PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=566529}

Ludzie Boga

Des hommes et des dieux
2010
6,9 9,4 tys. ocen
6,9 10 1 9401
6,9 16 krytyków
Ludzie Boga
powrót do forum filmu Ludzie Boga

Dla jednowymiarowych będzie to sprawnie zrealizowany, choć nieco nużący film. Rzetelne, bliskie dokumentowi, przedstawienie pewnej historii bez nadmiernej dramaturgii i wyrazistych bohaterów. Obraz na ścianie. Dla tych świadomych istnienia Tajemnicy, dla poszukujących i spragnionych wielowymiarowe, wielowątkowe arcydzieło. Dramat prostych ludzi postawionych w godzinie próby wobec przerastających ich wydarzeń.

dzikiezwierze

Dramat prostych ludzi, ale prostych ową franciszkańską prostotą, pełną wiary, czyli wyższego zrozumienia.

dzikiezwierze

Ładnie to ująłeś. Z pewnych przeciwstawnych sobie punktów widzenia życia i świata, obraz ten będzie albo nasycony treścią, albo powieje z nim pustką i nudą. Wydaje mi się jednak, że finał filmu pokazuje wręcz przeciwnie do tego, co napisałeś, że próba, która początkowo wydawała się być ponad ich siły, ostatecznie stała się ich świadomym wyborem i spodziewanym zakończeniem.

Przedostatnia, wspaniała scena filmu, poraziła mnie jasnością. Zdałem sobie sprawę z tego, że w tej cudownie bliskiej, braterskiej atmosferze, zgromadzona przy stole grupa przyjaciół, zasiada do Ostatniej Wieczerzy. I z ich twarzy dało się odczytać, że najprawdopodobniej tak właśnie ją przeżywali.