Film bardzo mi się podobał, niestety jego koniec odebrałem negatywnie. Nie jestem nastolatkiem, w trakcie filmu bardziej identyfikowałem się z postacią Franka, a jego historia jest co najmniej dołująca.
SPOJLER !!!!!!!! CZYTASZ NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ !!!!!!!!
Jako dziecko Frank trafia do świata przyszłości, krainy mlekiem i miodem płynącej. Lokuje swoje uczucia w niewłaściwej kobiecie w tym przypadku androidzie. Temat nieodwzajemnionej miłości w sposób delikatny przewija się w filmie wiele razy. Będąc bardzo inteligentny tworzy maszynę "podglądającą przyszłość" , za co zostaje deportowany z powrotem. Znów buduje tą samą maszynę po czym całymi latami, żyjąc w samotności podgląda przyszłość w której ludzkość dąży do samozagłady. Końcówka filmu jest pod tym kątem najlepsza Athena wyznaje Frankowi swoje przemyślenia na jego temat po czym on niczym worek z bombą wrzuca ją do jakiegoś budynku.
Film kończy się happy endem, ale dla mnie pozostaje dziwne uczucie że Frank przegrał swoje życie...
On nie zbudował tej samej maszyny na Ziemi tylko podłączył się jakoś do tej która jest w "Krainie Jutra".
Film ma pod koniec też wątki pedofilskie, jak stary dziad Frank patrzy z pożądaniem na małą Athenę i wygląda jak by chciał ją pocałować, chociaż ona nie odwzajemnia jego miłości bo nie jest człowiekiem.
Ponieważ pedofilia to pociąg seksualny wynikający z pobudzenia seksualnego na tle wieku dziecka. Frank kochał Atenę od małego, więc kochał ją już wtedy, gdy rzekomo "mieli tyle samo lat". Atena jest jednak androidem, jako maszyna jest istotą nieśmiertelną, która nie podlega upływowi czasu.
Ale jak ktoś ma fioła, to się wszędzie doszukuje sensacji...
Pedofilia lub nie cos z facetem bylo nie tak. Przeciez nawet z mlodzienczej milosci sie wyrasta a on wyskakuje z tym (pierwszy raz) jakby to bylo trzy dni temu. Oburzony i zraniony.
Tez mi sie bardzo nie podobalo jak ja trzymal w obieciach i nie zgodze sie z Orifamme, bo mimo, ze Atena byla androidem to byla zrobiona na dziecko. To ile miala lat nie zmienialo jej parametrow, zachowania i oczywiscie wygladu.Fizycznie i z "ludzkiego" zachowania byla dzieckiem