PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=640018}
5,4 5,9 tys. ocen
5,4 10 1 5899
5,7 14 krytyków
Maniac
powrót do forum filmu Maniac

Tylko tyle wytrzymalam . Film o zabijaniu po to by zabijac, nie kreci mnie . Moze komus innemu bedzie sie podobac.

sarax100

może jakbyś zobaczyła dalej to zrozumiałabyś że to nie jest "film o zabijaniu po to by zabijac" ale w sumie nie mam pewności bo w tych dwudziestu pierwszych minutach można było łatwo dostrzec, że to nie jest takie kino.

ocenił(a) film na 9
sarax100

Jeśli to jest film o zabijaniu dla samego zabijania, to ja opiszesz KOLEKCJONERA 3D ? (który Ci się podobał notabene)

Gelu_247

A widzisz zadales bardzo interesujace pytanie wiec odpowiem na nie . widzisz KOLEKCJONER to zupelnie inny gatunek filmowy tak jak PILA owszem to film o zabijaniu ale tu masz cos w rodzaju pulapek, lamiglowek do takiego gatunku mozna tez zaliczyc THE CUBE . Natomias MANIAC jest filmem o gosciu ktory ma skrzywienie psychiczne i dla tego morduje , nie lubie filmow tego typu " bo mam problem z przeszlosci to pojde pociac kogos " sorry moze ty lubisz cos takiego ja nie . Nie twierdze ze film jest zly , stwierdzam poprostu ze to nie film dla mnie. Pozdrawiam

ocenił(a) film na 9
sarax100

Zarówno KOLEKCJONER czy PIŁA to ten sam gatunek co MANIAC, co najwyżej można go zaszufladkować do innego podgatunku jakim jest horror. Nie mam zamiaru walczyć z tym, że ten film Cię kręcił, aczkolwiek nie uważasz może, że w owych dwóch wymienionych filmach też coś było swego rodzaju zapalnikiem w życiu oprawców? Jigsaw miał bardzo konkretny problem w przeszłości i tworzył debilne kosmiczne pułapki na swoje ofiary, a Frank Zito po prostu zdejmuje z nich skalpy. Co do badgaja w gównianym kolekcjonerze z tego co pamiętam nie podali powodu dla, którego maltretował swoje ofiary i zastawiał na nie pułapki.
To tyle, nie mam zamiaru dywagować z Tobą na temat tego, który z tych filmów był lepszy czy głębszy, bo jak widać mamy inne oczekiwania od filmów, które oglądamy.

sarax100

Dla mnie kolekcjoner i the cube to o niebo słabsza liga. Maniac to nie tylko film o zabijaniu. To także dzieło o samotności, o chorobie, o współczesnej obyczajowości, o miłości etc. To wszystko tam jest trzeba tylko umieć to dostrzec.