PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=133975}

Kung Fu Szał

Kung fu
2004
7,1 21 tys. ocen
7,1 10 1 21085
6,8 9 krytyków
Kung Fu Szał
powrót do forum filmu Kung Fu Szał

tylko, że trzeba lubić taką poetykę. nie rozumiem jak ludzie mogą na to trolować.
jak mi sie nie podobają filmy z jakiegoś gatunku, to ich nie oglądam i nie psuje innym fanom zabawy. a nawet jak jakiś obejrzę bez przypadek, to tez nie wchodzę na forum i nie pluje bez sensu.
równie dobrze mógłbym trolować, na każdą komedie romantyczną jaką obejrzę, bo moja druga połowa je ogląda,(a przy tym i ja muszę). i w ten sposób drzaźnił bym sie z fankami petty woman, albo uciekającej młodej panny:):). powiedzcie mało by to sens?. jak ww. filmy podobają się Kasi, Basi i Marioli to niech tam. mnie przyprawiają o mdłości, ale to nie powód udowadniać wesołym dziewczętom, że babrzą się w kałuży:), jak lubią.

Kung fu hustle w sposób genialny i baśniowy (posiłkując się elementami kultury chińskiej) opowiada o zwykłej, banalnej walce dobra ze złem. ale sposób w jaki to pokazuje: montaż, zgranie muzyki, ujęć kamery i wszelkich innych technik filmowych, już daleki jest od banału, choć kiczowaty. ale kicz użyty tu zupełnie świadomie, jest jedną z kategorii estetycznych, (tak jak piękno i brzydota) i stosowany był z powodzeniem przez twórców pop-artu (Lichtenstein, Oldenburg, Warhol). Już pierwsze sceny pod komisariatem wprowadzają nas w ten świat i mówią, ze będziemy mieli do czynienia z czymś umownym i przerysowanym.
Film to majstersztyk na skalę światową. tylko, jak w przypadku wszelkich innych dzieł wybijających sie ponad przeciętną, tak i tym razem, zawsze najdzie się kilku zgryźliwych, którzy od tak dla zasady zaczną mieszać błoto:).

żałuje ze nie mogłem tego filmu obejrzeć na dużym ekranie.

ocenił(a) film na 8
profix

Zgadzam się z Tobą w zupełności, ten film to cudowny tryumf wyobraźni nad oklepanymi schematami zachodniego kina, nieskrępowany, baśniowy, fantazyjny, a przy tym niezwykle zabawny i genialnie zrobiony. Oglądałam
strasznie dawno temu, ale chyba raz jeszcze wykopię, żeby nasycić zmysły.

Chociaż niektóre komedie romantyczne też lubię ;)

Pozdrawiam

ocenił(a) film na 9
zielonakosiarka

no hej. jakoś po twoich ulubionych nie widać, bys przepadała za kom. romantycznymi. no chyba zeby za takie uznać, trzy kolory biały, abo requiem dla snu:):) (oczywiscie taki dżołk)
no i musze ci powiedzieć ze masz bardzo ładną liste ulubionych. nawet w sporej mierze pokrywa sie z moją. az miło popatrzeć.

pozdrawiam

ocenił(a) film na 8
profix

hehe, bo ja je skrycie lubię i nie zawsze się przyznaję :P ale podobno to zdrowo lubić rzeczy z kompletnie innych bajek :> pozdrawiam

ocenił(a) film na 9
zielonakosiarka

no ja tez lubie rzeczy z róznych bajek. chyba kazdy kto ma pojecie o kinie nie zamyka sie w jednym gatunku:):)
no ale romantyczne to zawsze mają ten sam schemat. spotykają sie, potem muszą sie pokłócić. a potem sie schodzą. a jak sie nie zejdą, to jest dramat/komedia romantyczna:) hheh

profix

zgadzam się. film bardzo dobry. czerpie garściami z innych filmów (np.gdy na niebie pojawia się znak siekier to muzyka przypomina ta z batmana) ale wychodzi mu to na dobre.

profix

specyficzne filmy dla specyficznych ludzi =)
i nie ma w tym nic złego i nie ma się co wstydzić że lubi się tego typu produkcje, dobra zabawa z lekkim przymrużeniem oka to podstawa :)

ocenił(a) film na 9
profix

miło poczytać takie wpisy, widzę nie tylko ja mam takie spostrzeżenia nt. genialności tej komediowej baśni kung fu :)

film oglądałem już kilka razy i ciągle mnie zachwyca i bawi!

tak więc podpisuję się pod Twoimi słowami rękami, nogami oraz siekierą :P

ocenił(a) film na 10
profix

właśnie go obejrzałem i musze powiedzieć że to jeden z lepszych filmów jakie widziałem... :) b.dobry klimat,muzyka i efekty szczególnie mi sie podobała "dłoń buddy". Fantastycznie wprowadzono wątek miłosny.Musze przyznać że ten film mnie rozbawił jak również i wzruszył. Oceniam go na 10/10. Dodam jeszcze że rozbudził we mnie apetyt na filmy tego typu i teraz się zastanawiam co oglądnąc następne "shaolin soccer" czy "kung pow". Pozdrawiam fanów tego filmu :]