PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=143515}

Maria Antonina

Marie Antoinette
2006
6,5 61 tys. ocen
6,5 10 1 61277
6,5 28 krytyków
Maria Antonina
powrót do forum filmu Maria Antonina

Reakcje nieprzychylne mówią co nieco bardziej o tzw krytykach (i po 12 - nie słuchaj nigdy, ale to przenigdy krytyków). Dość oryginalny film, chociażby ze względu na muzykę, która czyni z Marii Antoniny postać dość... odświeżoną. Ja jestem za. Jazda w powozie ze zwiastunu z TĄ muzyką to natychmiast - kino drogi. Jest i szał młodości, i tragedia niedopasowej bohaterki. Ciekawe potraktowanie historii, wreszcie nie tak wiernie czy podręcznikowo jak zazwyczaj. Ktok w stronę kinematografii Chin, gdzie historia często miesza się ze zmyśleniem, albo służy jako kostium. jak dla mnie próba wypowiedzi 'nowej', pretekst do zadania uniwerslanych pytań, prowokacja dla irytującego, 'akademickiego' (bo nie wiem, jak go nazwać) gustu tych, którzy mówią nam, co mamy oglądać. Komuś się nie podoba? No to niech wiesza koty, psy i olifanty na Sofii Coppoli. Traci tylko on, a filmy 'bronią się same'. Ja to kino lubię, tak jak i Kirsten Dunst nie wydaje mi się wcale aktorskim zerem. Pasuje do roli już swoim wyglądam zewnętrznym.