PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=693065}
6,0 10 tys. ocen
6,0 10 1 10087
5,3 6 krytyków
Last Shift
powrót do forum filmu Last Shift

Zakończenie

ocenił(a) film na 8

Film świetny, ale moim zdaniem bardziej by pasowało dobre zakończenie.
W najnowszych horrorach jest taki dziwny trend że niemalże na siłę wciska się "zły koniec" i oglądając film już na początku można mieć 99% pewności że historia nie skończy się dobrze.

ocenił(a) film na 7
Rolfe

Dokładnie. Zakończenie popsuło ten film. Wszystko kończy się jakby za szybko, bez wyjaśnienia i tak jak zauważyłeś - negatywnie. Liczyłem, że zjawią się jakieś posiłki, że ktoś pomoże jej stamtąd wyjść, a tu taki zonk. Nie przepadam też, kiedy są możliwe różne interpretacje. Czy ostatnie sceny wg Ciebie oznaczają, że ona po prostu ześwirowała od początku i to wszystko się jej wydawało, przez co na końcu w amoku zabiła tych sprzątaczy? Ja tego nie kapuje zbytnio.

ocenił(a) film na 8
maestro84

Hm... wydaje mi się że posterunek faktycznie był nawiedzony i to właśnie "złe moce" doprowadziły do szaleństwa głównej bohaterki. Po prostu tak namieszano jej w głowie że przestała rozróżniać co jest prawdą a co fikcją. Oczywiście - tak jak wspominasz - są możliwe różne interpretacje, ale jak dla mnie intryga była trochę zbyt zagmatwana jak na zwykłe "ześwirowanie".

ocenił(a) film na 8
Rolfe

Dawno pisaliscie, ale napisze co mysle. Glowna bohaterka przezyla traume, wstapila do policji. Nie byla na to gotowa psychicznie. Mozliwe, ze zle moce przywolaly zle wspomnienia i doprowadzily ja do obledu, ale ja odebralam to bardziej tak (co nie znaczy, ze inna interpretacja jest zla), ze to wszystko bylo w jej glowie, nie raz w filmie glowny bohater ma taki obled, ze widzi rzeczy, ktorych nie ma. No albo jak czesto w horrorach, gdzie wydaje im sie, ze slysza glos, ktory kaze zabijac, w tym przypadku glos taty. Telefony tez mogla sobie uroic, zdjecia, nagrania. Nawet bezdomnego moglo nie byc. Jedynie mysle, ze faktycznie moze tamten policjant powiedzial jej, ze na tym komisariacie dzialy sie dziwne rzeczy, a to wzmocnilo jej obled. Jednak zarowno Waszej opcji ani swojej nie jestem w 100 % pewna. Jedno jest wedlug mnie pewne, z jej psychika nie bylo dobrze i nie byla gotowa na sluzbe w policji. No i troche pech, ze trafila na sluzbe sama, a dopiero zaczynala byc policjantka, a od tragicznych wydarzen z jej tata minal dopiero rok, dobrze zrozumialam? Chyba tak.

ocenił(a) film na 10
monika220

Prawie rok od Twojej wypowiedzi, ale w sumie obłęd głównej bohaterki ma się nijak do fabuły filmu.

Pierwszą sceną sugerującą, że główna bohaterka nie jest chora psychicznie jest jedna z pierwszych scen, w której widać tego policjanta, który był już na posterunku i darł się uderzając w szafkę "pieprzony glina". Raczej wątpliwym jest, aby tak mówić o koledze z pracy. Sugeruje to, że jest on pod wpływem złych mocy, co w końcowej scenie najzwyczajniej w świecie utwierdziło mnie w tym przekonaniu, że został opętany. Kolejnym elementem, który podważa teorię choroby psychicznej bohaterki jest sam fakt, że została policjantką. W policji są trudne testy psychologiczne i śmiem wątpić, że nagle sama z siebie zaczęła szaleć, przez to, że sama w budynku została. Kolejnym elementem, który do tej teorii nie pasuje jest to, że dzwoniła sama ofiara w swoich ostatnich chwilach życia...jak mogła to wymyślić sobie w głowie, skoro ona nie znała szczegółów tej sprawy i imion ofiar rodziny Paymonów.

