PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=857724}

Luca

2021
7,3 31 tys. ocen
7,3 10 1 30870
6,9 49 krytyków
Luca
powrót do forum filmu Luca

Od razu powiem - bardzo fajna animacja, całość zrobiła na mnie raczej przyjemne wrażenie. Mam tylko problem z przedstawieniem pewnej kwestii. To kolejny film który pokazuje wyższość człowieka nad innymi stworzeniami. Zamiast szanować swoją kulturę, znajdować w niej pozytywy, "morskie potwory" zachłystują się kulturą ziemian. I nie byłoby w tym nic dziwnego (wszak nieznane nas pociąga), gdyby nie podkreślanie na każdym kroku, że ta nasza kultura jest we wszystkim lepsza. Nie jestem wyznawczynią ruchu BLM, ale dość mocno skojarzyło mi się to z naszą domniemaną europejską (albo "białą") wyższością kulturalną. I pozostawiło dość mocny niesmak.
(Tak, wiem, że bohaterowie w końcu zaakceptowali swoją inność i to samo uczynili ludzie, ale gdzieś ciągle pobrzmiewa to, że życie na powierzchni jest o wiele lepsze, piękniejsze).
Muszę jednak pochwalić Pixara za fakt przedstawienia szkoły, jako głównego miejsca do zdobywania wiedzy. A wiedzy jako klucza do poznania i szczęścia. Czegoś takiego potrzebuje każde społeczeństwo.

czarna_maggie

Hey chciałem tylko krótko odpowiedzieć na twoje pytanie. Więc wg mnie to nie kwestia dwóch światów w których jeden jest lepszy a drugi gorszy. Wydaje mi się, że twórcom chodziło o pokazanie tego że świat jest jeden ale żyją na nim istoty inne niż ludzie, które muszą się ukrywać. Ja rozumiałbym to jako film o akceptacji a morze/ląd to tylko metafora.

czarna_maggie

Ok, gdzie w tym jest problem?

ocenił(a) film na 7
Latrez

Moim zdaniem w tym, że film utrwala złe stereotypy o wyższości jednych kultur nad drugimi, bez poszanowania ich odrębności

czarna_maggie

Jaki jest problem w tym że tym istotom podobają się ludzie?