PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=558111}

Ludzka stonoga 2

The Human Centipede II (Full Sequence)
2011
3,6 25 tys. ocen
3,6 10 1 25199
4,1 12 krytyków
Ludzka stonoga 2
powrót do forum filmu Ludzka stonoga 2

Patologia...

ocenił(a) film na 3

Rozumiem, że niektórym mógł się spodobać ze względu na to, iż jest to dosyć ciekawy pomysł. Z całą pewnością jest to coś zupełnie innego, coś czego wcześniej nie widzieliśmy ale teraz jest ostatnio jakiś wyścig typu "zobaczymy kto zrobi bardziej kontrowersyjny film". Spoko ale cholera nie w taki sposób! Film jest obrzydliwy i tak naprawdę o niczym innym jak o zwykłym sadyźmie a sądząc po tym z jakim entuzjazmem został przyjęty i komentarzach typu "Już nie mogę się doczekać 3, ciekawe co tam wymyślą" jest chyba w większości z nas. Może jestem zwyczajnie przewrażliwiona, ale debili na tym świecie nie brakuje. Nie takie rzeczy ludzie robili a takie głupawe filmy kreują psycholi. Zresztą główny bohater jest tego świetnym przykładem. Dałam ocenę 3 ze względu na
- fajny patent z czarno-białym obrazem
- portret psychologiczny głównego bohatera (patologiczne otoczenie, wyzywanie od takich siakich i owakich, gwałcony przez ojca)
- postać mamusi
- ...i oczywiście za głównego "bohatera" - odrażający, karłowaty grubas z przerażającymi gałami, równie odrażające tiki tj. ślinienie palców, śmiech rasowego przygłupa (Psychopatę też trzeba umieć zagrać, zwłaszcza jeśli wygląda on bardzo niepozornie)

ocenił(a) film na 1
nata1909

"Nie takie rzeczy ludzie robili a takie głupawe filmy kreują psycholi."
Masz coś na poparcie tego twierdzenia ?

ocenił(a) film na 3
Floyt

Owszem mam ;) Prodkukcje tzw filmów snuff a także fotki (znajdują się w internecie) przedstawiające straszne obrazy (do wyboru do koloru od egzekucji na dzieciach po zmasakrowane zwłoki po zabawach typu hostel). O II wojnie światowej chyba wspominać nie muszę i dziełach lekarzy SS - kopulacje ludzi z owczarkami, sterylizacja za pomocą kwasów, wycinanie fragmentów nóg i inne obrzydlistwe eksperymenty których lista jest dosyć pokaźna. Zresztą ewidentnie postać dr. Heitera z pierwszej części jest inspirowana Josephem Mengele (imię, profesja, zainteresowanie bliźniakami). Najbardziej znanym rzypadkiem był John Hinckley. facet obejrzał "Taksówkarza", film i Jodie Foster stały się obsesją a jak to się skończyło wszyscy wiedzą. To co oglądamy ma na nas duży wpływ. A to "dzieło" do najnormalniejszych nie należy. Zresztą wystarczyło sobie poczytać komentarze (nawet jeśli to prowokacja, a nie mam co do tego wątpliwości to bynajmniej nie jest to zabawne) o tym jak ktoś napisał "że ludzka stonoga to film o spełnianiu marzeń" Jeden się śmieje a drugi weźmie to na poważnie

ocenił(a) film na 10
Floyt

Otóż kreują, mój drogi kolego. Nie jestem tego żywym przykładem, ale uwierz znam się troszkę. Oczywiście nie jara mnie robienie z ludzi stonogi, ani wypruwanie flaków, ani nie czerpię z takich filmów satysfakcji, nie są dla mnie też wzorem do naśladowania, a jednak jest w nich to "coś", jest coś nowego, co szokuje, jest psychol którego staram się zrozumieć. Uczę się jaka jest przyczyna tego że istnieją tacy okrutni ludzie, daje to do myślenia czy na przykład, jeśli w dzieciństwie byłem traktowany "nieprzyzwoicie", albo przeżyłem jakąś traumę, to jest szansa że wyrosnę na podobnego psychola... To daje do myślenia, i uważam że jest wiele osób, w których jest uśpiony ten potwór, a takie filmy mogą go obudzić...

nata1909

widziałam kiedyś wywiad z twórca horrorów minn o obcinaniu głowy i takich tam , filmów których nie oglądam , gościu sam wyglądał jak chory psychicznie człowiek przeżucający swoje fantazje i marzenia na ekran , sam pewnie najchętniej by to co pokazywał w filmach robił na żywo ludziom , nie warto oglądac takich filmów i nabijac portfel tym twórcom

ocenił(a) film na 3
bansiqe

Proszę kolejny przykład. Znajdziemy ich zapewne całą masę. Nie wiem czy to prawda (tak przynajmniej można wyczytać w internecie, ale często jeśli jest o jakims filmie głośno to fani albo sami twórcy rozpuszczają takie plotki) ale reżyser "ludzkiej stonogi" ponoć jeździł biegłych chirurgów, aby dowiedzieć się czy stworzenie takiego "cudeńka" jest możliwe. Uzyskał satysfakcjonującą odpowiedź: TAK, ale długo takie osoby by nie żyły

nata1909

kiedys widziałam taki dziwny angielski film , ni to komedia ni to fantazy w jedej scenie facet obudził się z przyszytym tłowiem owcy to było śmieszne i okropne , dla kogoś interesującego się medycyną lub kogoś interesującego się wyalazkami lub dziwadłami to co innego niz dla psychola który sączy energię z czyjegoś męczenia się , bólu, dlatego ja wolę oglądac filmy w miare normalne bez przesadnych niezdrowych emocji a wymysł konstrukcji człowieka stonogi jest mało ciekawy ale np hiper człowiek pająk ! to jest coś!

ocenił(a) film na 3
bansiqe

Mnie to nie robi żadnej różnicy. Bez względu na to, czy jest to psychopata, któremu sprawia przyjemność masakrowanie ludzi czy jakiś naukowiec który zaspakaja swoją ciekawość i tak robiąc takie "twory" krzywdzi człowieka

nata1909

nata1909 odonośnie Twojego pierwszego postu i zdania "Może jestem zwyczajnie przewrażliwiona (...)" odpowiadam Ci tak, jesteś przewrażliwiona. I zgodzą się tu z osobą, która powiedziała, że w takich filmach warto trochę się zastanowić, zrozumiec co głównym bohaterem kieruje, dlaczego to robi. Również jestem zdania, że ten film wprowadził świezy pomysł, może trochę dziwny, ale jest to nowość, chyba każdy się z tym zgodzi ? Jest to jeden z tych filmów, który albo się bardzo podoba albo ludzie go nienawidza i mówią, że to gówno. Ja jestem gdzies po środku tych opinii, oceniłam go 5/10 ze względu na:
zalety : ciekawy bohater główny, nowy pomysł, z konstrukcją ludzkiej stonogi, postawy matki gł bohatera i jego lekarza
wady: nudna akcja, film jest taki "nijaki", niby wywodzi sie z horroru, ale nie wzbudził we mnie żadnych uczuć
Oczywiście każdy film ma prawo się nie podobać, ale nie ma co traktowac tego tak osobiście :)