.. jakiś rewelacyjny horror po tych wszystkich komercyjnych niewypałach jakimi nas zasypano w zeszłym i obecnym roku. Odnoszę wrażenie że połączenie horroru z dramatem, szczególnie psychologicznym to najlepsze co może się temu gatunkowi przytrafić. Plus do tego ciekawy pomysł na realizację, sprawna reżyseria, bardzo dobra muzyka i gotowe. Dla nieco bardziej wymagających widzów, gimbusy mogą się zanudzić.
HORROR? :O http://pl.wikipedia.org/wiki/Horror
Nie oceniam gustu, mogło się podobać ale horror to nie był.
Przeczytaj uważnie. Cytuję "Fabuła może być oparta na realnym zagrożeniu i strachu, których głównym motywem są zazwyczaj psychopatyczni zabójcy, ... lub koszmarne wspomnienia/wizje głównego bohatera" , ... "Elementem dzięki któremu możemy rozróżnić taki rodzaj horroru od thrillera jest poziom przemocy w nim zawarty i liczna obecność scen gore" . Jakby nie patrzeć wszystkie te elementy były zawarte w tym filmie. Przyznam że nie oglądałem go jak klasycznego horroru, bo miał do zaoferowania znacznie więcej, ale nie zmienia to faktu iż nim był. A zatem powiedz mi skoro to nie był horror, to czym jest ten film według ciebie?
Dla mnie to był thriller. Zero wampirów, strzyg, szatana, elementów paranormalnych, thriller brutalny bo brutalny ale thriller.
Ale horror to nie tylko wampiry, frankenstein, potwory i w ogóle. Horror to też psychopatyczni mordercy z bronią białą w dłoni, czyli to czym nas gęsto karmili amerykanie i włosi w latach 80tych. A dla mnie właśnie to jest prawdziwy horror bo jest bardziej rzeczywisty. Co nie znaczy że wampiry itp nie mają swojego miejsca w świecie kina. Mają i to niepodważalne na samym tronie horroru, ale Jason, Freddy, bohater "Maniaca" Frank i inni seryjni mordercy również mają i to bardzo mocną. Tak czy siak to oczywiście szanuję twoją opinie.