PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=6883}

Królowa Margot

La reine Margot
1994
7,3 19 tys. ocen
7,3 10 1 18912
7,7 11 krytyków
Królowa Margot
powrót do forum filmu Królowa Margot

oczywiście z doskonała muzyka Gorana.

-Ceremonia ślubu w katedrze.
-Zaloty w noc poślubną.
-Polowanie i walka z dzikiem
-Scena końcowa z Margot i odjazd powozem.

mitemite

pytanie z której wersji odjazd powozem ponieważ ważna sprawa w jednym zakończeniu pokazują obciętą głowę a na Dvd nie pokazują wiem że to była dość mocna scena i ta muzyka.

ocenił(a) film na 10
mitemite

A porpos ceremonii ślubnej, wie ktos może "czyja Alleluja" rozbrzmiewa w katedrze? Utwór jest wspaniały.

brasu

No tak, dzisiaj widziałam wersję DVD i tej głowy nie ma. A szkoda, nie lubię ucinanych wersji:(

meAlancholic

Też nie lubię ucinanych wersji a w szczególności gdy wycinają uciętą głowę.Żarty żartami ale mi naprawdę czegoś brakowało w końcówce.Bo ta scena była piękna i romantyczna.Adjani cała zakrwawiona zamyślona nieobecna i ta głowa zawinięta w jakieś płótno naglę powóz podskakuję głowa zostaję odkryta a ona dalej zero reakcji na to co się dzieję.Do tego piękna pieśń w tle.Scena zrobiła na mnie naprawdę niesamowite wrażenie.Jeszcze jedno wydaję mi się że w tej wersji którą oglądałam w tv napisy początkowe były dłuższe i opisywały relację Margot z braćmi bardziej dokładnie.Takie mam wrażenie jakbym oglądała trochę inny film.

Jeżeli chodzi o post z zapytaniem o piękną pieśń z Katedry to na kasecie
audio podano że to utwór Bregovića ale nie wiem kto go wykonuję.
Muzyka jest naprawdę świetna

ocenił(a) film na 8
MorganaBlackcat

końcowa scena z uciętą głową
http://www.youtube.com/watch?v=Tps7Wirub9k&feature=related

ocenił(a) film na 10
MorganaBlackcat

Masz dobre wrażenie. W kinach była ta wersja co na dvd. A dla tv jest dłuższy montaż (film w tej wersji jest genialny). Trzeba pewnie poszukać wśród francuskich wydań dvd, bo generalnie do wykorzystania było ponad pół godziny wyciętego materiału. Może kiedyś trafi do nas kolekcjonerska edycja ze wszystkimi montażami jak to było z "Blade Runner"?

użytkownik usunięty
mitemite

Noc Św. Bartłomieja moim zdaniem stanowi o genialności tego filmu. Ponadto uważam, że oprócz wielkich ról Adjani, Auteuila i Pereza na najwyższe uznanie zasługuje Virna Lisi jako Katarzyna de Medici.

Masz rację była tak doskonała, że nie wyobrażam sobie kogoś innego w roli Katarzyny. Właściwie cały film był zrobiony z niezwykłym wyczuciem, lub wczuciem się w tamten klimat i czas.