Gardzę tymi mężczyznami ! nie znoszę och wszystkich za to co robią tym biednym kobietom ;
A czy wiesz, że w większości rytuałów obrzezania cały obrządek oraz samo obrzezanie wykonywane jest przez kobiety? Faktem jest, że przez prawo ustanowione przez mężczyzn. Ale jednak wykonują to kobiety. Przeczytałam kiedyś świetną książkę, o której się tak nie mówi jak o tej: "Niewierna. Mówili mi, że będę następna" Ayan Hirsi Ali. Autorka wyraźnie zaznacza, że to jest rytuał kobiet. Ani matka ani ojciec nie chcieli jej obrzezać. Zrobiono to pod nieobecność rodziców na życzenie babki.
OMG
Babka miała zryty beret
Niektóre kobiety sa pogodzone z tym że będa kolejną zoną
W Nepalu jest odwrotnośc poligamii kobieta + 3 -4 mężów - jeden chce zupy drugi du.. drugi czego innego :)
W Indiach wdowa musi (większość chyba ) albo opuścić dom i udać się do miasta (nie pamiętam nazwy ale Była tam Martyna Wojciechowska ) albo zostac spalona na stosie ( to już mniej fartowne rozwiązanie - ceremonia Sati ) bo będzie traktowana gorzej jak pies
Kobiety nie maja lekko ja popieram feministki
Nie. Babka nie miała "zrytego beretu" tylko została wychowana w takiej a nie innej kulturze. My też na co dzień robimy pewne rzeczy tylko dlatego, że w takiej kulturze żyjemy (chociaż są mniej makabryczne). W kulturze krajów muzułmańskich kobieta nie ma żadnej wartości. W książce, którą cytowałam są całe Sury (rozdziały Koranu, tak jak Księgi w Piśmie Świętym - jakby ktoś nie wiedział). W jednej wyraźnie jest napisane, że jeśli kobieta wykaże jakiekolwiek nieposłuszeństwo swojemu mężowi to może on zrobić z nią co chce - nawet wyciąć nos czy uszy i jeszcze parę innych makabrycznych rzeczy, na "honorowym zabójstwie" kończąc
Aby mówić o Islamie trzeba pamiętać, że są kraje, w których występuje tzw. "ostry islam", w których człowieka traktuje się jak śmiecia. Np. Somalia czy Arabia Saudyjska (szczególnie ta ostatnia - najwięcej tam zwyrodnialców). Ale są też kraje tzw. "lekkiego islamu" gdzie kobiety znaczą dużo więcej i nie robi im się aż takiej krzywdy. Np. Kenia. Nie jestem super-znawcą więc zbyt wielu szczegółów nie podam. Ale tak to mniej więcej wygląda. Kiedyś miałam link do przetłumaczonego Koranu z wyjaśnieniami. Ciekawa lektura
Fakt sam zabieg wykonują kobiety.
Ale wszystko kręci się wokół mężczyzn i oni są tego przyczyną.
W swoich książkach (np. Przełamać tabu) Waris opisuje że żaden mężczyna nie zechce nieobrzezanej kobiety :/ a staro pannieństwo to dla kobiety największa hańba! żaden mężczyzna wychowany w tamtejszej tradycji nie chciałby za żonę nieczystej kobiety, czyli takiej nieobrzezanej! i
Czytałaś co napisał maupa_ona? Myślisz, że wszystkim mężczyznom się to podoba? No i powiedz co można zrobić? 2-ga rzecz - muzułmanie. Przemawiając w gmachu ONZ powiedziała: "Od 1500 lat tak się postępuje w Afryce". To się zaczęło chyba jeszcze przed Islamem. W większości krajów muzułmańskich nie dokonuje się chyba obrzezania kobiet/dziewczynek. Uwierz, że większości ludzi bez względu na płeć czy nawet religię to się nie podoba - ale jesteśmy bezradni. Na zakończenie filmu były dane, iż nawet emigranci w Europie i USA to robią... To już tradycja, którą się podciąga pod religię. "Koran o tym nie wspomina". Ktoś chyba w ONZ nazwał to barbarzyńską praktyką i taką w rzeczywistości jest. Jest to straszne, okrutne, ohydne i złe.
Nie wiem jak tamtejsze kobiety mogą się na to zgadzać... czemu są tak beznadziejnie głupie i słabe? :(
One się nie "zgadzają". To jest u nich/dla nich czymś normalnym od setek lat. A jeśli nawet jakaś dziewczynka umrze w trakcie czy w rezultacie - to wtedy "Bóg tak chciał". Tę tradycję pielęgnują paradoksalnie kobiety: "Kobieta nieobrzezana jest kimś gorszym jak prostytutka". W innych krajach teściowe gnębią synowe (czasem doprowadzają do śmierci) tak jak je gnębiły ich teściowe. Sytuacja kobiet w świecie jest zła i ONZ go nie rozwiąże. Wydaje się rezolucję - a całe narody czy plemiona to olewają. Zobacz film indyjski pt. : "Water" o losie kobiet (współczesne Indie) które zostają wdowami...
Prawda. Najgorszą obelgą w świecie kultury muzułmańskiej jest "łechtaczka". Dziewczynki w wieku wczesnoszkolnym wyśmiewają się z tych co nie zostały (jeszcze) obrzezane, że łechtaczki im będą rosły i rosły i będą się na nimi ciągnęły po ziemi i że żaden chłopak ich nie zechce.
Islam- Koran nawoluje do mordowania "niewiernych" Muzulmanie zabijaja w imie religii w XXI wieku , seks z 9 latkami i sluby z nimi to normalnosc choc w kazdym cywilizowanym spoleczenstwie uchodzi to za pedofilie , kamieniowanie kobiet to tez normalka, w chorych panstwach czyli islamskich, zgwalcona kobieta jest sadzona za cudzolostwo. Trafia do wiezienia albo dostaje 40 batow , ta wielokulturowaosc jest taka piekna ...