PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=558111}

Ludzka stonoga 2

The Human Centipede II (Full Sequence)
2011
3,6 25 tys. ocen
3,6 10 1 25199
4,1 12 krytyków
Ludzka stonoga 2
powrót do forum filmu Ludzka stonoga 2

Lubię eksperymentować z filmem, więc zazwyczaj świadomie sięgam po podobne obrazy. Film zarówno budzi odrazę i obrzydzenie a zarazem przyciąga swoistym, mistrzowsko utkanym klimatem. Czułem trochę tutaj Hitchock'a i jego Psychozę jeśli chodzi o zawiesistość relacji Martin - Matka. Konwencja czarno-bieli na plus, w kolorze film straciłby naturalny wyraz mroku i "mgły". Montaż również mi się podobał, czasami czułem brak płynności, na korzyść. Milczący, niewiarygodnie dobrze dobrany aktor na Martina to kunszt dramaturgii jego choroby. Obleśny w całej krasie doktorek ze swoimi filozofiami psycho-erotycznymi przypomina mi przerysowanego Freud'a . Sam pomysł jest machiną całego filmu, bez względu, jakby napisać scenariusz, szokowałby. Z pewnością niektóre sceny dają po kiszkach, to inny wymiar obrzydzenia niż Piła czy flaki na ścianach. Mnie dotknęły sceny z kobietą w ciąży... Jednak zważywszy na fakt, co robili z ludźmi w Obozach czy na wojnach albo przesłuchaniach, film staje się kolejną "perełką" w przekraczaniu przez ludzką wyobraźnię metod i pomysłów zabijania czy znęcania się. Nie polecam ludziom, którzy nie są świadomi własnych wyborów i nie są dojrzali, bo podobne obrazy mogą nieciekawie wpłynąć na psychikę lub dojrzewanie.
Jeszcze się zastanawiam nad oceną. Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 7
Guerek

Jestem już "po". Wiele można by się rozwodzić na temat tego filmu ale wg mnie produkcja bardzo dobra ! Mistrzowsko zagrana rola Martina ukazująca co może skrywać ludzka psychika i jak to odbija się na społeczności która może i dostrzega pewne nieprawidłowości ale nie chce tego widzieć !! Jak dla mnie 2 część o wiele lepsza od pierwowzoru i dlatego też daje tutaj mocne 7/10. Na zakończenie chcę dodać coś na temat Laurence R. Harvey 'a. Nie widziałem go nigdy w żadnej innej produkcji ale z chęcią obejrzę kolejny film z psychopatyczną rolą Laurence R. Harvey 'a ... Pozdrawiam wszystkich !

Ron88

Czasem, gdy wracam z imprezy po tzw. miksie barowym (piwo, wódka i jakieś driny) i kładę się do łóżka nawiedza mnie tzw "helikopter". Strasznie wkurzające. Próbuję przeczekac. Dupa, zrywam się do toalety. Nietety nie moge zwymotowac. Palcówka odpada. Ohyda. W takich chwilach niezawodna jest "Ludzka stonoga 2" Rzygam już po kilku "mocnych scenach". Rzygam jak złoto. Po chwili wyłączam kompa i spokojnie zasypiam.