PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=629476}

Martwe zło

Evil Dead
2013
5,7 54 tys. ocen
5,7 10 1 53558
6,5 26 krytyków
Martwe zło
powrót do forum filmu Martwe zło

Czy oceniający ten film w ogóle go oglądali czy będzie tak jak już parę razy w przypadku innych filmów. Czyli na początku średnia prawie 8, a potem na łeb na szyję 7,6,5,4 aż w końcu 3? Bo przyznam że trailer wydaje się dość tandetny.

ocenił(a) film na 7
32ywis

Wątpię aby oceniający widzieli ten film. Poza tym średnia na podstawie 40 głosów to żadna średnia. Na imdb zagłosowało prawie 3000 osób a i tak średnia jest mocno wypaczona przez osoby które filmu jeszcze nie widziały i dają oceny 1 albo 10. Najlepiej poczytać recenzje, można się dużo więcej dowiedzieć. Opinie które się powtarzają w większości recenzji:

- Film jest dużo bardziej krwawy niż wskazuje na to zwiastun.
- Całość jest bardzo dobrze nakręcona, świetna praca kamer, zdjęcia itp.
- Bardzo dobre zakończenie.
- W filmie znajduje się bardzo mało CGI, większość to prawdziwe efekty specjalne które podobno wyglądają świetnie.
- Z grą aktorską jest trochę gorzej. Wyróżniają się Jane Levy i Lou Taylor Pucci. Reszta jest trochę nijaka, ale z biegiem czasu jest lepiej.
- Wszyscy zgadzają się, że największym minusem filmu jest scenariusz, który nie do końca wykorzystuje ciekawe pomysły a bohaterowie zachowują się w głupi sposób.

Podsumowując, jeżeli ktoś nastawia się na inteligentny horror ze świetnym scenariuszem i genialną grą aktorską to może się zawieść.
Kto woli napięcie, krew, flaki i urywane kończyny i nie przeszkadza mu, że bohaterowie samotnie schodzą do ciemnej piwnicy, ten powinien się dobrze bawić.

ocenił(a) film na 7
ZombieChicken

Podoba mi się to co napisałeś, nie zmieszałeś filmu z błotem tylko obiektywnie się wypowiedziałeś. Mnie trochę ciekawi bardziej czy to tak naprawdę jest remake czy reboot, jakbyś mi to wyjaśnił byłoby miło :) Bo zazwyczaj na tej stronie sami krzykacze, z którymi nie da rady normalnie popisać, bo o wszystko się burzą ,jeśli się inne zdanie niż oni.Pozdrawiam

ocenił(a) film na 7
kacha86

Żeby za bardzo nie spojlerować to napiszę, że pierwsza połowa filmu to w sumie remake. Oczywiście jest sporo różnic, ale generalnie zmierza to w tym samym kierunku co w oryginale. Druga połowa filmu, a zwłaszcza zakończenie to już zupełnie co innego. Mam nadzieję,. że pomogłem i również pozdrawiam ;-)

ocenił(a) film na 4
kacha86

Zgadzam się z Kachą86, dzięki Zombie za odpowiedź.

ZombieChicken

I tak pewnie obejrzę bo teraz na prawdę ciężko o jakiś chociażby w miarę przyzwoity horrorek. A tak przy okazji to widziałeś może ostatnio coś ciekawego z tego gatunku?

ZombieChicken

Ale tak między 2011-2013

ocenił(a) film na 7
32ywis

Raczej nie jestem na bieżąco więc ciężko mi polecić jakiś horror z tego okresu. Mogę natomiast polecić dobrą komedię, która świetnie wykorzystuje schematy z horrorów - "Tucker & Dale vs Evil". Tylko nie oglądaj zwiastunu bo pokazuje najlepsze sceny.

ocenił(a) film na 8
ZombieChicken

Genialny jest "Tucker & Dale Vs evil" , również polecam;]
Albo "Dom w głębi lasu", nawet dobry horror.

ocenił(a) film na 7
32ywis

Ciężko teraz coś polecić, bo nie wiem w jakich horrorach gustujesz. Mi osobiście podobał się "Grave Encounters" bądź "Sinister".

