PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1501}

Kruk

The Crow
1994
7,3 66 tys. ocen
7,3 10 1 65602
6,7 31 krytyków

Kruk
powrót do forum filmu Kruk

Jestem fanem filmów- ale dobrych filmów. To co obejrzalam to kompletna dno, amatorszczyzna, fatalna gra aktorów, teksty poprostu zalosne i zenujace tanie scenki. Boze jak to moglo uzyskac tyle gwiazdek?!Przeciez to fatalny film.Z trudem wytrzymalam do konca...Zal tylko ,ze zmarnowal sie dobry scenariusz.

shamar

Witam!
Najpierw sorry za literowki w poprzedniej wypowiedzi - kurna tak to jest jak sie czlowiek spieszy a dwa ma piane na pysku po przeczytaniu wypowiedzi autorki watku. Najwiekszy blad poza przekreceniami i lykaniem litrek to oczywiscie NINE INCH NAILS - Reznor by mnie zabil pewnie za ten gwozdz w liczbie pojedynczej;P

Co do wersji "workprint" z tego co widzialem nie jest to wersja oficjalna - w sensie ze to DVD dostepne przez strone internetowa jest jakims domowej roboty bootlegiem - nie wiem czy warto ufac potencjalnej zawartosci i przedewszystkim jakosci.
Co do Kruka to posiadam dwie wersje kolekcjonerskie tego filmu - amerykanska 2 dyskowa i niemiecka 1 dyskowa ale o niemal identycznej zawartosci - z tego co pamietam [oba wydania mam w Polsce w chacie, sam obecnie od dwoch lat przebywam w Holandii] amerykanska miala na jednej posiadala dwie wersje filmy w sensie w formacie 16:9 i 4:3 - jak rowniez porownanie. Natomiast dodatki to juz bajka - juz samo menu jest zajefajnie animowane - kruk przelatujacy przez kaplice. Jest tam ostatni wywaid z Brandonem, usuniete/alternatywne sceny/inaczej montowane [rowniez ta ze Skull Cowboyem]. Zajefajna scenka jest dluga scena jak zmeczony Eric mija na ulicy poprzebierane na halloween dzieci - jest tu dluzsza i w ogole jest takim jak dla mnie lekkim tributem dla Brandona - chociaz ta krotsza w filmie tez miala taki charakter - pamietasz taki zamrozony kadr twarzy Erica?:] Kolejna swietna sprawa na tym DVD to profil/wywaid z O'Barrem - naprawde ten dokument rzuca zajebiste swiatlo na sam komiks/historie/przeslanie tej historii i tego ile w niej bolu samego autora - mozemy sie tez z tego wywaidu dowiedzic dosc smiesznych rzeczy ze w pocztkowej fazie byly propozycje zeby w roli Erica obsadzic [nie ze kolesia nie lubie mam sentyment z dziecinstwa i uwazam ze byl prekurosorem zajebistych teledyskow, ale do tej roli ale sorry - w ogole Brandon jest w tej roli nie do pobicia]Michela Jacksona!:]
Kurna szkoda ze przeczytalem Twoj wpis dopiero dzisiaj z pracy, bo wczoraj bedac w Amsterdamie widzialem to 2 dyskowe wydanie Kruka za piec Euro co przy obecnym kursie to juz w ogole bezcen. Do tych wersji co posiadam to chetnie udostepnie jak tylko bede w kraju co tak szybko nie nastapi. Chyba ze bede gdzies jeszcze widzial tego Kruka to o zwrot kasy sie dogadamy jakbys byl zainteresowany.
Pozdro.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
shamar

