PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=491848}

Lęk

Dread
2009
6,2 3,4 tys. ocen
6,2 10 1 3438
4,0 2 krytyków
Lęk
powrót do forum filmu Lęk

Warto !

ocenił(a) film na 7

Jak tytuł głosi film o lęku. Sami bohaterowie postanawiają stworzyć "studium lęku ", co jest całkiem niezłym
pomysłem. Zapraszają ludzi z ulicy , aby przed kamerą opowiedzieli swoją historię, taką z przeszłości która
wywołuje lęk. Kilku ochotników miało rzeczywiście coś do powiedzenia.....

Nasuwa mi się takie porównanie do słynnej Piły, wkońcu to ten sam gatunek . Bo jak tam się muszą natrudzić ,
aby stworzyć scenę / sytuację , w której żaden z widzów nie chciałbysię znaleźć, która wywołuje lęk, . W filmie
tym natomiast bardzo inteligentnie i sprawnie tworzona jest historia grupki ludzi . Każda osoba ma swój lęk ,
wywołany jakimś tragicznym , dalece nieprzyjemnym wydarzeniem z przeszłości. Główny bohater brutalnie
wykorzystuje te lęki, o których dowiaduje się w dość postępny i prosty sposób, stwarza perfekcyjną torturę
która nie jest tak wybitnie zaawansowana jak te które mieliśmy przyjemność oglądać w Pile, ale jednak
przerażająca i nieprzyjemna... Jednym słowem lepsza.

A dlaczego nawiązuje do Piły? W filmie tym widzę idealną alternatywę dla filmów typu właśnie Piły. A żeby
nikogo nie zniechęcić to sprecyzuje swoją myśl.... Jeśli ktoś lubi filmy psychologiczne , trzymające w napięciu,
nie sympatyzuje z nadmierną dawką przemocy , krwi i innych nieprzyjemności to ZDECYDOWANIE polecam .
Nie jestem fanką P. , wręcz PRZECIWNIE (choć sam motyw psychologiczny mi się podoba), więc chyba wszystko
jasne !

ocenił(a) film na 7
yyyy

nawet nie czytałem co tu pi.. bo wdupie mam to.tylko porownam ten szajs do
no-do to zes kur...pojechał .uwazasz to za niebo lepsze od no do a sam
pisałes cos o naturalnym kreceniu meneli ze dostali by ocene b.dobra tu
widze mało im brakuje.tyle gsta gusciki ale akurat te 2 filmy po kolei
obejrzałem 1 po 2.nie mowie ze ten jest zły ale jest za tym pierwszym.

ocenił(a) film na 7
yyyy

widze ze uwazasz sie za genialnego krytyka filmowego konesera sztuki
filmowej bo ku nigdy nie dałłes 10 .masz swoj gust ok ale sam zanizasz
rankingi dobrych filmow.a i nie spoileruj

ocenił(a) film na 7
Jbll

To co piszesz to nieprawda . Kilka filmów oceniłam na 10 !!!!! I nie sa to wcale klasyki . Dla mnie ocena 9 to
już rewelacja . Widzę za to że ty często dajesz 10 . Jak ocenisz więc film który powali cię na kolana i będzie o
wiele lepszy od filmów które wczesniej oglądałeś.? Będziesz zmuszony wystawić mu taka samą ocene jak tym
gorszym bo niestety 11 nie wchodzi w grę;P Nie wydaje mi się zebym zaniżała rankingi również . Są tacy co
jak im się film nie spodoba dają 1 i to oni zaniżają oceny . Ja nigdy nie zrobiłam czegos takiego i nie
zamierzam . Dalej poddtrzymuję moja opinię o tym filmie , nawet nie ma sensu wyszczególniać co jest w nim
lepszego od NO-DO bo to dwa różne filmy a ten jest zdecydowanie lepszy (Podkreslam : moim skromnym
zdaniem, bo wbrew temu co twierdzisz nie uważam się za krytyka , a już napewno nie za genialnego.)

ocenił(a) film na 9
yyyy

yyyy - bardzo konstruktywna wypowiedź i dobry temat. Nie rozumiem, dlaczego tak rozzłościła mojego poprzednika. Bynajmniej, z odszyfrowaniem jego wypowiedzi jest problem.

PS: Także nie jestem fanem "Piły", choć jedynka otrzymała ode mnie przyzwoitą ocenę. Jednak to "Dread" do mnie bardziej przemówił i każdemu mogę go polecić. Świetny, lecz nie dla każdego. Albo się go pokocha, albo się znienawidzi.

ocenił(a) film na 7
Tybii

moja wpowiedz odnosiła sie do filmu ''no-do'' ktory uwazasz za gorszy i to
ze 10 w twioim pojeciu to arcydzieło.Nie nie jest to arcydz tylko znakomity
moim zdaniem film i zasłuzył na te note.''dread''jest owiele za no-do.

Jbll

Zaraz mam zamiar obejrzeć Dread, ale kiedy widzę opinię, że No-do jest od tego filmu to nie wiem... zrezygnowałabym z obejrzenia Dread bo No-do wcale, moim zdaniem, do bardzo dobrych nie należy. Wolę jednak sprawdzić sama ;)