Jestem ogromną fanką filmów kostiumowych. Uważam, że mają one jakiś swój niepowtarzalny urok, dlatego mamy pytanie,czy zna ktoś może jakieś ciekawe str www na których można znaleźć szkice, projekty, fotografie właśnie takich sukien i nie tylko??
Z góry dzięki za odpowiedź i pozdrawiam :)
A ja znowu przypadkiem wszedłem na forum o tym filmie, bo właśnie byłem w jednym z miejsc, w którym go kręcili (Basildon Park) podobnie jak nową "Dumę i Uprzedzenie".
Ja nie mogę się przekonać do tych kostiumów i tej epoki. Właśnie ten przepych bardzo kontrastował z biedotą reszty społeczeństwa.
Może to wszystko jest ładne i kolorowe ale nie chciałbym zyć w tamtych czasach.
Trudno się nie zgodzić, że kontrastował z biedną częścią społeczeństwa, ale wielu ludzi pamięta tylko o tych czasach jako o okresie przepychu i uroku z tym związanym. Ja co prawda też nie chciała bym żyć w tamtych czasach ale z innych pobudek. Rola kobiet w tamtym okresie była umniejszona i sprowadzona do tego, że mają ładnie wyglądać ich możliwości były ograniczone.
Ufff jak to zabrzmiało feministycznie ;P
Witam! Cóż, ja również nie chciałabym się urodzić w tamtych czasach, ale stroje są naprawdę urzekające. Również interesuję się modą - głównie z tego okresu, ale również z lat 20.-30. XXw. i epoki wiktoriańskiej. Jeśli szukasz szkiców (choć pewnie je już znalazłaś) to jest bardzo wiele stron dotyczących historii mody (sama niektóre niedawno przeglądałam) - Google to potęga;)