PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=640018}
5,4 5,9 tys. ocen
5,4 10 1 5899
5,7 14 krytyków
Maniac
powrót do forum filmu Maniac

.. jakiś rewelacyjny horror po tych wszystkich komercyjnych niewypałach jakimi nas zasypano w zeszłym i obecnym roku. Odnoszę wrażenie że połączenie horroru z dramatem, szczególnie psychologicznym to najlepsze co może się temu gatunkowi przytrafić. Plus do tego ciekawy pomysł na realizację, sprawna reżyseria, bardzo dobra muzyka i gotowe. Dla nieco bardziej wymagających widzów, gimbusy mogą się zanudzić.

maurycy_86

HORROR? :O http://pl.wikipedia.org/wiki/Horror

Nie oceniam gustu, mogło się podobać ale horror to nie był.

prostareposta

Przeczytaj uważnie. Cytuję "Fabuła może być oparta na realnym zagrożeniu i strachu, których głównym motywem są zazwyczaj psychopatyczni zabójcy, ... lub koszmarne wspomnienia/wizje głównego bohatera" , ... "Elementem dzięki któremu możemy rozróżnić taki rodzaj horroru od thrillera jest poziom przemocy w nim zawarty i liczna obecność scen gore" . Jakby nie patrzeć wszystkie te elementy były zawarte w tym filmie. Przyznam że nie oglądałem go jak klasycznego horroru, bo miał do zaoferowania znacznie więcej, ale nie zmienia to faktu iż nim był. A zatem powiedz mi skoro to nie był horror, to czym jest ten film według ciebie?

maurycy_86

Dla mnie to był thriller. Zero wampirów, strzyg, szatana, elementów paranormalnych, thriller brutalny bo brutalny ale thriller.

prostareposta

Ale horror to nie tylko wampiry, frankenstein, potwory i w ogóle. Horror to też psychopatyczni mordercy z bronią białą w dłoni, czyli to czym nas gęsto karmili amerykanie i włosi w latach 80tych. A dla mnie właśnie to jest prawdziwy horror bo jest bardziej rzeczywisty. Co nie znaczy że wampiry itp nie mają swojego miejsca w świecie kina. Mają i to niepodważalne na samym tronie horroru, ale Jason, Freddy, bohater "Maniaca" Frank i inni seryjni mordercy również mają i to bardzo mocną. Tak czy siak to oczywiście szanuję twoją opinie.

maurycy_86

To przykre, ale to fakt. Gimbusy będą ziewać i narzekać na brak akcji.