PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=558111}

Ludzka stonoga 2

The Human Centipede II (Full Sequence)
2011
3,6 25 tys. ocen
3,6 10 1 25199
4,1 12 krytyków
Ludzka stonoga 2
powrót do forum filmu Ludzka stonoga 2

Nie wiem kogo zszokował ten film, ale mnie nie za bardzo, tzn. faktycznie jest obleśny i obrzydliwy, ale napewno nie szokujacy, strata czasu, jeśli ktoś faktycznie chce sobie zaserwować szokujace dzieło na wieczór to polecam The Butcher z 2007 (kino Azjatyckie) jak to twórcy nazwali: Sposób realizacji, akcentowanie na każdym kroku realizmu i wiarygodności sprawia, że „The Butcher” poraża atmosferą. Nawet, jeśli są w tym filmie momenty, które odsłaniają słabość skrajnej identyfikacji widza z obrazem (na początku zwłaszcza), to i tak w ostatecznym rozrachunku otrzymujemy atmosferę, która przytłacza bestialstwem, totalną degradacją ofiar i przerażającym realistycznym złem. Nie brakuje w tym filmie wgniatających w fotel ujęć: masakrowania twarzy młotkiem (niesamowite ujecie uchwycone z punktu maltretowanej ofiary), odcinania palców, wyprutych wnętrzności czy wstrząsającej nawet dla największych twardziel kina ekstremalnego ujęcia wydłubywania gałki ocznej (zjedzonej następnie przez zwyrodnialca). Lecz najtrudniejsza do zniesienia jest w tym filmie, zalewająca niczym krew z zarzynanych ofiar, przemoc psychiczna. Przemoc psychiczna tym mocniejsze sprawia wrażenie, że dzięki utożsamieniu z ofiarą, dotyczy ona widzów niejako osobiście. Ofiary, a zwłaszcza młode małżeństwo wpierw cierpi katusze związane z oczekiwaniem na rzeź. Słyszą wrzaski mordowanych dwóch pierwszych ofiar, warkot piły. Potem widzą wielki worek, z którego wypada odcięta dłoń. W końcu zostają zawleczeni do skąpanego we krwi pomieszczenia z resztkami zarżniętych ofiar. Dalej może być już tylko gorzej. I tak rzeczywiście jest. Psychicznym torturom poddany zostaje zwłaszcza mężczyzna, który jakby na deser zostaje zgwałcony przez Mr Pig (tę scenę również oglądamy oczami ofiary).
Wszystko w tym temacie:)

ocenił(a) film na 10
Michaelkein

Mi osobiście się film bardzo spodobał, natomiast stwierdzenie, że Ciebie nie zszokował powoduje u mnie pewien niepokój.
Po Twoim opisie filmu "The Butcher" widać, że dla Ciebie esencją tego typu kina jest jednak przemoc ta fizyczne i dobrze pokazana na ekranie - nie ma w tym nic złego. Jak już pisałem Ludzka stonoga 2 mi się podobała, po prostu jako film - jako całość. Nie jestem znawcą gatunku filmów gore, ale domyślam się, że można jeszcze bardziej dosadne sceny w kinie tego typu znaleźć - jednak ja specjalnie tego nie szukam.
Bez zawahania przyznaje też, że niektóre sceny mnie szokowały, a inne obrzydzały, a większość i jedno i drugie. ;]

Yanglegend

Masz rację, w sumie jak sam zauważyłes te dwa filmy przedstawiają jakoby 2 rózne tematy które szokują, w Stonodze szokowanie jest nastawione jakby bardziej w strone zniesmaczenia i oblechy ( sceny z jedzeniem fekaliów itd) nie wiem czy oglądałes The Butcher, ale jeśli tak to napewno przychylisz sie do mojego stwierdzenia, że Butcher bardziej zostaje w głowie po obejrzeniu, przedewszystkim odpowiada za to nowatorska konstrukcja tego obrazu, jest niewiarygodnie wrecz realny, zabija klimatem, powala wrecz na łopatki, czytałem recenzje pewnego znawcy kina Gore i stwierdził, że poruszy nawet najtwardszych widzów, myśle, że cos w tym jest i człowiek daleko od prawdy nie był, no bo przeciez czy nie o to chodzi tym wszystkim reżyserom, żeby zrobic taki obraz który na długo ( byle nie na zawsze heheheh) utkwi w pamieci widza, widziałem juz wiele powalonych filmów, tak z ciekawosci, w zadnym razie żeby mnie to jarało czy cos, jestem normalny jesli o to chodzi, ale to juz mnie przerosło co ukazuje Butcher, w tym momencie mówie PASS, i myśle, że juz nie chce dalej badać tej tematyki, ide szukac czegoś bardziej strawnego, nawet Sodoma, Krolik doswiadczalny i inne filmy made in Korea tak nie szokuja jak to, poprostu skrajne okrucieństwo w najwyzszej chorej postaci, ludziom o słabych nerwach stanowczo odradzam heheheh dzieki za rozmowe:)