Wprowadzają jakiś element krytyczny, często fantastyczny, i obserwują zmiany w świecie z poziomu codzienności. Tragedie, walki, zwycięstwa. Może to być np. wampiryzm. I jak społeczeństwo się odkształci i dostosuje. Oczywiście, jest też dużo francuskości w tym filmie. Wypierana niezwykłość kojarzy mi się z innym filmem: Raw.
Obejrzałem "Raw" i był nudny jak flaki z olejem. Wątek dziewczyny-wegetarianki, która zaczyna coraz mocniej interesować się mięsem, w tym ludzkim został potraktowany po macoszemu i reżyser narzucał widzowi, iż kanibalizm to część procesu wchodzenia w dorosłość albo wyzwolenia się z monotonnej, zimnej i bezdusznej rzeczywistości. Twierdzenie, iż dewiacje i choroby psychiczne to część dorosłości, wygląda mi na zwykłe pranie mózgu - wygodne narzędzie łamania ludzkiej woli i zmieniania zagubionych ludzi w potulnie narzędzie niczym w lobotomii.
No widzisz, dla mnie był fascynujący. Co kto lubi. Kanibalizm nie był wcale „częścią wchodzenia w dorosłość”, tylko metaforą rodzącej się, nieokiełznanej i niszczycielskiej seksualności. To raczej ostrzeżenie, dość purytańskie zresztą, przed ślepym podążaniem za instynktem i impulsami. Nie żadne „narzędzie do łamania ludzkiej woli”.
Nie rozumiem co studia albo kanibalizm mają wspólnego z "nieokiełznaną i niszczycielską seksualnością"?
Studia na które została zakwalifikowana Justine były szare, pozbawione życia i miały toksyczną atmosferę. Dlaczego to miejsce ma rozbudzić seksualność? Zresztą "okres buntu" ma miejsce raczej w czasach gimnazjum albo liceum, bo na studia idą już w pełni dorośli ludzie, którzy bardziej interesują się nauką albo ekstremistycznymi ideologiami aniżeli relacjami międzyludzkimi czy popędem seksualnym.
Poza tym działania Justine nie skojarzyły mi się z obudzeniem seksualności, ale bardziej z zaburzeniem preferencji seksualnych pokroju nekrofilia (seksualne zainteresowanie zwłokami i stanem śmierci) albo parafilią (czerpanie przyjemności z kopulacji z osobami niewyrażającymi na nią zgody, albo z fizycznego ranienia swoich partnerów).
Takie zachowania nie powinny być akceptowanie, ale zwalczane, bowiem stanowią zagrożenie dla innych ludzi. Czy ty byś zaakceptował istnienie małżeństwa, w której kobieta zaspokaja swoje seksualne pragnienia poprzez nieustanne odgryzanie kawałków ciała swego partnera?
Moim zdaniem filmem, który stanowi dobre połączenie motywów z którymi ludzie utożsamiają "Królestwo Zwierząt" oraz "Raw" jest film "Dzika" (2016) dostępny na CDA Premium. Szczerze polecam.