PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=640018}
5,4 5,9 tys. ocen
5,4 10 1 5899
5,7 14 krytyków
Maniac
powrót do forum filmu Maniac

Rzadko piszę komentarze o filmach które oglądam bo jest ich dosyć sporo (kilka razy w
tygodniu w kinie) ale komentarz do tego filmu musiałem napisać. Film sam w sobie dla ludzi o
mocnych nerwach, sceny bywają brutalne, film ciężki pod względem psychologicznym ale nie
powoduje niesmaku bo idzie zrozumieć bez trudu o co w nim chodzi. Rola Elijah Wooda
bardzo dobra choć bardzo minimalistycznie przedstawiona (zazwyczaj jako refleks w szybie czy
też lustrze) bo zazwyczaj widzimy oczami mordercy o imieniu Frank (ja osobiście bardzo
współczułem głównej postaci, sami się przekonacie dlaczego). Klimat filmu genialny,
przypomina trochę 'Psychopatę', zdjęcia bardzo dobre, montaż zresztą też, ale na największe
brawa dla mnie zasługuję soundtrack do filmu wykonany przez Rob'a, idealnie wpasowuje się
w obraz i uczucia bohaterów, jeśli ktoś z was bedzie miał możliwość przesłuchać go przed
obejrzeniem samego filmu to domyśli się jaki go klimat może czekać podczas samego filmu,
(można go posłuchać np na Spotify) rodzaj muzyki ambient. Jesli na koniec miałbym opisać
ten film kilkoma słowami to powiem tak: Przerażający, trzymający w napięciu, bardzo dobrze
zrealizowany! Ja go widziałem w kinie w UK, POLECAM WAM!

ocenił(a) film na 5
John_Connor_filmweb

kurde, ale mnie zachęciłeś.
Szkoda że nia mam jak obejrzeć, a marzę o tym dobrych kilka miesięcy.
Czekam na projekcję lub dvd w PL, ale kiedy się doczekam to nie wiem.

ocenił(a) film na 8
Krzysiek6047

WARTO!

John_Connor_filmweb

czy masz moze napisy ang do tego filmu?

ocenił(a) film na 8
adler666

Nie mam, film widziałem w kinie

John_Connor_filmweb

Film pojawił się w jakości HD

ocenił(a) film na 2
klytus

dno i 5 kilo mułu

ocenił(a) film na 8
badmouse

To idź oglądać modę na sukces!

ocenił(a) film na 10
John_Connor_filmweb

Wygląda na to że gościa troche faza przerosła ;D

ocenił(a) film na 8
Nashael

trzeba dorosnąć umysłowo do filmów, ty bynajmniej jeszcze siedziesz pomiędzy Przygodami Kubusia Puchatka a Królem Lwem

ocenił(a) film na 10
John_Connor_filmweb

Wypowiadałem się satyrycznie o głównym bohaterze... co do dojrzałości to powinieneś mieć więcej dystansu odnośnie WŁASNEJ OSOBY.
Kapeczka humoru też by się przydała ;)

ocenił(a) film na 8
John_Connor_filmweb

Potwierdzam, film godny uwagi, a slasher na końcu wymiata, przynajmniej w wersji uncut

ocenił(a) film na 7
John_Connor_filmweb

Świetna recka! W 100% się zgadzam, zwłaszcza jeśli chodzi o sountrack, genialny! Mnie też, mimo wszystko, było go żal. To straszny film i bardzo ciężki, nie wszyscy to zrozumieją. Ja zrozumiałam, tak mi się wydaje, chociaż bardzo lubię Króla Lwa i Kubusia Puchatka :-D Być może nawet te filmy oglądane będąc dzieckiem, pomagają zrozumieć inne filmy jako dorosły człowiek. Pozdrawiam :-)