Widzę, że przez kilka lat uzbierało sie odpowiedzi hehehe Większośc, co tu dużo mówić ,jest niegodna i niewarta mojej odpowiedzi. Jednak zważywszy na ich ilość widac musze je jakos skomentować;]
Nie wiem juz sama, czy sie bronic, czy znizac sie do poziomu niektórych "fanów" filmu, czy tez moze wybrac jakis post, by sie z nim zgodzic...
Myślę, że wystarczy, iż rozwinę moj pierwotny komentarz i ustosunkuje się tylko do tych negatywnych odpowiedzi na niego (za te broniące wolności zdania, wolne od "fanatyzmu" i przede wszytskim dające wiarę, iż na tym portalu są też ludzie na poziomie bardzo dziękuje :P).
Rozumiem , iż film zawiera pewną symbolikę, że czerpano z przeróznych znaczących dla fanów tekstów (z tego, co wyczytałam pobieżnie w waszych postach) i że wiąze się z nim śmierć syna Bruc'a Lee... Jednak fakt, iz rezyser miał do dyspozycji i środki finansowe, i aktora cieszącego się popularnościa, i podłoże w postaci symboli, i do tego już istniejące rzesze fanów tej tematyki sprawia, że ten film to wg mnie JESZCZE WIĘKSZA "MARNIZNA".... Trzeba sie było "napracowac", by mimo wszystkich tych atutów film wyszedł tak kiepsko. Wszakże obejrzałam go właśnie ze względu na krążącą wokół niego wrzawę, ciekawy i mroczny scenariusz, jestem do tego wielką fanką fantasy i horrorów. Film pamiętam do tej pory i naprawde nie mówiąc złośliwie pamiętam go tak długo właśnie dlatego, że sie aż tak, nie tyle nawet zawiodłam na nim, co poraziła mnie nieudolna gra aktorów, a przede wszystkim zmarnowany naprawde dobry pomysł. Kultowość i legendy krążące wokół niego nie czynią go arcydziełem, ani nawet dobrym filmem, zaś wypowiadający się pod moim komentarzem pseudo fani, wyzywający mnie, obiecujący mi bicie w twarz, czy zainfekowanie komputera i wiele innych ( tragedia), nadają mu jeszcze gorsza opinię - pseudo, bo działający na jego niekorzyśc, jakby któryś z nich nie rozumiał;] Obrażacie siebie sami "pseudo fani" , swoimi wypowiedziami. Jesli ktos sie ze mna poprostu nie zgadza to rozumiem. Wszkże każdy ma swoje gusta i to szanuje, lubie tez podyskutowac - to do tych nie wrogich postów na poziomie, niekoniecznie zgadzających sie ze mna...
P.S. Naprawde przeraziło mnie, iż ludzie, odczuwając wolnośc wypowiedzi i anonimoosc, jaka daje im internet, moga wypowiadać się w tak przerazająco niekulturalny i wręcz głupi sposób, ale przede wszytskim taki AGRESYWNY!!!!

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
shamar

Czesc Shamar!

Musze Cie rozczarowac ale udalo mi sie kupic Tobie tego 2-dyskowego Kruka na DVD za 5E:] W najblizszy weekend wracam do kraju - moge Ci go wyslac za pobraniem [5E to chyba obecnie z jakies 17 zeta + przesylka i poczta bierze cos za pobranie] mysle ze wyjdzie nie wiecej niz 35 zeta - chyba ze masz kogos kto Ci to odbierze w Poznaniu - to wtedy wiadomo 17 zeta i nic wiecej. Pozdro.

BRIAN_KESSLER

Witaj ! Zajebiscie :)Dzieki , dzieki wielkie :) Swietna wiadomosc :)
... wieczorem sie tu odezwe :) podam gg i sie dogadamy jak to zmontowac :) ( albo wstawie gg juz teraz do profilu )
PS 1 - Niestety nikogo z Poznania nie znam a mieszkam w Zaglębiu (nic nie poradzi) heh...

PS 2 - "Musze Cie rozczarowac ale udalo mi sie kupic Tobie tego 2-dyskowego Kruka na DVD za 5E:]" - bardzo mnie rozczarowales ...hehe

Pozdro i git :)

shamar

PS - zapomnialem

to jest to ??

http://cgi.ebay.co.uk/THE-CROW-SPECIAL-EDITION-.-BRANDON-LEE-.-2-DISC-DVD-NEW_W0 QQitemZ170263365683QQcmdZViewItemQQimsxZ20080918?IMSfp=TL080918124002r16242

shamar

Witam - tak to jest to - niestety nie w folii, bo kupowane w malym lokalnym sklepie muzycznym - filli duzej sieci [nie mialem okazji pojechac juz do Amsterdamu - dwie ostatnia sztuki kupilem - juz bez folii -druga chyba na allegro wystawie za "ciut" wiecej:P] - ale wszystko okej - plytki nie przejechane, a zdarzylo mi sie kupic w tym miejscu kilka CD tez za tanie pieniadze do ktorych mozna bylo miec zastrzezenia:/ Pozdro

BRIAN_KESSLER

czyli rozumiem ze wszystko z filammi oki i jeszcze podwojny zakup zrobiles ...hehe , to prosze odezwij sie na gg (podalem w moim profilu) lub podaj swoje to ja sie odezwe i dogadamy sie :)
Najlepiej chyba bedzie tak jak mowiles - za pobraniem ...
czekam i pozdro