Teoria opętania i działania sił nadprzyrodzonych jest praktycznie pewna.
- Zachowanie policjanta;
- Telefony wykonywane przez ostatnią ofiarę Paymonów zbyt wyraźnie obrazujące ją jak i jej śmierć;
- Film z przesłuchania Paymonów;
- Rozmowa z prostytutką o Paymonach;
- Bezdomny - był prawdziwy. Zesikał się ze strachu, bo był już pewnie zamykany na komisariacie i gdy został zamknięty w pomieszczeniu samobójstwa Paymonyów, tak do ich duchy styrały psychicznie, że się zabił.
Dlaczego duchy to zrobiły?
Paymoni oddali się demonom i podpisali pakt za życia. Wiadomo, że siły demoniczne karmią się rozpaczą, strachem i bólem. Tutaj dając bohaterce znaki, że nie jest sama karmili się jej strachem, przez co przybierały na sile do tego stopnia, że została jakby opętana. Koniec sugeruje jedno - worek na głowę - czyli demon odebrał jej duszę. Oglądałem ten film z miesiąc temu, ale teoria choroby psychicznej nadal jest dla mnie mało prawdopodobna patrząc na szczegóły jakie widać w filmie :)

ocenił(a) film na 8
Pwuriel

Mogło też tak być. Ja po prostu bardziej miałam wrażenie, że tutaj choroba psychiczna wchodzi w grę. Także dlatego, że takie filmy gdzie ktoś ma taki atak i widzi rzeczy, których nie ma już był. Filmy nie dbają tak bardzo o logikę i mimo testów psychologicznych w horrorze mogłaby je przejść mimo problemów z psychiką. Nie takie rzeczy się działy. Jednak po Twoich argumentach przyjmuję to co piszesz i fakt mogło tak być. W tej opcji specjalnie zmylili ją, że niby dzwoni do niej tata, bo wiadomo, że nie, a to wszystko, by zaczęła zabijać i tworzyli halucynacje, że ona zabija Paymenów, a zabijała tych pracowników.

ocenił(a) film na 10
monika220

Uwielbiam wymieniać poglądy na temat filmów z takimi fajnymi ludźmi jak Ty :)
Mój kuzyn jest policjantem, powiedział, że połowa kandydatów nie przechodzi testów psychologicznych. Trzeba mieć niesamowitą psychikę, aby je zdać. Główna bohaterka straciła ojca, jest to bolesne doświadczenie, aczkolwiek wątpliwe, że nie wykazywała wcześniej najmniejszego symptomu szaleństwa. Od śmierci jej ojca minął rok, więc pogodziła się już z tym. Można to wywnioskować w trakcie pierwszej sceny, gdy rozmawiała z matką.
Najmocniejszym argumentem przemawiającym za działaniem sił demonicznych w filmie były same plakaty promujące film "Paymon The King of Hell".

Odziwo jest wiele horrorów, które są logiczne i skomplikowane - chociażby Silent Hill, w którym działanie demonicznych mocy jest namacalne, ale takich horrorów jest niestety niewiele.

Demony zrobiły więcej niż chciały w zasadzie, bo pożarły 4 dusze, zamiast jednej. Próbowałem znaleźć horror podobny to The Last Shift czy Silent Hill 1, ale nic nie mogę znaleźć, także, jeżeli znasz coś wartego obejrzenia, rozłożenia na części pierwsze i niepewności myśli, to chętnie obejrzę :)

Aaaa, nie chcę na siłę utwierdzać, Cię w moim przekonaniu odnośnie ów filmu, ale bo długich refleksjach po zakończeniu seansu, to jest najbardziej logiczne wyjaśnienie :)

ocenił(a) film na 8
Pwuriel

Ok rozumiem. Wierzę, tylko skąd w takim razie tyle policjantów, którzy nie radzą sobie ze sobą? Nie radzili sobie wcześniej czy jednak zrobiła to praca, bo wiadomo jest bardzo stresująca? Mam nadzieję, że szczerze miło Ci się ze mną dyskutuje :) No w sumie racja, niemniej klimatyczny, trzymający w napięciu film. Pomyślę co mogłabym polecić.