kacha86

Wymienione przez Ciebie już widziałem. Od siebie mogę dorzucić jeszcze:
Rytuał
Kobieta w czerni
Oszukać przeznaczenie 5
The Thing
Szepty
Krzyk 4
Kronika opętania
Demony
Tunel
Zjawy
Intruzi
The innkeepers
Pact
Husk
House hunting
Nie są to może jakieś wybitne horrory ale z 2011/13 raczej nic innego polecić nie mogę.

ocenił(a) film na 7
32ywis

Wszystkie widziałam, więc tylko teraz czekać cierpliwie na to co 2013 przyniesie w gatunku horrorów :) p.s. mogę jeszcze w miarę polecić Emergo i bardzo polecić (raczej to nie horror) Łowcę Trolli. Pozdrawiam

kacha86

No wiem, trzeba czekać ale te tytuły jakoś nie napawają mnie optymizmem:
Pet sematary (2013)
Jeepers Creepers 3
Amityville Horror: The Last Tapes
Blair Witch Project 3
Child's Play (2014)
Poltergeist (2013)
Birds (2013)
616 Paranormal Icident
IT (2013), pewnie chodzi o ten od Kinga
An American Warewolf in London (2014)
Wszystko to już było i o ile w ogóle powstanie to pojedzie na tym samym wtórnym schemacie. Jeszcze Pewnie Rob Zombie parę razy wskrzesi Michaela Myersa a Uwe Boll weźmie się za reamaki filmów Hitchcocka. Nic tylko siadaj i płacz.

ocenił(a) film na 7
32ywis

Co fakt to fakt, od paru ładnych lat nic tylko "rimejki", ale może coś ciekawego zaskoczy. Dla mnie właśnie z tych ciekawszych był wcześniej wspomniany "Grave Encounters", wiem, że pomysł nie jest może innowacyjny, ale tematyka nawiedzonych szpitali psychiatrycznych mnie kręci ;P kilka w tym temacie widziałam, ale niestety wypadają słabiutko. Powiem szczerze, że osobiście czekam na Blair Witch 3, tak naprawdę nie wiemy co to będzie, remake, prequel czy może sequel. Pożyjemy zobaczymy :)

ocenił(a) film na 7
32ywis

Z ciekawszych rzeczy warto wymienić jeszcze The Conjuring, Lords of Salem, nową adaptację Carrie oraz remake filmu Maniac. Nie ma tu nic nowego (może poza Lords of Salem), ale to nie znaczy, że filmy będą złe. Oczywiście zgadzam się z tym, że fakt iż większość nowych horrorów to remake'i nie napawa optymizmem.

ZombieChicken

Tak odbijając od tematu wiesz co z Lords of Salem? Film niby miał wyjść już w 2012, a nie ma po nim żadnego śladu :D

ocenił(a) film na 7
Ahnessa

Według imdb 19 kwietnia jest premiera w USA.

ocenił(a) film na 8
32ywis

Co do ,,wskrzeszania Mayersa przez Zombiego,,to raczej nie ma szans po tym jak krytycy i fani zjechali Halloween II,a tym beztalenciu Uwe Bollu nawet nie wspominaj .

juzek124

Z tym Bollem to była tylko taka ironia ale pożyjemy zobaczymy. A tak na marginesie to czytałem gdzieś że Zombie pogrzebał na Amen Myersa bo chce się wziąć ze Sezon czarownic.

kacha86

Dorzucam jeszcze:
House at the End of the Street
The Tall Man
Babycall

ocenił(a) film na 8
32ywis

tandetny to ma ryj ćwoku

Machinefilm

Kto? Twój stary? Nie przejmuj się, mogło być gorzej.

32ywis

Widzę że znów sie szykuje spory wysyp remaków w 2013-2014 :(

returner

Być może to dla większości fanów starszych produkcji katusze, jednak dzięki niektórym remakom kilku moich znajomych sięgnęło po ich pierwowzory i się nie zawiedli.

Bojczew

Aha czyli remake jest świetnym narzędziem do tego aby przekonać widza że pierwowzór był lepszy?

32ywis

Żeby zapoznać szerszą widownię z oryginałem . Reszta to już kwestia gustu.