie troche zna historię tamtych czasów, poprostu Scott chcial połączyć gladiatora (Bloom sieka wszytsko i wszystkich :D) z czymś więcej, jak dla mnie film jest conajmniej bardzo dobry, ale nie dla każdego.
Akurat scenariusz w tym filmie to najgorszy element! Nierealna historia wiejskiego kowala ktory zarąbiście radzi sobie na dworze królewskim. Wymuszona ciągłośc akcji(chyba powycinali troche za dużo scen). I najgorsze ze wszystkiego ten serwowany na siłę morał o tolerancji religijno-kulturowej! Ogólnie może być ale w przypadku filmu Scotta "może być" to za mało.
eeeh tam. Jeszcze zobaczycie ze mam racje jak obejrzycie rozszerzona wersje, choc moze i nie. No ale bitwa naprawde nie jest skopiowana. Przyklad kopiowania ujec itp jest w Troi, Krolu arturze i innych filmach. A tu bitwa jest sfilmowana z zupelnie innych ujec kamery, mury naturalniej sie sypia, sa ciekawe rozwiazania strategiczne. Co do fabuly to ciezko powiedziec czy balian mogl se tak po prosstu rzadzic mimo ze byl kowalem wczesnie. Mysle ze kto wie czy w tamtych czasach taka sytuacja nie mogla miec miejsca (jest dziedzicem ojca). Zreszta pewnie sie wszystkiego dowiemy po obejrzeniu rozszerzonej wersji. Moral religijny jest bardzo na miejscu!!!!!! Niech to nie bedzie problemem tego filmu, dajmy spokoj!
Niestety miałam wyjątkowego pecha i widziałam ten film w kinie z moją dość ograniczoną klasą. Jedyny komentarz jaki usłyszłam po filmie ( pomijając komentarze ze był nudny) brzmiał:
" Szkoda ze nie pokazali tej panny nago. To by mi sie podobało"
Tak więc straciłam przyjemnośc oglądania. Ale wyporzyczyłam go i obejrzałam ponownie.
Swietny. Uważam ze jeden z lepszych filmów w tym sezonie.
Ja uważam, że jest to jeden z najbardziej niedocenionych filmów w tym roku. Oczywiście, że ma wady, które niektórzy wymienili ale przecież zawsze się można do czegos doczepić. Nie wiem jak można było nudzić się na tym filmie. Była przecież ciekwa historia ( oczywiście że troszkę naciągana, ale przynajmniej ja nie ma ochoty ogladać kolejnego super realistycznego filmu), świetne zdjęcia, muzyka, scenografia, a przede wszystkim znakomity klimat. Jak ktoś mnie prosi żebym polecił mu jakiś dobry film to mówię mu: "Królestwo niebieskie".