PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=640018}
5,4 5,9 tys. ocen
5,4 10 1 5899
5,7 14 krytyków
Maniac
powrót do forum filmu Maniac

Średnio

ocenił(a) film na 5

Najsmutniejsze w tym filmie jest to, że widać o co chodziło twórcom i jednocześnie oglądamy
jak bardzo im nie wyszło. Jestem w stanie zrozumieć, że pominięto (niemal, bo mamy kilka
nawiązań) wątek "detektywistyczno-policyjny" bo faktycznie nie był on potrzebny w fabule tego
filmu. Niestety uproszczenia w scenariuszu są tak duże, że film staje się tak nachalnie
przewidywalny, łopatologiczny. Można tylko patrzeć, nie da się na tym myśleć, bo wszystko jest
na ekranie.
Może i fajny wątek z celowym wyeliminowaniem bohatera z kadru i wstawienie w to miejsce
narracji ale do tego potrzeba aktora, który potrafi zagrać samym tylko głosem. Woodowi
zwyczajnie zabrakło rzemiosła i wyszło to nieciekawie.
Plus za ciekawe zdjęcia, artystyczne zacięcie i ścieżkę dźwiękową. Można obejrzeć ale szału
nie ma :)

Borys_17

Naprawdę nie wiem czy oglądaliśmy te same filmy? Bo w moim Wood był genialny, sceny, w którym widzimy go w odbiciach pokazują maestrię jego rzemiosła. Biedny udręczony człowiek.
"uproszczenia w scenariuszu są tak duże, że film staje się tak nachalnie przewidywalny" w moim filmie przecież to od pierwszego kadru widać że to nie będzie film detektywistyczno - kryminalny. "nie da się na tym myśleć" mój film rozgrywa się na wielu płaszczyznach od socjologicznej, psychologicznej, etc. Ja proponuję oglądnąć właściwy ;)