Jak tytuł głosi film o lęku. Sami bohaterowie postanawiają stworzyć "studium lęku ", co jest całkiem niezłym
pomysłem. Zapraszają ludzi z ulicy , aby przed kamerą opowiedzieli swoją historię, taką z przeszłości która
wywołuje lęk. Kilku ochotników miało rzeczywiście coś do powiedzenia.....
Nasuwa mi się takie porównanie do słynnej Piły, wkońcu to ten sam gatunek . Bo jak tam się muszą natrudzić ,
aby stworzyć scenę / sytuację , w której żaden z widzów nie chciałbysię znaleźć, która wywołuje lęk, . W filmie
tym natomiast bardzo inteligentnie i sprawnie tworzona jest historia grupki ludzi . Każda osoba ma swój lęk ,
wywołany jakimś tragicznym , dalece nieprzyjemnym wydarzeniem z przeszłości. Główny bohater brutalnie
wykorzystuje te lęki, o których dowiaduje się w dość postępny i prosty sposób, stwarza perfekcyjną torturę
która nie jest tak wybitnie zaawansowana jak te które mieliśmy przyjemność oglądać w Pile, ale jednak
przerażająca i nieprzyjemna... Jednym słowem lepsza.
A dlaczego nawiązuje do Piły? W filmie tym widzę idealną alternatywę dla filmów typu właśnie Piły. A żeby
nikogo nie zniechęcić to sprecyzuje swoją myśl.... Jeśli ktoś lubi filmy psychologiczne , trzymające w napięciu,
nie sympatyzuje z nadmierną dawką przemocy , krwi i innych nieprzyjemności to ZDECYDOWANIE polecam .
Nie jestem fanką P. , wręcz PRZECIWNIE (choć sam motyw psychologiczny mi się podoba), więc chyba wszystko
jasne !
nawet nie czytałem co tu pi.. bo wdupie mam to.tylko porownam ten szajs do
no-do to zes kur...pojechał .uwazasz to za niebo lepsze od no do a sam
pisałes cos o naturalnym kreceniu meneli ze dostali by ocene b.dobra tu
widze mało im brakuje.tyle gsta gusciki ale akurat te 2 filmy po kolei
obejrzałem 1 po 2.nie mowie ze ten jest zły ale jest za tym pierwszym.
widze ze uwazasz sie za genialnego krytyka filmowego konesera sztuki
filmowej bo ku nigdy nie dałłes 10 .masz swoj gust ok ale sam zanizasz
rankingi dobrych filmow.a i nie spoileruj
To co piszesz to nieprawda . Kilka filmów oceniłam na 10 !!!!! I nie sa to wcale klasyki . Dla mnie ocena 9 to
już rewelacja . Widzę za to że ty często dajesz 10 . Jak ocenisz więc film który powali cię na kolana i będzie o
wiele lepszy od filmów które wczesniej oglądałeś.? Będziesz zmuszony wystawić mu taka samą ocene jak tym
gorszym bo niestety 11 nie wchodzi w grę;P Nie wydaje mi się zebym zaniżała rankingi również . Są tacy co
jak im się film nie spodoba dają 1 i to oni zaniżają oceny . Ja nigdy nie zrobiłam czegos takiego i nie
zamierzam . Dalej poddtrzymuję moja opinię o tym filmie , nawet nie ma sensu wyszczególniać co jest w nim
lepszego od NO-DO bo to dwa różne filmy a ten jest zdecydowanie lepszy (Podkreslam : moim skromnym
zdaniem, bo wbrew temu co twierdzisz nie uważam się za krytyka , a już napewno nie za genialnego.)
yyyy - bardzo konstruktywna wypowiedź i dobry temat. Nie rozumiem, dlaczego tak rozzłościła mojego poprzednika. Bynajmniej, z odszyfrowaniem jego wypowiedzi jest problem.
PS: Także nie jestem fanem "Piły", choć jedynka otrzymała ode mnie przyzwoitą ocenę. Jednak to "Dread" do mnie bardziej przemówił i każdemu mogę go polecić. Świetny, lecz nie dla każdego. Albo się go pokocha, albo się znienawidzi.
moja wpowiedz odnosiła sie do filmu ''no-do'' ktory uwazasz za gorszy i to
ze 10 w twioim pojeciu to arcydzieło.Nie nie jest to arcydz tylko znakomity
moim zdaniem film i zasłuzył na te note.''dread''jest owiele za no-do.